Blijvend onbeperkt

Entertainment

Blijvend onbeperkt

Door -

Deel dit artikel

Voordat Ruud de Wild enkele jaren geleden terugkeerde in de publieke ether nodigde ik hem de weekenden in een Hilversumse studio uit om een aantal jonge programmamakers op te leiden. 

Door: Tino Stuij

Ruud had tijd en zin, dus hij sloot aan om de medewerkers van No Limits Network te leren radio te maken. No Limits was voor mij een van de leukste mediaprojecten ooit. De medewerkers waren allemaal op een of andere manier beperkt. Dat wil zeggen, daar lieten ze zich vooral niet door tegenhouden.

Mentale en fysieke beperkingen waren nota bene een voorwaarde om bij de club te horen. Want als de liberalen, katholieken en vrijzinnigen een eigen omroep krijgen, waarom hebben die 2.3 miljoen mensen die worden beperkt dan geen eigen platform?

Ik kreeg een potje geld van de mediadirecteur, er werd een oproep geplaatst en kandidaat-programmamakers meldden zich aan. Van syndroom van down tot achondroplasie, en van autisme tot slechtziendheid en rolstoelers, de regenboog van beperkingen was compleet. We hielden een casting en maakten uiteindelijk een keuze voor een aantal jonge mensen die we zouden opleiden. De een als cameraman of -vrouw, de ander als radiomaker of youtube gezicht. Alle facetten van het vak kwamen tenslotte aan bod.

Om de gelukkigen te verrassen gingen omroepgezichten als Katja Schuurman, Klaas van Kruistum en Saskia Weerstand met een camera op stap om de nieuwe No-Limits medewerkers te verblijden met goed nieuws. Juichfilmpjes waren het resultaat. De allermooiste reactie kwam van een met een vorm van autisme behepte radiomaker. Z’n ouders wisten dat radio-dj Saskia langskwam en stuurden haar zoals afgesproken als verrassing met de cameraploeg de zolder op.

Daar zat hij op dat moment radio te maken.

Dat wil zeggen, hij sprak in een microfoon en draaide plaatjes voor z’n luisteraars. Het microfoonsnoer was echter niet ingeplugd en hij was dus ook niet on-air. Hij maakte vooral radio voor zichzelf op zolder. Toen Saskia hem onderbrak reageerde hij blij maar vroeg de ploeg na enige aarzeling om hem nog even alleen te laten en beneden koffie te gaan drinken met z’n ouders. 
De zolderdeur ging dicht. Omdat de ploeg nog op gehoorafstand stond hoorden ze hem door de deur op professionele wijze z’n uitzending afmaken. Hij legde de luisteraars uit wat er net was gebeurd, bedankte iedereen voor het luisteren en tot de volgende keer.

Z’n imaginaire luisteraars hadden tenslotte recht op een uitleg. Met lichte ontroering hoorden mijn collega’s hem aan. Autisme in z’n puurste vorm. Vanaf dat moment was hij bij No-Limits als een vis in het water. Een geboren radiomaker. Hij kreeg een eigen show op de lokale zender en ik bleef hem op afstand volgen.

Vorige week zag ik een fotopost van hem. Dat hij met de liefde van z’n leven is gaan samenwonen. Totaal ingeplugd en on top of the world. Radio maken is nu z’n tweede liefde.

Hij is en blijft onbeperkt, in elk opzicht.

Deel dit artikel