50 jaar de beste erotische films

Entertainment

50 jaar de beste erotische films

Door -

Deel dit artikel

Het mooie van ouder worden, is dat je zoveel kunt vertellen. Zoals over 5 decennia erotische speelfilms. 

Foto uit Basic Instinct

Begin jaren zeventig kreeg ik voor het eerst echt verkering en die periode ging ongeveer gelijk op met mijn liefde voor de film. Elke week zat ik wel met mijn meisje in de bioscoop. Maar als je denkt dat ik als 15-jarige jongen voor de actie-films ging, heb je het mis. Ik deed behoorlijk duur in die tijd en ontdekte bijvoorbeeld de films van de Spaanse meester-regisseur Luis Bunuel

Belle de Jour, jaren 60

Van Bunuel zag ik in '71 een film die in '67 was uitgebracht, Belle de Jour met in de hoofdrol Catherine Deneuve. Over een getrouwde vrouw die spanning in haar huwelijk mist en in het geheim ging werken in een bordeel. Ik vond het als puber helemaal geweldig, al was er nauwelijks naakt te zien. Maar die oogverblindende, koele Deneuve die dingen deed die het daglicht niet konden velen ging er bij mij in als koek. Voor mij was dat dé erotische film van de sixties, al moet ik er wel eerlijk bij vertellen dat ik te jong was om er ook meer te hebben kunnen zien in dat decennium.

Turks Fruit, jaren 70

Dat werd anders in de jaren 70, toen op erotisch gebied opeens alles kon. Maar hoeveel films ik toen ook heb gezien, waarin acteurs en actrices helemaal los leken te gaan op en tussen de lakens, geen speelfilm wond me zo op als Turks Fruit uit 1973. Die scène waarin Rutger Hauer een Surinaamse meisje verleidt en vervolgens seks met haar heeft ('Ik ga je neuken tot ik je zoete adem niet meer ruik') zou anno nu echt niet meer kunnen. Te vrouwonvriendelijk. Maar toen vond ik dat eerlijk gezegd wel extreem en lekker. Nog steeds is Turks Fruit qua erotiek behoorlijk heftig. Maar dat kom misschien wel omdat we nu in preutse tijden leven.

Body Heat, jaren 80

Deze film noir van scenarist Lawrence Kasdan, die met Body Heat debuteerde als regisseur, was voor mij de erotsiche sensatie van de jaren tachtig. Alles wat daarna kwam aan opwindende films haalde het niet bij de vrijpartijen tussen William Hurt en Kathleen Turner. Turner zou met de rol van doortrapte verleidster die haar geheime minnaar (Hurt) zover krijgt dat hij haar man vermoordt, een verpletterende, eerste indruk in Hollywood maken (briljante zin: 'You're not very intelligent, are you? I like that in a man'). Vlak echter ook Hurt en de uitstekende bijrollen van nieuwkomers Ted Dansen en Mickey Rourke niet uit. Maar het zijn vooral de sekscènes die binnen het toch al sterke verhaal recht overeind blijven.

Basic Instinct, jaren 90

En daar is hij weer, onze Nederlandse geilneef en regisseur Paul Verhoeven, dit keer met een film, die van een actrice in B-films (Sharon Stone) een sekssymbool maakte. En dat omdat ze aan het begin van Basic Instinct in een ondervraging-scène haar benen demonstratief open doet, waarna we in een flits uitzicht op haar kijkdoos hebben. Het verhaal gaat dat Stone niet wist dat Verhoeven die scène zo schoot dat haar kroonjuweel te zien was en dat ze daar erg verbolgen over was. Ik beticht haar ervan om samen met Verhoeven lachend naar de bank te zijn gelopen om flink te cashen. Die scene werd misschien beroemd, de broeierige scenes tussen Michael Douglas en Sharon Stone in deze whodunnit-thriller deden het 'm voor mij. Ik vond Stone zo opwindend dat ik Douglas er op de koop bij nam.

Monster's Ball, jaren 00

Ook deze film kwam aan het begin van een decennium waarna er niets meer kwam dat qua erotiek zo zou beklijven. Monster's Ball was bepaald geen vrolijke film. Een vrouw (Halle Berry) krijgt nadat haar man sterft op de elektrische stoel en nadat haar zoontje ook komt te overlijden, een affaire met een gevangenisbewaarder (Billy Bob Thornton), niet wetende dat deze haar man naar de stoel heeft begeleid. Zware kost. Maar de erotische scenes zijn zo natuurlijk en intens dat je ze nooit mee vergeet. Ook hier ging een verhaal over. Namelijk dat de scenes tussen Berry en Thornton echt waren. In ieder geval won Halle Berry met haar levensechte spel de eerste Oscar voor een Afro-Amerikaanse actrice. En wat is ze mooi en opwindend by the way. Check onderstaande scène maar uit Monster's Ball en kijk alleen al hoe ze zoent. 

Deel dit artikel