50 jaar Floris en Lange Pier

Entertainment

50 jaar Floris en Lange Pier

Door -

Deel dit artikel

Geen krant, magazine of site die ik vandaag gezien heb, memoreerde aan het feit dat het vandaag precies 50 jaar geleden is dat de eerste aflevering van de jeugdserie Floris op tv kwam. Zal ik er dan maar wat over schrijven?

Een gevleugelde uitspraak van Lange Pier was: 'Papier, papier, daar veeg ik nog niet eens mijn reet mee af!'

Het jaar 1969 was een bijzonder jaar, een jaar waarin Abbey Road van De Beatles uitkwam, waarin mannen op de maan liepen, waarin het Woodstock festival én de eerste Pinkpop werden gehouden, waarin Ruud de Wild en Jennifer Lopez werden geboren, waarin de film Easy Rider uitkwam en het jaar waarin mijn vader Hans Boskamp aan de wieg van twee bijzondere gebeurtenissen stond: als meest zichtbare begeleider van John Lennon en Yoko One tijdens de fameuze bed-in in het Hilton Hotel die begon op 25 maart van dat jaar en als Lange Pier in Floris, de jeugdserie van Paul Verhoeven die op 5 oktober voor het eerst op de buis kwam. Saillant detail: op dezelfde avond zond de BBC ook de eerste aflevering van Monty Python uit!

Floris en de Fakir

Floris was een idee van Carel Enkelaar, directeur van de NTS. In het buitenland genoten series als de Britse Ivanhoe, de Franse Thierry la Fronde en de Vlaamse Johan en de Alverman, die alle in de Middeleeuwen speelden, grote populariteit. Enkelaar zag mogelijkheden voor een dergelijke Nederlandse serie en gaf drama-vertaler en latere vaste Verhoeven-scenarist Gerard Soeteman opdracht met een voorstel te komen. Deze schreef toen een scenario voor een serie over een ridder en een fakir, Floris en de Fakir genaamd.

Een nog jonge Paul Verhoeven werd erbij gehaald als regisseur, Floris en de fakir werd - mede omdat hoofdrolspeler Rutger Hauer zich in de kijker speelde - gewoon Floris, en de rest is Nederlandse geschiedenis. Verhoeven kreeg van producent Max Appelboom de vrije hand, met als gevolg dat het budget met 300 procent werd overschreden. Dit tot verbijstering en ongenoegen van de NTS die de faciliteiten sterk versoberde en ten slotte verdere opnamen afblies. Vandaar dat er ook nooit meer dan 12 afleveringen zijn gemaakt.

De Man Van Gent

Mijn vader maakte als Lange Pier voor het eerst zijn opwachting in aflevering 4, getiteld De Man Van Gent, die op zondag 26 oktober 1969 werd uitgezonden. Ik kan me nog herinneren waar ik die aflevering zag; in de woonkamer van ons huis naast de bar van mijn cadeauvader en moeder, Chez Keur genaamd en gevestigd in de Haltestraat in Zandvoort. Mijn moeder wilde weinig van mijn vader, haar ex-man weten en niets wat hij deed vond ze goed, waar ze voor een deel ook gelijk in had, maar van de rol van lange Pier werd zij zelfs een beetje stil. 'Dit is hem op het lijf geschreven,' bekende ze na afloop. 

Vanaf het moment dat hij het beeld in wandelde nam hij de serie over van Rutger Hauer. En dat zeg ik niet als zijn zoon, maar dat heb ik van horen zeggen. Van mijn meester op school, van mijn klasgenoten die op het schoolplein al de volgende dag lange Pier nadeden en van sommige vaste gasten in de bar die me vertelden hoe goed mijn vader was, op fluistertoon, want ze wilden niet dat de man achter de bar, mijn cadeauvader, dat hoorde.

Admiraal van de Zuiderzee

Lange Pier zou in slechts drie afleveringen te zien zijn. Overal waar hij kwam, had hij een rol papier bij zich, waarop zijn titels stonden. Als iemand vroeg wie hij was, liet hij één van zijn mannen de rol voorlezen. Op de rol stonden de volgende titels: Graaf van Sloten, Vrijheer van Hindeloopen, Hertog van Sneek, Koning van Friesland, Admiraal van de Zuiderzee, Verwoester der Denen, Wreker der Bremers en Kruis der Hollanders. Een gevleugelde uitspraak van Lange Pier was: 'Papier, papier, daar veeg ik nog niet eens mijn reet mee af!'

Ik zag hem niet veel in die jaren, zeg maar eigenlijk helemaal niet, maar dat nam niet weg dat ik zo trots als een aap met zeven lullen was op die ouwe heer van me.

 

Hieronder de eerste aflevering waarin mijn vader te zien was, getiteld De Man Van Gent.

Deel dit artikel