Bernhard, Juliana en de Playboy

Entertainment

Bernhard, Juliana en de Playboy

Door -

Deel dit artikel

Nu de sobere Koningsdagviering op z'n einde loopt, is het tijd voor een gezellig verhaal over de Oranjes. Eentje waarin het blad waar ik 21 jaar voor gewerkt heb de rode draad vormt. 

Dat Bernhard de kat in het donker kneep, moet als bekend worden verondersteld. Maar dat hij in het geniep de Playboy las, zoals uit bovenstaand verhaal blijkt, is niet helemaal correct.

Een tijdje geleden kreeg ik van Telegraaf verslaggever Olof van Joolen een appje met een link. Olof is de zoon van Ab van Joolen die van het prille begin af aan vormgever was van Playboy Nederland. Ab nam zijn eigenwijze spruit weleens mee naar de redactie en dan vertelde Olof me dat hij ook journalist wilde worden. Inmiddels is hij al een geruime tijd één van de sterreporters van het grootste dagblad van Nederland. Google zijn naam maar en je weet waar ik het over heb. Bless him! Olof appte me: Gezien? Om me vervolgens de volgende alinea uit het Telegraaf verhaal Testament Bernhard onthult familiegeheimen van Evert Santegoeds te laten lezen: 

En ook chauffeur HANS BOLTEN werd nog eens extra bedankt voor bewezen diensten die overigens niet alleen bestonden uit het veilig door het land rijden van de prins. Met hem had Bernhard zelfs een bijzonder ’herenakkoord.’ Van Bolten is bekend dat hij op zijn huisadres een abonnement had op het mannenblad Playboy, iets wat Bernhard zich ten paleize moeilijker kon permitteren. Elke maand kreeg hij de nieuwste editie dus overhandigd door zijn chauffeur, wat de prins na zijn overlijden nog een keer vijfduizend gulden waard was.

Een stampvoeter van jewelste

Dat Bernhard de kat in het donker kneep, moet als bekend worden verondersteld. Maar dat hij in het geniep de Playboy (en misschien wel mijn geile stukken) las, zoals uit bovenstaand verhaal blijkt, is niet helemaal correct. Daartoe wil ik de lezer wijzen op een artikel dat een lieve, oud VNU collega me een paar weken geleden mailde (helemaal top, Ellen Top!). Het stuk over het temperament van prinses Beatrix kwam uit de Beau Monde. Onder het tussenkopje Juliana en de Playboy stond: 

Beatrix had het inderdaad niet van een vreemde, ook haar moeder Juliana was een stampvoeter van jewelste. “Ze kon flink driftig worden,” zei premier De Jong daarover. “Maar de driftbuien duurden nooit lang, dan had ze alweer spijt. Ze had een nogal ingewikkeld karakter. Soms kwam haar Anna Paulowna-bloed boven, naar haar Russische voorouder, zo noemden wij dat. Het was een beetje een merkwaardige mengeling dat karakter: lief en zorgzaam en dan opeens driftig.” Nog een voorbeeld: amateur-regisseur Herman de Roode vertelt over de jaren dat hij met Juliana toneel speelde op Soestdijk, waarbij de koningin gaarne de rekwisieten verzorgde. “Hare Majesteit legde altijd een aantal bladen neer,” zegt De Roode. “Op een gegeven moment was de Playboy verdwenen. Bernhard bleek hem te lezen op de eerste rij. Juliana stampvoette en riep: ‘Ik wil mijn Playboy terug!’”

Het kan geen toeval zijn dat mijn lieve vriend en Playboy-fotograaf extraordinaire Govert de Roos gisteren geridderd werd in de Orde van Oranje-Nassau! Door de burgemeester die ik in mijn jaren bij het mannenblad graag op de cover had gezien. Met alleen een ambtsketting om. 

Foto: Sidney Brandeis

Deel dit artikel