Vragen, vragen, Corona-vragen

Actueel

Vragen, vragen, Corona-vragen

Door -

Deel dit artikel

Vragen, vragen, vragen. Een analyse in de Volkskrant van vandaag, getiteld #Viruswaanzin: wat klopt er van de argumenten? zorgt voor grote verwarring bij Mick Boskamp.

We zijn 2 1/2e maand verder nadat Maurice de aerosols al uitvoerig had beschreven en de viroloog die dag en nacht wordt geïnterviewd en op televisie verschijnt, onderstreept wat Maurice toen uitvoerig had uitgelegd.

Gisterenavond ging ik blij en tevreden naar bed. Ik keek terug op een geweldig weekend met onze dochter, ik zag alle fantastische beelden voor me van mensen die - ondanks het verbod om te demonstreren tegen de corona-maatregelen – toch naar het Malieveld in Den Haag waren gegaan, kortom: ik stapte als Superman tussen de lakens. Om er vanmorgen als the Riddler oftewel Raadselman weer uit te stappen.

In bed had ik namelijk een aantal stukken gelezen die opgeteld voor grote verwarring hadden gezorgd. Tegenwoordig begin ik de ochtend in bed met kijken op mijn mobieltje of viruswaanzin.nl of Maurice de Hond een nieuw artikel hebben geplaatst. Er zijn betere handelingen om te verrichten als je net wakker bent. Mediteren bijvoorbeeld. Of opstaan en meteen oefeningen gaan doen met de Kettlebell (tip van mijn geliefde). Maar sinds ik begon te bespeuren dat er weinig klopte van het Corona-beleid in Nederland (als Nederlander houd ik het even op Nederland) en dat er nog minder klopte van de wijze waarop de media daarop inspeelde of beter gezegd: daar NIET op inspeelde, had ik honger naar nieuws waar ik wat aan had.

Maurice had een geweldig stuk, op zondag al geplaatst maar toen had ik er geen tijd voor. Met als kop Hoe lang duurt deze krankzinnigheid nog? vermeldde hij uit een interview van het AD met viroloog des vaderlands Ab Osterhaus het volgende:

Zo heeft Osterhaus nog wel meer dingen waar hij zich over blijft opwinden. De aerosolendiscussie bijvoorbeeld: kun je nou wel of niet besmet worden door die piepkleine virusdruppeltjes? Het RIVM is ook hier nog niet overtuigd. ,,Je kunt dat tot in het oneindige blijven onderzoeken. Maar als ik een zangkoor zie waar tachtig mensen besmet raken, dan is het onmogelijk dat dat alleen mensen zijn die elkaar aanhoesten. Ónmogelijk. Dan zeggen ze: er is geen bewijs voor. Dan denk ik: ja, verdomme, maar het is waarschíjnlijk. Houd er in je beleid rekening mee!”

Kortom: we zijn 2 1/2e maand verder nadat Maurice de aerosols al uitvoerig had beschreven en de viroloog die dag en nacht wordt geïnterviewd en op televisie verschijnt, onderstreept wat Maurice toen uitvoerig had uitgelegd. Geen wonder dat Maurice zich een roepende in de woestijn voelt en met elk geschreven stuk steeds moedelozer en woedender wordt. Want ondertussen gaat onze economie volledig naar de knoppen, vallen horecabedrijven een voor een om en zie je ook het vuurtje bij de bevolking langzaam uit gaan, want waar leven we voor, waar wordt ons immuunsysteem beter van? Voor en van contact maken met elkaar!

Ik was meteen wakker toen in dat stuk van Maurice had gelezen. Tijd om te kijken of er nog meer  geschreven was over het onderwerp dat me zo bezig houdt. En toen las ik in de Volkskrant de analyse #Viruswaanzin: wat klopt er van de argumenten? In dat stuk worden de volgende drie hoofdzaken onderuit gehaald:

Drie hoofdzaken

Het virus is helemaal niet zo gevaarlijk

Volkskrant schrijft o.a.:

Belangrijker dan de sterfte zijn echter andere verschillen met de seizoensgriep. De allerbelangrijkste: anders dan de seizoensgriep treft covid-19 haast iedereen, omdat haast niemand er nog weerstand tegen heeft. Op het oog kleine percentages vergroten daardoor uit tot enorme aantallen.

Het virus verspreidt zich door de lucht

Volkskrant schrijft o.a.:

Maar de redenering van Engel – ventileer, en je bent van alle problemen af – houdt óók weer geen steek. Erfelijk materiaal vinden is nog wat anders dan infectieus virus aantonen. En echt ‘vliegende’ virussen, zoals mazelen, zijn veel besmettelijker dan corona: hun ‘verspreidingsgetal’ R ligt tussen de 12 en 18; dat van het covidvirus op 2 tot 3.

Handen wassen en oppervlaktes reinigen is niet nodig

Volkskrant schrijft o.a.:

En anders ligt het voor handen – die warme, vochtige dingen waarin we soms hoesten en niezen, en waarmee we aan neus, lippen en ogen zitten. Niet verwonderlijk dat uit talloze studies blijkt dat handhygiëne de overdracht van luchtwegvirussen zoals griep en verkoudheid danig afremt.

Kortom: misschien kun je je voorstellen dat ik met een boel vraagtekens aan de maandag begon. Ik ben geen viroloog, ik ben geen kenner, ik lees wat ik lees en wat ik bij De Hond en Engel lees makes bloody sense. En ook hier, bij dit Volkskrant-stuk, bekruipt me weer het gevoel dat er iets niet klopt. Ook qua timing niet. Uitgerekend vandaag start de week waarin de zaak van viruswaanzin.nl tegen de Staat begint. Dan is zo'n analyse met zo'n uitkomst koren op de molen van de aangeklaagde.

Maar al met al kan ik als Raadselman niet wachten op de reactie van viruswaanzin.nl, maar ook van Maurice de Hond, die zich wel degelijk aangesproken moet voelen door deze analyse. Maken we een beetje haast, heren? Want ik denk dat de antwoorden van groot belang zijn! 

Deel dit artikel