Baantjer Het Begin moorddadig goed

Entertainment

Baantjer Het Begin moorddadig goed

Door -

Deel dit artikel

Hoe lang geleden was het dat ik in de bioscoop een Nederlandse actiefilm zag? Tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik de laatste Vaderlandse productie die ik op een groot doek heb gezien, me niet eens meer kan herinneren. 

Als cynische, maar tegelijkertijd niet van stress gespeende politiechef is acteur Peter Bolhuis onvergetelijk en steelt hij elke scène waarin hij te zien is.

En dan reken ik de stroom aan Hollandse jeugdfilms niet mee, die ik de afgelopen jaren met mijn kleine meid heb moeten zien in de bios. Die waren overigens allemaal even leuk. Van Dummie de Mummie tot Mees Kees (straks met Kerst moet ik er weer aan geloven) en van Wiplala tot De Boskampi's. Die laatste film vond ik de allerbeste. En niet omdat ik zelf een Boskampi ben.

Op voorhand verkocht

Regisseur Arne Toonen wist me vooral te bekoren met de manier waarop hij zijn acteurs tot grote hoogtes had gestuwd. Zo ontstonden er geestige glansrollen, zoals die van René in 't Hof als de obsessieve ex-politie-inspecteur, die overal een complot in zag (vaak ook terecht) en die van de sul van een vader, sterk neergezet door Henry van Loon. Toen ik hoorde dat Arne na zijn eerste actiefilm, het grappige, maffe en campy Black Out uit 2012, een tweede actiefilm ging maken en ook nog eens de prequel van de befaamde politieserie Baantjer, was ik op voorhand al verkocht.

Vandaag is Baantjer Het Begin (op IMDB Amsterdam Vice getiteld) in première gegaan en gisterenavond kon ik de film al zien in Pathé Haarlem. En daar zat ik op rij 4 met een pakje roomboter op een stokkie (een Magnum ijsje) geklemd in mijn knuistje. Bijna twee uur later, toen de aftiteling over het doek ging, merkte ik dat ik last had van droge ogen. Kwam omdat ik nauwelijks had geknipperd. In mijn hand hield ik nog steeds het stokje geklemd. 

Een lijk in de grachten

In de trein terug naar Zandvoort analyseerde ik voor mezelf waarom ik zo had genoten. Ik ga niet het hele verhaal verklappen, want dan is de gein er vanaf. We zien in ieder geval een jonge De Cock uit het plaatsje Urk, die net in Amsterdam is aangekomen en zich meldt in het bureau Warmoesstraat met de mededeling dat hij een afspraak heeft met inspecteur Tonnie Montijn. Met deze inspecteur zal De Cock (uitstekend gespeeld door Waldema Torenstra, die ook wel wat weg heeft van een jonge Piet Römer) een politieduo gaan vormen. De cynische, door de wol geverfde, plat Amsterdams sprekende Montijn (een fantastische rol van Tygo Gernandt) is een groot contrast met de jonge, gewetensvolle De Cock en toch ontstaat er langzaam, maar zeker een maatschap tussen die twee. Er drijft een lijk in de Amsterdamse grachten, dat verwijst naar een moordcomplot rond de kroning van prinses Beatrix tot Koningin van Nederland. En vanaf dat moment giert de adrenaline door de film, waarin Amsterdamse krakers, Belgische coke-dealers en smoezelige collega inspecteurs de wereld van de nog naïeve De Cock op z'n kop zetten. 

Razend knap

Toen de trein Zandvoort binnen reed, bedacht ik me dat de art-direction, de aankleding en de ensceneringen van Baantjer Het Begin zo perfect de tijdgeest omarmen, dat ik in gedachten helemaal terug ging naar die woelige aprildagen in 1980. Ik werkte toen nog voor de Hitkrant en Spargo, met Mini en Maxi op vocalen, stond op de eerste plek van de top 40 met You and Me. Als ik in Amsterdam was ging ik met een grote boog om het gebied rond de Vondelstraat heen, want daar was het gewoon oorlog. Op een dag zag ik vanaf het Leidseplein rook omhoog komen in de verte en kon je pantservoertuigen horen. De sfeer die toen in de stad heerste, heeft Toonen perfect in beeld gebracht. Razend knap is het dat je met een budget van 3 miljoen euro zulke heftige en super realistische vechtscènes tussen politie en krakers laat zien.

Bakken vol liefde

En dan de acteurs. Ik roemde al het spel van de hoofdrolspelers, maar net als in De Boskampi's, waarin René van 't Hof van het doek spetterde, is er een bijrol die alles heeft en dat is die van acteur Peter Bolhuis. Als cynische, maar tegelijkertijd niet van stress gespeende politiechef is Bolhuis onvergetelijk en steelt hij elke scène waarin hij te zien is. Ik weet niet hoe Toonen het doet, misschien wel met bakken vol liefde en aandacht, maar man, man, man, wat weet hij topprestaties uit zijn cast te halen!

Kan niet wachten op de nieuwe tv-serie (waar deze film in feite de lange pilot van is). Ja, Baantjer Het Begin is moorddadig goed. Dat dus.

ps. Ik las vandaag in Trouw de filmrecensie. Belinda de Graaf eindigde met 'Er is nog iets anders dat opvalt, namelijk hoe wit de hoofdstad is. Jammer. Baantjer Het Begin is een met vaart en humor vertelde publieksfilm, met karakters die je ook in de tv-serie zou willen volgen, maar met zo’n bleekscheterig acteursensemble kun je eigenlijk niet meer aankomen.' Beste Belinda, heb je 1980 wel bewust meegemaakt? In die tijd kon je Surinaamse politieagenten op 1 hand met diverse geamputeerde vingers tellen...

Deel dit artikel