Yuri en het beest

Actueel

Yuri en het beest

Door -

Deel dit artikel

Gisterenavond zag ik Yuri van Gelder bij een Jeroen Pauw in topvorm. Met een eigen trainer en op eigen kosten maakte de wereldatleet afgelopen weekend zijn comeback in de turnwereld. 

illustratie: Tzenko Stoyanov voor Het Parool

Daar ging het gesprek over. Maar ook kwam Yuri's teloorgang op de spelen van Rio Janeiro ter sprake, waar hij werd geschorst nadat hij was gaan stappen. Eerder in zijn sportcarrière was Yuri in opspraak gekomen toen hij betrapt werd op cocaïnegebruik en vervolgens naar Castle Craig, de beste verslavingskliniek van Europa, ging om af te kicken van middelengebruik. 

Doorzettingsvermogen

Pauw zei: 'Er is iets raars met jou aan de hand. Je hebt een ongelofelijk doorzettingsvermogen. Dat heeft je ook op wereldniveau gebracht. En er lijkt ook een soort van zelfvernietigingsdrang in te zitten bij je, dat je het ook weer zelf stuk maakt.'

Yuri had daar niet echt een goed antwoord op, dus Pauw kennende ging hij daarop door: 'Er zit kennelijk een soort gevaar in jou dat het mis gaat.'
Waarop Yuri zei dat je mensen hebt die zichzelf een keer stoten en dat er – doelend op zichzelf – ook mensen zijn die zich twee keer stoten aan verschillende stenen.

Vol liefde en emphatie

Maar nergens in het gesprek kwam zijn verslaving ter sprake. Ik moest toen denken aan de open brief die ik aan Yuri schreef na zijn teloorgang in Rio en die als artikel op 12 augustus in het Parool verscheen. Een brief die ik als herstellend verslaafde vol liefde en empathie schreef. Want ik voelde Yuri's pijn, ik voelde zijn grenzeloze en zelfs begrijpelijke onvermogen om het monster dat verslaving heet in de ogen te kijken.

Gisterenavond bij Pauw bestond het monster niet. En ik hoop zo dat dit was omdat Yuri inmiddels weet hoe hij het beest moet temmen.

Hier de link naar mijn Parool-brief aan Yuri van Gelder, een artikel, dat een boel reacties losmaakte. Van mensen die vonden dat ik dit niet had mogen schrijven tot mensen, waaronder Jack van Gelder op Twitter, die het stuk wisten te waarderen.

Hieronder het interview van Pauw met Yuri:

Deel dit artikel