Vrij: Spoed Minister Hugo de Jonge

Actueel

Vrij: Spoed Minister Hugo de Jonge

Door -

Deel dit artikel

Om staande te blijven in deze surrealistische wereld, schrijft Mick Boskamp wekelijks en op de toepasselijke Vrij-dag zijn gedachtes van zich af. Deze keer over Spoed Minister Hugo de Jonge.

Het is de rust van iemand die zijn vrouw aan de telefoon heeft en vertelt dat alles koek en ei is, maar die ondertussen de loop van een revolver tegen zijn achterhoofd voelt.

Ruim twee jaar geleden, om precies te zijn op 14 maart 2018, was ik te gast in 5 Uur Live van RTL4. In het middagprogramma dat gepresenteerd werd door Daphne Bunskoek vertelde ik over mijn bijzondere ontmoeting met Prince in 1986, dit naar aanleiding van de toenmalige Prince tentoonstelling in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Ook Hugo de Jonge was gast in het programma. Hij zat naast me aan tafel en had het over de naderende gemeenteraadsverkiezingen en keek terloops terug op het eerste jaar van zijn minister- en vice premierschap.

Ik vond hem die middag een buitengewoon aardige en relaxte gast. Hij droeg rare schoenen, maar ik kon die gimmick wel waarderen, vooral omdat hij er met een knipoog over vertelde. Hij stond erop dat ik hem aansprak met Hugo en ik herinner me dat ik de flauwe grap maakte dat ik dat prima vond zolang hij maar 'u' tegen mij bleef zeggen. Hij kon er gelukkig om lachen. Eindelijk weer eens een politicus met persoonlijkheid, die bovendien een zekere rust uitstraalde.

Een hele andere man

En dan opeens, zoem, zijn we ruim twee jaar verder. Als ik Hugo de Jonge nu op de televisie zie of zoals gisteren, tijdens zijn CDA lijsttrekkerschap-speech live op Facebook, dan staat daar een hele andere man. Nog steeds wil hij de rust zelve zijn, maar het is de rust van iemand die zijn vrouw aan de telefoon heeft en vertelt dat alles koek en ei is, maar die ondertussen de loop van een revolver tegen zijn achterhoofd voelt. Je ziet het ook aan zijn ogen. Kijk naar de foto bovenaan dit artikel. Hoe hij me aankijkt. Helemaal senang. Kijk nu naar zijn speech. Je zou er haast plaatsvervangend van gaan hyperventileren.

Zou hij er zo gejaagd uitzien omdat hij naast Minister van WVC, Corona Minister en Vaccin Minister ook Spoed Minister is? Ik bedoel: in nog geen maand tijd heeft De Jonge maar liefst drie spoedwetten er doorheen willen jassen. En dat zijn stuk voor stuk geen wetten waar een Nederlander vrolijker van zou moeten worden. De eerste wet was de 'briljante' noodwet, die op 1 juli j.l. zijn beslag had moeten krijgen, maar die Goddank over het zomerreces heen wordt getild en die de normale weg gaat behandelen, namelijk via de Tweede Kamer. Spoedwet nummer 2 is de wet die ervoor zorgt dat de vrije artsenkeuze vervalt. Ook een hele fijne.

De vrije artsenkeuze

Over deze spoedwet zei cardioloog Janneke Wittehoek in de Telegraaf: 'Het ergste vond ik wel het stiekeme geritsel van zorgminister Hugo de Jonge waarin hij probeert de vrije artsenkeuze af te schaffen door heel stilletjes een wetsvoorstel in te dienen over dit gevoelige onderwerp. Het lijkt er sterk op dat hij deze spoedwet er even door wilde drukken, nu het gepeupel toch te druk was met corona en het niet in de gaten zou hebben.' Ook hier is de spoedwet afgeremd en krijgen we eerst nog het zomerreces van politiek Den Haag.

Spoedwet 3 tenslotte is net als de infame noodwet een tijdelijke wet die het mogelijk maakt dat het RIVM data krijgt van waar mobiele telefoons zich zouden hebben bevonden. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft grote bezwaren tegen het plan. AP-voorzitter Aleid Wolfsen waarschuwt vandaag in NRC dat de privacy van burgers in het geding is als de wet zoals die er nu voorligt van kracht wordt. Maar De Jonge wuift dat weg. 'Dit is gewoon een goed idee, dat moeten we doen. Alle landen om ons heen doen dit ook. Ik ga graag nog een keer in gesprek met de AP om dat toe te lichten.' Als ik Aleid Wolfsen was, zou ik in ieder geval een mondkapje op doen voor dat gesprek. Geheid dat de Spoed Minister hoestend, proestend, zwetend en buiten adem tegenover hem zit.

 

Deel dit artikel