Wet & Wild: Ruud de Wild schrijft radiogeschiedenis

Actueel

Wet & Wild: Ruud de Wild schrijft radiogeschiedenis

Door -

Deel dit artikel

Vandaag is het Wereldmilieudag. Een dag waarop Ruud de Wild iets doet dat nog nooit is vertoond op de Nederlandse radio.

Vanmiddag om tien over vier gaat Ruud de Wild, samen met zijn sidekicks Cielke en Martij, Nederlandse radiogeschiedenis schrijven. Speciaal voor Wereldmilieudag wordt het programma De Wild In De Middag omgedoopt tot De Wild Onder Water.

We zitten bij elkaar zo'n vier uur onder water

Met deze live-uitzending, vanuit het voormalige haaienbassin van het Noorderdierenpark in Emmen, vraagt Ruud aandacht voor de stijgende zeespiegel en bijkomende problemen als de ‘plastic soep’. En dat doet hij door maar liefst twee uur lang het programma non-stop op 6 meter diepte te presenteren! Gelukkig had Ruud, voor hij in het diepe dook, even tijd voor een diepte-interview met Mannenzaken.

MZ: Hoe lang hebben jullie hiervoor geoefend?

Ruud: “Toch zeker een maand of vijf. Kijk, je moet eerst je PADI – zeg maar je duikbrevet - halen. En dan moet je ook nog je specificaties hebben om een speciaal masker te kunnen dragen waarin plek is voor een microfoon en een headset. En we hebben natuurlijk meerdere keren die vier uur onder water geklokt, misschien wel langer. Ik vind het superspannend allemaal, dat kan ik je wel vertellen. Maar wat heb ik er een zin in!”

MZ: Wat voor muziek ga je draaien? Roger Waters, Billy Ocean?

Ruud: “Grappenmaker! Er zullen ongetwijfeld wat van die obligate stukken voorbijkomen. Dat is onvermijdelijk. Maar verder moet het muzikaal een lekker, verfrissend geheel worden. Het moet staan als een huis. En inhoudelijk mag het niet te belerend zijn en geen toontje hebben. Doel van het programma is dat de luisteraar en wij na afloop méér weten over de problematiek van de oceanen dan vóór de uitzending.”

MZ: Het is een zooitje onder de zeespiegel.

Ruud: “Ja, man, het is veel erger dan wij denken. Als je zalm eet, eet je gewoon plastic! Het is echt bizar wat er gebeurt. Maar het mooie is: er is wel degelijk awareness. Ik denk dat iedereen die goed in elkaar steekt, hiermee bezig is. De wereld wordt een soort van wakker.”

MZ: Hoe ver voor de uitzending ga je naar beneden? Dat doe je zeker niet 5 minuten voordat het programma begint.

Ruud: “Nee, ben je mal! We maken straks eerst van half twaalf tot half twee een proefduik, waarin we meteen het programma doornemen. Dan eruit, even opdrogen. Om kwart voor vier gaan we weer een nat pak halen en om tien over vier beginnen we. We zitten bij elkaar zo'n vier uur onder water.'

Oh ja, voordat we het vergeten… er is een live-stream. Die is hier te volgen vanmiddag: nporadio2.nl/dewildindemiddag. Ga je kijken? We beloven je, dat is een stuk leuker dan het loeren naar goudvissen.

Deel dit artikel