Wat een kanjer ben jij, Doutzen Kroes!

Actueel

Wat een kanjer ben jij, Doutzen Kroes!

Door -

Deel dit artikel

In dit memo aan Doutzen Kroes steekt Mick Boskamp zijn bewondering voor het wereldberoemde fotomodel niet onder stoelen of banken. 'Je bent de eerste internationale ster die publiekelijk vraagtekens zet bij de motieven van regeringen in deze donkere tijden. En daar is heel veel moed voor nodig...'

Wat ik zo hoop, is dat je sterk en krachtig genoeg bent om je door dit soort stukken in de 'vrije pers' niet af te laten remmen in je eerlijkheid en dat je je hart zult blijven volgen.

Wat een kanjer ben jij! En dan heb ik het nu eens niet over je fysieke schoonheid, maar over je Instagram post van eergisteren. In een krachtige, in het Engels geschreven tekst liet je je hart spreken. Je schreef o.a.: 'Ik ben een tijdje stil geweest, omdat ik heb geprobeerd om alles te begrijpen, maar ik begrijp het niet. Mijn vragen zijn: willen ze dat wij gezond zijn? Waarom is het boosten van ons immuunsysteem met vitamines en voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen geen onderdeel om corona te bestrijden? Willen ze dat we verenigd of verdeeld zijn?’

En ook: 'Is het gemakkelijker om een door angst gedreven samenleving te beheersen? Willen ze het beste voor ons? En met ‘zij’ heb ik het over de media, de farmaceutische industrie, onze regeringen en alle grote bedrijven die heel andere belangen hebben dan de onze, zo lijkt het.’

Belangenconflict

Je schrijft ook over de zes bedrijven, die (bijna) alle media bezitten. 'Is dat niet een belangenconflict? En hoe werken de systemen waar we allemaal in zitten? Wie profiteert ervan? Ik heb altijd vragen gesteld, ik ben geboren in een familie die nooit gewoon volgde.’

Niet lang voordat ik je Instagram post las en tranen in mijn ogen kreeg van ontroering, vroeg ik me af waarom er zo weinig celebrities waren die er net zo over dachten als jij en daar ook voor uitkwamen. Maar je dat afvragen, begreep ik, is hetzelfde als de vraag stellen waarom zoveel beroemdheden wel openlijk Me Too steunden en zich achter Black Lives Matter schaarden. Omdat die sentimenten wel gedoogd worden door de machtige instanties waar jij het over had in je Instagram post.

Jij bent de eerste internationale ster die publiekelijk vraagtekens zet bij de motieven van de media, de farmaceutische industrie, regeringen en grote bedrijven in deze donkere tijden. En daar is heel veel moed voor nodig.

Represailles

Want je weet of laat ik het anders zeggen: je voelt dat er represailles zullen volgen als je in deze tijden anders denkt. En dat maakt deze Corona-crisis periode ook extra donker. Laten we samen even door het artikel in het Algemeen Dagblad gaan dat gisteren over je Instagram post werd geplaatst. Het begint al met de kop Doutzen Kroes komt met coronacomplot: ‘Willen ze wel dat we gezond zijn? Je komt helemaal niet met een coronacomplot. Je stelt alleen maar een heleboel vragen. Vragen die door sommigen ook al eerder zijn gesteld, maar waar nooit op in wordt gegaan. Nadat het stuk je Instagram-post wordt geciteerd, volgt de tekst:

Wereldwijd zijn er meer dan vijftien miljoen besmettingen geconstateerd en ruim 600.000 mensen overleden. In Nederland zijn zeker zesduizend patiënten door COVID-19 overleden. Hoewel het aantal besmettingen de afgelopen weken snel terugliep, neemt dat toe nu het kabinet de teugels laat vieren.

In alle landen nemen regeringen maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. In Nederland moeten mensen bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden en veelvuldig handen wassen. Uiteindelijk wil het kabinet daarmee voorkomen dat er een te grote druk ontstaat op de intensive cares. De afgelopen maanden lagen de ic’s overvol met zieke patiënten. Het zorgpersoneel kon de toestroom nauwelijks aan.

Ik zou hier graag inhoudelijk op in willen gaan met je, maar laten we voor nu even kijken naar de vervolgzin in het AD-stuk:

Maar Kroes suggereert dat media, de farmaceutische industrie, regeringen en grote bedrijven motieven zouden nastreven in deze donkere tijden.

Persconferentie

Is dit een column? Is dit een hoofdredactioneel stuk? Nee, dit is een redactioneel artikel waarin heel duidelijk stelling wordt genomen met als strekking: hoe durf je dat te stellen, Doutzen Kroes, na alle moeite die de overheid en zorginstanties hebben genomen on de Corona-crisis in te dammen? Hoe durf je vraagtekens te plaatsen bij de maatregelen die zijn genomen om de oorlog tegen het virus te winnen? Aan wiens kant sta je eigenlijk? Of behoor jij ook tot de vijand? Hoe durf je, hoe durf je!

Die bizarre toon in dat stuk deed me denken aan de persconferentie eergisteren van Minister van Justitie Grapperhaus. En dan denk ik niet aan de persconferentie zelf waarin Grapperhaus zijn zorgen uitsprak over of we wel genoeg de 1,5 meter in acht namen en of we onze handen wel stuk wasten. Nee, dan denk ik aan de vragen van de aanwezige pers na afloop. Inplaats van dat er 1 journalist bij was die een kritische noot bij de maatregelen plaatste, gingen de vragen juist over of de regering misschien wel te laconiek was qua handhaving. Met andere woorden: het ging er volgens het aanwezige journaille veel te soft aan toe in Den Haag! Hoe eng is dat?

Eng en smerig

Het artikel over jouw Instagram post in het AD is ook precies dat: heel erg eng. En het wordt ook nog heel erg smerig. Aan het slot van het stuk wordt opeens zonder enige aanleiding jouw zus ten tonele gevoerd. Let op:

Haar zus Rens Kroes baarde eerder opzien met een betoog op Instagram waarin zij volgers adviseerde om klei te drinken omdat dat gezond zou zijn. Darmwetenschappers raadden toen af dit te doen. Rens reageerde hierop door te zeggen dat 'de wetenschap ook maar een mening is'.

Wat hier wordt gesuggereerd is dat je zuster niet helemaal fris is in haar bovenkamer en dat gekte in de familie Kroes moet zitten. Hoe eng en smerig is dat?

Wat ik zo hoop, is dat je sterk en krachtig genoeg bent om je door dit soort stukken in de 'vrije pers' niet af te laten remmen in je eerlijkheid en dat je je hart zult blijven volgen. Ze zeggen weleens dat beroemde mensen zich moeten realiseren dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Dat klopt. Jij bent een voorbeeld voor velen die het nog moeilijk vinden om hun stem te laten horen, wetende dat big brother ons in de gaten houdt. Ja, je bent een kanjer, Doutzen. Vooruit, ook qua looks...

 

 

Deel dit artikel