Voordelen van een koude oorlog

Actueel

Voordelen van een koude oorlog

Door -

Deel dit artikel

Er dreigt een nieuwe koude oorlog en als die – En God behoede ons voor erger – koud blijft, dan blijkt uit het verleden dat dit bepaalde voordelen heeft.

Want wist je dat we ons mobieltje te danken hebben aan de spanningsboog tussen Amerika en Rusland, die van de mid jaren veertig tot begin jaren negentig stand heeft gehouden?

Zonder microchip een andere wereld

Door de Koude Oorlog werd de snelheid van de technologische ontwikkelingen tot een maximum opgevoerd. Aan beide kanten waren duizenden wetenschappers bezig en werden er miljarden geïnvesteerd om elkaar op technisch gebied de loef af te steken. Een van de meest belangrijke uitvindingen die daaruit voort is gekomen, is die van de microchip. En zoals je kunt bedenken, zouden we zonder microchip een hele andere wereld hebben en met 'mobiele' telefoons moeten bellen, die nauwelijks mobiel zouden morgen worden genoemd.

Braver dan Rusland in ieder geval

Naast de ontwikkeling van technologieën had de Koude Oorlog ook een belangrijke invloed op het bevorderen van de Burgerrechtenbeweging. Hoewel de slavernij al lang voorbij was, werd de zwarte bevolking nog steeds geconfronteerd met sociale discriminatie en was raciale onrechtvaardigheid aan de orde van de dag. Amerikaanse politici gebruikten de Koude Oorlog als het perfecte medium om burgerrechten te bevorderen, omdat ze wilden dat de VS tegenover de rest van de wereld het braafste jongetje van de klas was. Braver dan Rusland in ieder geval.

Japan's economische revival

En wat te denken van het feit dat we op de maan zijn geweest (al zijn er sommigen die geloven het een hoax was)? Ook de ruimtewedloop was een direct gevolg van de Koude Oorlog. Of wat te vinden van het gegeven dat Japan dankzij de koude oorlog een economische revival beleefde? Waar we met al die technische innovaties die uit het land kwamen en komen nog steeds plezier aan beleven?

Zo slecht was het allemaal niet tijdens de Koude Oorlog. Al was het ook niet heel erg gezellig...

 

Deel dit artikel