Wie en wat worden er 50 dit jaar?

Actueel

Wie en wat worden er 50 dit jaar?

Door -

Deel dit artikel

Alle mannen die Abraham zien dit jaar bevinden zich in goed gezelschap. Van de eerste maanwandeling tot Monty Python, van JLo tot Tiësto, hier wat en wie er 50 worden in 2019.

Maanwandeling 

Apollo 11 begon aan zijn historische reis op 16 juli 1969. Vier dagen later bereikte de raket zijn bestemming en op 21 juli werd Neil Armstrong de eerste man die met de legendarische woorden That's one small step for man, one giant leap for mankind voet zette op de maan. Twintig minuten later werd hij gevolgd door Buzz Aldrin. Na deze missie volgden nog 12 andere Amerikaanse astronauten die aan de wandel gingen op de lunar surface. Tegenwoordig heeft de VS andere belangwekkende dingen aan het hoofd. Zoals het bouwen van een muur bij Mexico. 

Internet

Er loopt een lang debat over de geboorte van Internet, maar de echte geeks houden het op 7 april 1969, want dat was de dag waarop het zogenaamde Request For Comments oftewel RFC werd gepubliceerd. Daarin stonden de research, de voorstellen en de ideeën voor de creatie van het wereldwijde web.

Sesamstraat

Op 10 november 1969 werd het Amerikaanse televisiepubliek getrakteerd op een nieuw programma voor kinderen dat Sesame Street oftewel Sesamstraat heette. In de bijna 50 jaar daarna groeide Sesamstraat uit tot één van de meest iconische tv-programma's aller tijden en niet alleen voor kinderen. In Nederland duurde het tot 4 januari 1976 toen ook hier Sesamstraat werd uitgezonden. Nadat in 2009 het tijdstip van uitzenden werd vervroegd naar vijf uur 's middags, ontstond er een rel. Acteur Aart Staartjes dreigde op te stappen als het tijdstip niet gewijzigd zou worden. Toen Aart besefte dat er niets ging veranderen, besloot hij om toch te blijven. En daar zijn we hem voor eeuwig dankbaar voor. 

Monty Python's Flying Circus

Op 5 oktober 1969 veranderden Graham Chapman, John Cleese, Michael Palin, Terry Gilliam, Eric Idle en Terry Jones de comedy-wereld voor altijd toen op de BBC Monty Python's Flying Circus werd geïntroduceerd. De eerste aflevering, getiteld Whither Canada?, begint met John Cleese als Wolfgang Amadeus Mozart, en daarna buitelen de sketches over elkaar heen of worden halverwege afgekapt omdat er een enorme stalen bal bovenop een van de komieken valt. Misschien dat hier in Nederland de absurde en anarchistische humor van Wim T. Schippers in de buurt kwam, maar nog steeds kijken we 50 jaar later naar iets dat nooit meer vertoond is. Completely different indeed

Woodstock & Pinkpop 

Hoewel de organisatoren van het Woodstock festival aan de gemeente van het plaatsje Bethel, nabij New York's Catskill Mountains, hadden beloofd dat er niet meer dan 50.000 bezoekers zouden komen, bleek dat een kleine misrekening te zijn. Maar liefst 400.000 muziekliefhebbers bezochten dit legendarische rockfestival, zeg maar bijna 100 keer meer dan het aantal inwoners van het plaatsje zelf, dat op 4200 uitkwam. Dat alles gebeurde op 15 augustus 1969. Zo een muziekfeest is er nooit meer geweest. Hoewel, hoewel... drie maanden eerder werd een popfestival georganiseerd op de Gulperberg in Limburg. Het evenement werd een heus lokaal popfestival waar voornamelijk Limburgse bands optraden en de bezoekers hun eigen etenswaren meebrachten. De opzet van het evenement in combinatie met de datum waarop het plaatsvond (Tweede Pinksterdag, 26 mei 1969) leidde tot de naam Pinknick, die later omgedoopt werd tot Pinkpop, het langstlopende jaarlijks terugkerende popfestival ter wereld, dat dit jaar dus zijn 50ste editie viert.

Easy rider does it!

Easy Rider, misschien wel de grootste cultklassieker uit de geschiedenis van de Amerikaanse cinema, kwam uit op 14 juli 1969. De film met Peter Fonda en Dennis Hopper (die ook de regie deed) als twee op Harley Davidsons rijdende hippies, was een groot succes en vormde tezamen met Bonnie & Clyde en The Graduate het startschot voor een nieuw tijdsperk in de Amerikaanse film, waarin de nadruk lag op low budget producties, die werden geregisseerd door avant-garde regisseurs. Ook betekende de film het begin van de carrière van Jack Nicholson, die als losgeslagen advocaat een onvergetelijke indruk maakte. 

Sara en Abraham zien

Wat hebben Dj Tiësto (17 januari), Jennifer Aniston (11 februari), Javier Bardem (1 maart), Youri Mulder (23 maart), Ruud de Wild (24 april), Dennis Bergkamp (10 mei), Kim Holland (22 mei), Jennifer Lopez (24 juli), Candy Dulfer (19 september), Matthew McConaughey (4 november), Jay Z (4 december) en Prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven (25 december), om er een aantal te noemen, met elkaar gemeen? Dat ze dit jaar Sara of Abraham zien of – in het geval van Tiësto – hebben gezien. Feest! 

Abbey Road & The Sleep In

Het laatste (mini-)nummer op het officiële laatste album van The Beatles (Let it Be kwam later uit, maar werd eerder opgenomen) heet toepasselijk The End.

And in the end
The love you take
is equal to the love you make

Hoe waar en what a bloody shame dat daarna een tijdperk ophield te bestaan. Het tijdperk van de grootste en meest tot de verbeelding sprekende popgroep ooit. Maar het was wel een mooi afscheid, want Abbey Road bevatte juweeltjes, zoals de sterke opener Come Together, het ingenieuze You Never Give Me Your Money, het tranentrekkende Golden Slumbers en George Harrison's op 1 na mooiste song Something (waarop de schitterende gitaarsolo gespeeld werd door... Paul McCartney!) In hetzelfde jaar dat Abbey Road uitkwam, bezochten John Lennon & Yoko Ono Amsterdam om in het Hilton Hotel hun beroemde sleep-in te houden, dat mede georganiseerd en begeleid werd door acteur en voetballer Hans Boskamp, die als onder-directeur van platenmaatschappij EMI Bovema opereerde en tegelijkertijd de vader van MZ's Mick Boskamp was.

Ja, 1969 was een bijzonder jaar.

Hieronder een link naar een paar sketches uit Monty Python's eerste aflevering, genaamd Whither Canada?:

Deel dit artikel