Beste HBO serie sinds tijden

Entertainment

Beste HBO serie sinds tijden

Door -

Deel dit artikel

In de black lives matter horror vertelling Lovecraft Country heeft HBO weer een serie om trots op te zijn.

Tijdens dat proces vecht hij tegen zowel monsters uit mythes als tegen monsters van vlees en bloed, waaronder haatdragende, racistische rednecks.

Atticus 'Tic' Freeman, de jonge Koreaanse oorlogsveteraan uit HBO's fantastische - in elke betekenis van het woord - nieuwe drama Lovecraft Country, heeft een zwak voor pulpverhalen. Of zoals hij het zelf verwoordt: "Ik vind het geweldig dat helden avonturen beleven in andere werelden, onoverkomelijke situaties trotseren, het monster verslaan en de mensheid redden." Maar hij is zich er ook pijnlijk van bewust dat deze verhalen zelden ruimte bieden voor iemand zoals hij, een Afro-Amerikaan. Zijn favoriete auteur, de beroemde horror-schrijver uit de jaren 1920, H.P. Lovecraft, was een racist die ooit een gedicht schreef waarin zwarte mannen werden vergeleken met beesten.

Achter in de bus

In Lovecraft Country, o.a. geproduceerd door Jordan Peele, de zwarte topregisseur van de fenomenale horrorfilm Get Out, krijgt Tic de kans om zijn geliefde sciencefiction- en fantasy-romans na te leven. Tijdens dat proces vecht hij tegen zowel monsters uit mythes als tegen monsters van vlees en bloed, waaronder haatdragende, racistische rednecks.

Het is 1954, wat betekent dat Tic achter in de bus moet rijden op terugreis naar zijn geboortestad Chicago, waar zijn oom George (Courtney B.Vance) een gids produceert met veilige plaatsen voor zwarte reizigers.* Montrose, de zwaar drinkende vader van Tic, is verdwenen, dus gaat Tic samen met zijn oom en jeugdvriendin Leti (Jurnee Smollett) in een schitterende Ford Woody (een model afgewerkt met hout) op zoektocht.

Een snelle geest

Het gebruik van bovennatuurlijke verschrikkingen als metaforen voor de meer down-to-earth horror is een hoofdbestanddeel van het genre, van Buffy the Vampire Slayer tot Peele's eigen Get Out. Maar hier wordt dat wel heel behendig toegepast, waarbij heen en weer wordt geschakeld tussen racistische agenten en sjoggoths (afzichtelijke monsters uit de koker van H.P. Lovecraft), of tussen brandende KKK-kruisen in maisvelden en spoken die op de loer liggen in onderkelders. De Freemans en Leti worden afwisselend bedreigd en geholpen door Christina en William, een mysterieus duo dat eruitziet als de witste, blondste mensen die ooit op televisie te aanschouwen zijn geweest. Hierdoor krijg je het idee dat ze tot een supermacht behoren in een land waar je als Afro-Amerikaan vogelvrij bent. Met Black Lives Matter in het achterhoofd geeft dat de serie een zekere urgentie, ook al speelt deze zich af in de jaren vijftig.

Werkelijk adembenemend

Jonathan Majors is de grote ontdekking van Lovecraft Country. Tic heeft een snelle geest, maar tussen snel denken en snel doen, zit een wereld van verschil en Majors speelt dat personage geweldig. Smollett is pure dynamiet als de wild card van het verhaal. Er is een scène in de derde aflevering waarin Leti een honkbalknuppel gebruikt om een ​groep auto's met racistische pestkoppen aan te vallen, die rond haar huis geparkeerd staan. De scène houdt het midden tussen een dansnummer en een actie-scène en is werkelijk adembenemend.
Lovecraft Country is de beste HBO serie sinds tijden (te zien bij Ziggo/HBO). 

*Zo'n gids heeft echt bestaan in Amerika. Tussen 1936 en 1966 verscheen The Negro Motorist Green-Book, een jaarlijkse reisgids, gemaakt door een zekere Victor Hugo Green. De gids informeerde Afro-Amerikaanse reizigers over hotels, horeca en garages waar ze welkom waren en steden waar ze na zonsondergang niet mochten verblijven.

Hier de trailer van Lovecraft Country: 

Deel dit artikel