Wat willen we van ons pensioen?

Actueel

Wat willen we van ons pensioen?

Door -

Deel dit artikel

Het zal je niet zijn ontgaan. 50méér mensen staan steeds vaker in de spotlights. Het is een doelgroep met potentie, mogen we met een gerust hart zeggen. Een onderzoekje van online pensioenuitvoerder BeFrank laat zien wat we als 50méér man het liefst na ons pensioen willen gaan doen.

We zijn zelf natuurlijk een schoolvoorbeeld van wat de bijna-pensionado nog allemaal in zijn mars heeft. Mannenzaken is iets wat we met heel liefde en grote vastberadenheid ruim een half jaar geleden zijn begonnen. Omdat we het leuk vonden. Omdat we denken dat we weten wat met name de 50méér man leukt vindt. Maar óók, we winden er geen doekjes om, omdat we heilig geloven in de economische kracht van de 50méér mens. Mocht je daar nog over twijfelen, lees dan gerust nog een keer deze inspirerende column van Aart Bontekoning.

70% is van plan om na het pensioen nóg meer van het leven te genieten

Maar er komt een moment dat we meer vrije tijd zullen hebben dan werktijd. En dan is het fijn om te weten wat we zoal nog willen doen. Nou, maak je borst alvast maar nat, want er is één ding wat we niet willen: stilzitten. Want uit een onderzoek onder ruim 1100 mensen tussen de 55 en 66 jaar blijkt dat we staan te trappelen om na ons pensioen meer tijd te steken in onze hobby’s, onze kinderen en kleinkinderen, onze vrienden en aan mooie reizen maken. Feit is dat meer dan 70% van de ondervraagden van plan is om na de pensionering nóg meer van het leven te genieten. Kijk, now you’re talking!

Een bucketlist is een pracht van een voorspel op wat er nog komen gaat

Het is reuze modern om er een bucketlist op na te houden. Méér dan de helft van ons heeft er één. Dat is slim. Want een goed op je mogelijkheden afgestelde bucketlist is in wezen een pracht van een voorspel op wat tijdens ons pensioen komen gaat. En wat blijkt? Met stip op nummer 1 staat het plannen van een lange, verre vakantie. Vier bestemmingen die hoog op de bucketlist staan zijn Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten. Maar de absolute nummer één – met 22% van de stemmen – is Australië. En eerlijk is eerlijk, wij zien onszelf ook ooit nog wel een keer met een surfboard onder de arm over het warme zand van Bondi Beach rennen.

Niet alleen fysiek fit, maar ook financieel fit

Om over Bondi Beach te kunnen rennen moeten we fit zijn. Niet alleen fysiek fit, maar ook financieel fit. Dat eerste kun je op eigen kracht bereiken. Nou vooruit, met een beetje hulp van de sportinstructeur. Maar financieel fit zijn, daar moeten financiële non-genieën zoals wij experts voor aan het werk zetten. We spraken onlangs met Jan Hein Rhebergen, de commercieel directeur van BeFrank. Hij omschreef het zo: “Financieel fit zijn is alleen mogelijk als mensen hun pensioen begrijpen. Daarom maken we gebruik van slimme tools, en communiceren we op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zodat je als pensioennemer zelf de regie over je pensioen kunt hebben.”

Méér inzicht in en begrip van het pensioen is trouwens hard nodig. Want zeker 40% van Nederlanders tussen de 55 en 66 jaar weet niet hoe het met hun eigen pensioen is gesteld. Ons advies? Laat je goed adviseren. Iets niet duidelijk? Doorvragen! Zodat er van voorspel geen afstel komt.

Deel dit artikel