Twee brieven aan de man die vandaag jarig is

Actueel

Twee brieven aan de man die vandaag jarig is

Door -

Deel dit artikel

Lieve Willem-Alexander der Nederlanden,

Om maar met de poort in het paleis te vallen, zullen we elkaar vandaag – omdat het feest is – koninklijk tutoyeren? Hartelijke gefeliciteerd met je 51ste verjaardag. Vanaf vandaag behoor je tot het mooie gilde der 50méér mannen. En geloof me, je gaat het geweldig vinden.

Maar op een dag als vandaag moeten we ook even terugkijken. Ik neem jou, en alle Mannenzakers, mee naar 26 februari 1986. Het land was in rep en roer omdat er eindelijk – de vorige was in 1963 – een Elfstedentocht werd verreden. Het werd donker. De marathonkanonnen hadden al lang gedoucht. Het ijspodium was tot 12 uur ’s nachts voor de ‘liefhebbers’. Onder die liefhebbers de 18-jarige W.A. van Buuren. Jij, dus. Je had je voor de gelegenheid nogal non-etiquetteus gekleed. Ik was in die dagen de gadgetman van Playboy en herkende op een kilometer afstand de trainingsbroek van Playboy Enterprises Inc. die je droeg. Het was de kleur – een merkwaardige mengeling van groen en turkoois - die je verraadde. Dat nam me voor je in.

Maar het was het moment na de finish waarin je je – volgens mij voor het eerst in het openbaar – blootgaf… De manier waarop je jouw mama en papa in de armen viel, en de ouderlijke trots die er vanaf spatte. Ik zag die mooie kwetsbaarheid pas weer terug toen je voor het eerst officieel samen met Máxima op de tv verscheen. Jij koos voor je grote liefde. In bijzonderheid in een milieu waarin het bon ton was dat relaties gearrangeerd werden. En de verliefdheid die jullie uitstraalden… het was een feestje om naar te kijken. En een voorrecht, omdat die liefde alleen maar herkend kan worden door degenen die het gevoel kennen. Laat me je geruststellen, het gaat ook nooit meer over. Is dat geen mooi vooruitzicht? 50méér zijn en nog steeds verliefd…

Ik zal het verder kort houden, want je hebt vandaag nog wel wat meer te doen. En je moet ook nog Mick’s brief lezen. (Ga je overigens geen spijt van krijgen.) Ik wens je een prachtig 50méér leven toe. En als we je ergens mee kunnen helpen – een koning kan ook niet alles alleen doen – trek dan gerust aan de bel.

Lieve verjaardagsgroet!

Je halve naamgenoot Willem

 

Lieve Willem-Alexander,

Vandaag op je 51e verjaardag ben je populairder dan ooit. Op de schitterende nieuwe foto van Erwin Olaf straal je dat ook uit. Uit het jaarlijkse Koningsdagonderzoek onder ruim 25.000 leden van het opiniepanel van het televisieprogramma Eén Vandaag blijkt dat in totaal 85 procent er vertrouwen in heeft dat je je werk goed doet. In 2016 was dit percentage 77. Vorig jaar was het al gestegen naar 82 procent. Volgens het onderzoek scoor je op meerdere aspecten beter dan vorig jaar. Je weet beter wat er speelt en je bent meer koning van alle Nederlanders. Ook ben je volgens iets meer mensen geloofwaardig en presenteer je je beter. Verder omschrijven panelleden je als betrokken, benaderbaar, open en gewoon.

En toch denk ik dat er ook iets anders meespeelt waarom je zo geliefd bent. Je bent namelijk grappig zonder dat je het weet dat je grappig bent. Daar wil ik wel meteen aan toevoegen dat mensen je nooit uitlachen, maar je toelachen. Jouw leuk zijn zonder dat je het weet, is namelijk ontroerend. We hebben in Nederland een knuffel-Marokkaan (waarover straks meer), maar jij bent onze knuffel-Koning. En ik weet haast zeker dat Máxima daar intertijd ook vol voor gegaan is. Ik ben er niet bij geweest, maar het kan niet anders dat toen je haar voor het eerst ontmoette en je tegen haar zei (en die woorden sprak je echt): 'Hola! Me Llamo Alejandro’ (Hallo, ik heet Alexander), dat dit er geestig uit moet zijn gekomen. Want mensen die er wel bij waren, waren verbaasd over de slappe lach van Máxima die volgde op jouw woorden.

Een schitterend voorbeeld van onbedoeld grappig zijn, vond plaats in 2009. Toen je tijdens een staatsbezoek in Mexico een gênante taalfout maakte. Voor het woord getij gebruikte je 'chingada'. Je wist niet dat het in Mexico straattaal is en een andere lading heeft, namelijk 'verneukt worden' of 'naar de klote gaan'. De juiste vertaling was 'corriente' geweest. Je reactie, als de zaal in een gelach, wat zeg ik: gehuil uitbarst, is ronduit priceless. Zie filmpje onderaan.

Ik wens je vandaag een super verjaardag toe. En als je een maquette van Zierikzee, gemaakt van tandenstokers en wattenstaafjes in ontvangst neemt, laat 'm dan alsjeblieft per ongeluk op de grond vallen. Dat is goed voor je populariteit.

Liefs, ook aan de familie,

Mick

p.s. Je bent niet alleen onbedoeld grappig by the way. Je hebt een riant gevoel voor humor. Volkskrant-columnist Peter Buwalda was ooit uitgenodigd om bij de zogenaamde uitblinkers lunch aanwezig te zijn, waar Máxima en jij Nederlanders ontvangen die iets moois hebben gedaan, en Peter schreef daar het volgende over: 'Na de lunch namen we afscheid. Ik gaf een keurig handje, maar Ali B. deelde de koning een hug uit. Verschil moet er wezen. W-A deed alsof hij zijn buddy fouilleerde. 'Je hebt toch geen tafelzilver gejat, hè, ouwe kut-Marokkaan?', zei hij breedlachend. Dat hoor ik de echte Willy voorlopig niet doen.'

Hier het onbedoeld grappige filmpje:

 

Deel dit artikel