We moeten met z'n allen meer Pieter Omtzigt zijn

Actueel

We moeten met z'n allen meer Pieter Omtzigt zijn

Door -

Deel dit artikel

Gisteren schreef ik een artikel over dat Rutte verslaafd is aan macht. Vandaag, the day after de puinzooi in de Tweede Kamer, neem ik je even mee naar Plopsaland, naar de provincies Facebook en Twitter.

'Het moet afgelopen zijn met brandjes blussen, fouten wegmoffelen, liegen, de Kamer van belangrijke informatie onthouden, het tegenwerken van Kamerleden, en met imago bezig zijn.' - Ayfer Koç, vrouw van Pieter Omtzigt

Vorige week, op de dag dat de foto van de door Ollongren's vastgehouden aantekeningen wereldkundig werd gemaakt, schreef ik snel een stuk op Facebook met als bovenkop De Wraak Van Rutte. Ik citeerde het artikel over de ontdekking in de Telegraaf en besloot met: 

'Ik moet er nog steeds van bijkomen, van deze journalistiek scoop van jewelste. Het is onduidelijk uit welke hoek de aandachtspunten komen, schrijven Telegraaf-journalisten Alexander Bakker en Inge Lengton. Ik denk dat dit niet lang zoeken wordt. Het is een aanname, maar iets vertelt me dat dit de wraak van Rutte is. Omdat Omtzigt een belangrijke rol in de val van het kabinet heeft gespeeld. Bovendien past een Omtzigt niet in het denkpatroon van Rutte, want daarin is geen plaats voor eerlijkheid en empathie.'

Meld je aan in Den Haag, draai een paar jaar mee

Uiteraard kreeg ik reacties. Onder andere van een lieve, echte vriend uit Colombia (nee, geen vriend uit mijn gebruikersperiode. Sterker nog: hij is volkomen anti). Hij reageerde met:

Ik ben gewend dat jij zorgvuldiger bent en om iemand zonder enig bewijs te beschuldigen van een gebrek aan eerlijkheid en empathie is niet juist. Wie in de politiek kan zich veroorloven helemaal eerlijk te zijn? Er is een groot verschil tussen niet alle informatie met iedereen delen, en liegen en op dat laatste heb ik hem nooit betrapt. Het is jammer dat zoveel oordelen over politici uitgesproken worden door mensen die zelf nooit in de politiek actief zijn geweest. Ik zou zeggen, meld je aan, draai een paar jaar mee dan zal je een iets milder perspectief ontwikkelen.

Zo glad als een paling in een emmer met snot

Ik antwoordde met:

Sorry dat ik je teleurstel, maar ik blijf bij mijn stelling dat Rutte een leugenaar is. En daarvoor hoef ik niet een paar jaar mee te lopen in politiek Den Haag. Dat zou overigens hetzelfde zijn als dat je niet over muziek zou mogen schrijven als je geen instrument bespeelt of dat je geen films zou mogen bespreken als je geen regisseur, acteur, cameraman of scenarioschrijver bent. Ik kijk en lees alles wat los en vast zit, zowel in de mainstream media als in de ondergrondse pers. En daaruit concludeer ik dat Rutte zo glad is als een paling in een emmer met snot en dat hij liegt of het gedrukt staat. Over dat laatste is hij trouwens ironisch genoeg eerlijk. Volgens Rutte is liegen toegestaan. Ik kan met allerlei keiharde voorbeelden komen, maar kijk en luister bijvoorbeeld naar deze rake, gesproken column van Marcel van Roosmalen. Let wel: die is overigens van 2018, dus ver voor Corona.

De gesproken column vind je onderaan

Die gesproken column vind je onderaan dit artikel en dat filmpje is een must see! Het onderstreept wat ik gisteren schreef over dat Rutte gelooft in zijn eigen leugens. Want daarom is volgens hem liegen toegestaan; omdat de leugen in zijn ogen net zoveel waard is als de waarheid. Vandaag had ik daar ook een discussie over op Facebook. Iemand schreef dat hij niet begreep waar alle drukte om was. Want achterkamertjespolitiek en niet eerlijk zijn was toch politici eigen? Ik legde uit dat als je liegt en je komt er mee weg, dat er niets gebeurt. Behalve dat je er geen brownie points mee scoort naar je hogere macht toe. Maar als je liegt en je wordt ontmaskerd als leugenaar, dan moet je op de blaren zitten, zo simpel is het. Daarnaast vind ik het niet bepaald netjes naar politici toe die wel zuiver op de graad zijn en die sterker nog: de waarheid boven tafel willen krijgen om te suggereren dat niet eerlijk zijn politici eigen is. 

Het probleem niet willen zien

In dat geval moest ik denken aan de vrouw van Pieter Omtzigt die vandaag op Twitter in gepaste woede ontstak. Ayfer Koç schreef in 2 tweets:

Het moet afgelopen zijn met brandjes blussen, fouten wegmoffelen, liegen, de Kamer van belangrijke informatie onthouden, het tegenwerken van Kamerleden, en met imago bezig zijn. Het wordt steeds erger en stuitender die arrogantie van de macht. Deze premier kan toch nooit meer het vertrouwen in de rechtsstaat herstellen? Deze tijd vraagt om dienend leiderschap. We staan voor grote problemen die structureel en daadkrachtig aangepakt moeten worden. 

Daarbij plaatst ze een linkje naar een artikel op nu.nl, waarin Rutte zegt dat hij geen moment aan opstappen heeft gedacht. Kenmerk van de verslaafde (in dit geval aan macht). Het probleem niet onder ogen willen zien. 

Goed naar de ventilatie kijken

Ondertussen meldt schaamteloze Mark in de media dat hij zijn stinkende best gaat doen om het vertrouwen terug te winnen. Okay, Rutte, zullen we dan beginnen met het nakomen van je beloftes? In een eindejaarsinterview met het NRC zei je:

De groep die ik zeer serieus neem, is de groep die zegt: we zien dat er een virus is, maar we hebben kritiek op onderdelen van het beleid. Maurice de Hond bijvoorbeeld. Hij zegt: vergeet de aerosolen niet. Nou, Maurice, zeg ik dan, terecht punt. Moeten we niet vergeten, goed naar de ventilatie kijken.

Vervolgens vergeet je het en gebeurt er in Nederland helemaal niets qua ventilatie. Met desastreuze gevolgen. Maar we hebben gelukkig zwart op wit dat je gezegd hebt dat je er goed naar gaat kijken. Misschien moeten we dat de komende tijd gaan doen. Alles zwart op wit zetten wat je beweert en vervolgens onder je ogen houden. Kortom: we moeten met z'n allen meer Pieter Omtzigt zijn. Kijken hoe lang het duurt voordat je ons weg wilt promoveren. 

 

Deel dit artikel