Bizarre Golden Globes nominaties

Entertainment

Bizarre Golden Globes nominaties

Door -

Deel dit artikel

Gisteren werden de genomineerden bekend gemaakt voor de Golden Globes 2020, die traditiegetrouw in januari volgend jaar worden uitgereikt. En daar is dit keer een boel over te vertellen.

Maar wat echt schokkend is dat in de tijd waarin we nu leven waarin gelijkheid de norm is, geen enkele vrouwelijke regisseur of scriptschrijver is genomineerd.

De Golden Globe is een onderscheiding die wordt toegekend door de leden van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), een prijs ter erkenning van uitmuntendheid in film en televisie, in binnen- en buitenland. De jaarlijkse uitreiking maakt deel uit van het Amerikaanse prijzenseizoen, met als hoogtepunt de Academy Awards. De Golden Globes zijn misschien minder van naam en faam dan de Oscars, maar aangezien er in tegenstelling tot de Academy Awards ook televisie mee doet en vooral streaming televisie steeds belangrijker wordt, krijgen de Globes gaandeweg meer glans.

Ronduit spectaculair

Als we naar de genomineerden kijken, dan vallen er meteen een aantal zaken op die ronduit bijzonder, zeg maar gerust bizar zijn. Wat te denken van Netflix die 34 (!) nominaties in de wacht sleept en daarmee de onbetwiste leider op, en nu komt het, zowel de lijst van televisieproducenten (17 nominaties) als filmproducenten (17 nominaties!) aanvoert. Was het vorig jaar al bijzonder dat de Netflix-film Roma twee Golden Globes won (voor beste regie en beste buitenlandse film), dit keer is er pas echt sprake van een hegemonie. Een uitslag die ronduit spectaculair en revolutionair is te noemen.

Dan de mannelijke hoofdrollen in de film-categorie drama. Meteen valt de afwezigheid van Robert De Niro op, die daar voor zijn geweldige onderkoelde rol als Frank Sheeran in The Irishman natuurlijk tussen had moeten staan. In de bijrollen zijn wel Al Pacino en Joe Pesci genomineerd en dat is dan ook terecht. Wat ik ook vreemd vind, is dat er nominaties voor twee films zijn die nog niet het televisiescherm en de bioscoop hebben gehaald, respectievelijk The Two Popes van Netflix met Anthony Hopkins en Jonathan Pryce (beiden genomineerd) en Bombshell van Lionsgate met Nicole Kidman, Charlize Theron en Margot Robbie (de laatste twee genomineerd). Is dat gebruikelijk? Dat er nominaties bekend worden van films die niemand nog gezien heeft?

Fluiten naar een nominatie

Maar wat echt schokkend is dat in de tijd waarin we nu leven waarin gelijkheid de norm is, geen enkele vrouwelijke regisseur of scriptschrijver is genomineerd. En dat terwijl er toch echt knallers van titels door vrouwen zijn gemaakt. Wat te denken van de veelgeprezen Netflix-drama serie When They See Us waarvan de regisseur Ava DuVernay over het hoofd werd gezien? Ook regisseur Greta Gerwig werd genegeerd door de Foreign Press Association en dat terwijl haar Little Women hoge ogen gooide bij de critici en hoofdrolspeler Saorsi Ronan wel een nominatie kreeg. Tel daarbij op dat Hustlers regisseur Lorene Scafaria eveneens kon fluiten naar een nominatie, terwijl Jennifer Lopez er wel één kreeg voor beste bijrol in die film en je begrijpt dat ze in Hollywood op z'n zachtst gezegd nogal achter lopen qua gender equality.

Er is 1 troost: Ricky Gervais gaat de Golden Globes na een afwezigheid van vier jaar weer presenteren en hem kennende zal hij het bovenstaande ongetwijfeld voorbij laten komen in zijn bijtende monologen. Dat wordt smullen...

Beste film van het decennium?

Hieronder de trailer van Marriage Story, een Netflix Original, die 6 Golden Globes nominaties in de wacht sleepte, waaronder die van beste mannelijke (Adam Driver) en beste vrouwelijke (Scarlett Johansson) hoofdrol in een filmdrama. Volslagen terecht, want zelden zulke fantastische acteerprestaties gezien. Ik ga niets verklappen over de film, maar er zitten scènes in die me altijd bij zullen blijven. Adam Driver is misschien wel de beste jongere acteur van het moment. Maar mag ik toch even een kanttekening plaatsen bij de nominaties? Namelijk dat ik het ronduit bespottelijk vind dat regisseur Noah Baumbach alleen is genomineerd voor beste script en niet voor beste regie. Want Marriage Story is m.i. de beste film van het jaar, misschien wel van het afgelopen decennium. 

Deel dit artikel