Wo ist der Bahnhof?

Actueel

Wo ist der Bahnhof?

Door -

Deel dit artikel

Mogen we nog heel even stil staan bij de 2 minuten stilte van gisteren? Dat doen we samen met Gé en Arie Temmes, misschien wel de twee indringendste creaties van Koot&Bie.

Hoewel, STIL staan? Gé (Bie) kan zijn mond niet houden, tot grote ergernis van Arie (Koot). Waarna Gé, als de 2 minuten ‘om zijn’, de legendarische woorden uitspreekt: ‘Hè hè, Arie… wordt toch elk jaar indrukwekkender, hè, de twee minuten stilte.’

Het pikken van een 'halfstokke vlag'

In deze Koot&Bie uit 1985 volgen we Gé en Arie Temmes, twee leden van de netniet-generatie. Voor 50méér mannen werd het leven toen nog als vanzelfsprekend minder en minder. Dit verrukkelijke drama schetst 50 minuten het beeld van het leven dat oudere mannen toen stond te wachten. Het speelt op en rond het volkstuintje van Arie en Gé. Het is kostelijke zonde om alleen de tenenkrommend goede twee minuten stilte scène te bekijken – die van 23.43 tot 26.39 duurt – want dit is ook de aflevering waarin wordt onthuld dat Arie ‘in de oorlog’ een Duitser de verkeerde kant op heeft gestuurd. Wo ist der Bahnhof? Do ist der Bahnhof!... En waarin die rotjongens van Van Zanten een ‘halfstokke vlag’ pikken van de gebroeders. Alleen de meesterlijk gespeelde, machteloze verontwaardiging van Arie over die schanddaad is al een Televizier-ring waard.

Deel dit artikel