Beter dan het Metropole Orkest bestaat niet

Entertainment

Beter dan het Metropole Orkest bestaat niet

Door -

Deel dit artikel

We hebben goed nieuws en slecht nieuws over het Metropole Orkest. Omdat we Mannenzaken zijn, willen we graag afsluiten met iets positiefs, dus laten we het eerst over het slechte nieuws hebben.

fotografie: Reinout Bos

Want gisteren werd bekend dat het voortbestaan van het orkest aan een zijden draadje hangt.

In het persbericht zegt de directeur van het Metropole Orkest, Jan Geert Vierkant: 'De zon zou moeten schijnen voor het orkest. Maar al het moois wordt overschaduwd door het gegeven dat we onze musici na enkele subsidiekortingen nog maar net 50% salaris kunnen betalen. En dat is simpelweg niet langer vol te houden.'

Het MO krijgt alleen subsidie van de landelijke overheid en die is verlaagd. In 2015 stond het voortbestaan van het orkest ook ter discussie, maar toen kwam er uiteindelijk toch subsidie.

Daarom geven we hier aan mevrouw Van Engelshoven, de verantwoordelijke minister van OC&W dat de subsidies verstrekt, drie redenen waarom het Metropole Orkest nooit, maar dan ook NOOIT mag verdwijnen.

Reden 1

Het is misschien een beetje raar om het MO met een monument te vergelijken, maar toch klopt dat. Het orkest - dat in al in 1945 werd opgericht - valt na al die jaren van grote successen volgens ons gewoon onder Cultureel Erfgoed. En een monument mag van de overheid zelf onder geen beding worden afgebroken.

Reden 2

Als er één orkest is dat aan Holland Promotion doet, dan is dat het Metropole Orkest wel. Sinds de oprichting bereikte het Metropole Orkest wereldwijd miljoenen mensen. De weg die het orkest ging, is geplaveid met prijzen, waaronder een Oscar en meerdere Grammy’s. De muziek van het orkest varieert van jazz tot pop en chansons, cabaret, film- en wereldmuziek. Het orkest speelde met nationale en internationale artiesten als Quincy Jones, Gregory Porter, Dizzy Gillespie, Al Jarreau, Snarky Puppy, Antony & The Johnsons, Basement Jaxx, Tori Amos, Little Simz en speelt in juni met o.a. Bryan Ferry. Kortom: het MO zet Nederland onverminderd riant op de kaart in het buitenland. 

Reden 3

En omdat we zeiden dat we zouden afsluiten met iets positiefs: het MO, onze all time favorite, is gewoon het allerbeste orkest ter wereld. Beter dan dat bestaat niet. En dat vinden wij. Dus dit is volstrekt subjectief. Maar toch is het zo... 

Hier een geweldig filmpje van het MO tijdens het BBC Proms Quincy Jones-concert in de Londense Royal Albert Hall. Met Cory Henry en Jacob Collier. 

 

Deel dit artikel