Wordt Max wereldkampioen dit jaar?

Actueel

Wordt Max wereldkampioen dit jaar?

Door -

Deel dit artikel

Ruim drie jaar geleden schreef Mick Boskamp een column over Max Verstappen waar hij veel kritiek op kreeg. Hij zag het fout, vonden velen. Maar gisteren, tijdens de Grote Prijs van Duitsland bleek dat hij het wel degelijk goed had gezien.

Want niet alleen is hij een door God in een gulle bui geschapen wereldcoureur, hij is ook de beste jager in het Formule 1 circus.

Laat ik die column nog maar even integraal plaatsen hier. Komt 'ie:

Drie dagen voordat Max Verstappen wereldgeschiedenis schrijft door als jongste coureur ooit een Grand Prix te winnen, wordt er op Circuit de Barcelona-Catalunya een hoogst ongemakkelijke FIA-persconferentie gehouden. Aanwezig: Hamilton, Alonso, Magnussen, Saintz, Kvyat en Verstappen.

Hamilton, toch geen lachebek (denk aan de grappen die Vettel altijd maakt op persconferenties, maar waar zelden op wordt gereageerd door de Mercedes-coureur) zet zijn vraagtekens bij de switch tussen Kvyat en Verstappen. 'Ze moeten opletten dat jonge coureurs tijd nodig hebben om te ontwikkelen,' zegt Hamilton. Tel daarbij op dat Kvyat, die naast Max zit, vertelt dat hij nog steeds in shock verkeert door de switch, waarbij Max promoveert naar Red Bull en hijzelf degradeert naar Toro Rosso en dat Saintz, met wie Max het niet altijd even goed kon vinden, erbij zit als alsof hij er niet bij zit, en je zou kunnen denken dat een 18-jarige coureur, die pas in zijn tweede F1-seizoen zit, gespannen is.

Dat is niet aan mij

Maar niets van dat alles. Op de vraag of Kvyat het verdiende zijn stoeltje kwijt te raken, zegt Verstappen: 'Dat is niet aan mij, maar het is duidelijk dat ik blij ben met deze kans. Ik wil gewoon van dit seizoen genieten en dan zien we wel wat de toekomst brengt.'

Wat de toekomst bracht, weet inmiddels de hele wereld. Verstappen werd de winnaar in een race, waarin Hamilton en Rosberg er meteen uit lagen.

'Completely unnecessary I would say, and for me the disaster of both Mercedes being out after two corners is completely unacceptable,' zou Niki Lauda, niet-uitvoerend manager van het Mercedes-team en driemaal wereldkampioen, na afloop van de Grand Prix van Spanje zeggen. 'Lewis was too aggressive to pass him and why should Nico give him room? It was a miscalculation for Lewis, but for the team it is completely unacceptable.'

De beste volgens Nico

Hoewel ik de stappen van Verstappen met heel veel plezier volg, heb ik geen verstand van racen. In 2002 werd ik door de politie van de A1 gehaald en werd ik bekeurd voor te langzaam rijden. Ik reed 60. Dus ik bedoel maar. Ik heb echter wel een zekere mensenkennis en het zou zo maar kunnen zijn dat Hamilton als de dood is voor Verstappen. Vandaar zijn uitspraken op de persconferentie en misschien wel zijn miscalculatie aan het begin van de race van gisteren.

Want niet alleen is Max een door God in een gulle bui geschapen wereldcoureur, hij is ook de beste jager in het Formule 1 circus. En als je op kop ligt en Max zit achter je, dan kun je maar beter een luier dragen.

Dat schreef ik op 16 mei 2016. Er kwam veel commentaar op. Ik zag het niet goed. Hamilton was de koelheid zelve. Die liet zich door niets en niemand van de wijs brengen.

Vandaag is het 29 juli 2019, de dag na de Grand Prix van Duitsland waar Hamilton de weg kwijt was en Verstappen een vlekkeloze race reed en won. En het is ook de dag waarop Nico Rosberg, de wereldkampioen van 2016, voor het eerst zei in zijn vlog dat hij Max een betere coureur vindt dan Lewis. Er zijn nog 10 races te gaan voor het wereldkampioenschap. Verstappen ligt op de derde plek, slechts op 22 punten achter nummer 2 Bottas en maar 63 punten achter nummer 1 Hamilton.

Dat wordt wat, de komende weken en maanden.

Hier Nico Rosbergs laatste vlog:

 

Deel dit artikel