Tot nu toe is 2021 diep blue

Actueel

Tot nu toe is 2021 diep blue

Door -

Deel dit artikel

De dagen worden langer, zo ook Blue Monday. Want volgens onze eindbaas Mick Boskamp begon die gisteren al op het Museumplein in Amsterdam.

fotografie: Remco Koers (te vinden op Facebook en Insta)

Ik stap even uit mijn ironie en zeg wat ik voel. Misschien dat ik er morgen anders over denk, maar vandaag ben ik dit land spuugzat. 

Femke Halsema is me er eentje. Mag ik haar even citeren? Uit een interview van AT5 na de demonstratie van Black Lives Matter op de Dam:

'Ik begrijp dat 1,5 meter afstand houden niet altijd in acht gehouden wordt. Maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed. Dus ziet de driehoek geen grond om de demonstratie te ontbinden. Daarvoor is de demonstratie ook te belangrijk en zijn bovendien mensen zelf verantwoordelijk.'

Hoeveel waarde die woorden van de burgermoeder hadden, bleek gisteren op het Museumplein. Toen werd een tot dat moment vreedzame demonstratie met veel machtsvertoon en geweld beëindigd door een enorme politiemacht. Halsema had bij bovenstaande uitspraak van begin juni vorig jaar beter een bijsluiter kunnen geven. Een briefje waarop in hele kleine letters stond dat de demonstratievrijheid alleen mag worden ingeperkt als het demonstraties tegen de overheid en/of de corona-maatregelen betreft. Die moeten op achterafveldjes plaats vinden voor maximaal 500 personen. 

Never a dull moment. Zelfs niet in de rustige januari-maand. Terwijl ik naar de geweld(ad)ige, schokkende foto's van topfotograaf Remco Koers kijk, waarbij het hoofd van een bejaarde demonstrant bijna tot moes wordt geslagen door clubbing happy politie te paard, denk ik aan de Nederlandse overheid. En aan het grenzeloze vertrouwen dat ik als Nederlander in de instanties heb die de dienst uitmaken in mijn land. Neem de artikelen van de laatste paar dagen. 

Zoals het stuk op de site Follow The Money met als samenvatting: 

Terwijl Duitsland burgers goed beschermende FFP2-maskers geeft, is Nederland nog steeds krenterig. Zelfs zorgmedewerkers die COVID-patiënten behandelen, krijgen op advies van het RIVM maskers die die de drager niet beschermen tegen infectie.

De zorgmedewerkers kopen de maskers nu maar zelf: ‘25 euro per doos. Ik werk dus de eerste paar uur voor mijn eigen veiligheid.’

Of de kop in Trouw van afgelopen vrijdag:

Gedupeerde ouders moeten compensatie direct weer afdragen aan de Belastingdienst, tot woede van de bewindvoerders 

Of Annemarie van Gaal vandaag in de Telegraaf:

Volgens Mark Rutte had het héle systeem gefaald en konden ze daarom niet anders dan gezamenlijk opstappen. Ik begrijp de redenatie niet. Hoezo heeft het systeem gefaald? Een systeem is geen buitenaards wezen dat op ons afkomt en bezit van ons neemt. Nee, een systeem is door mensen gemaakt en wordt door mensen in stand gehouden. Ik word boos om dit soort teksten waarbij door politici net gedaan wordt alsof er een macht buiten henzelf aan het werk is geweest die deze ellende heeft veroorzaakt.

Ik stap even uit mijn ironie en zeg wat ik voel. Misschien dat ik er morgen anders over denk, maar vandaag ben ik dit land spuugzat. Ik ben het zat om elke dag energie te verliezen omdat ik van de ene verbijstering in de andere rol. Ik ben het beu om als complotdenker te worden weggezet. Ik geloof in corona. Maar ik geloof ook in Maurice de Hond (lees hier zijn geweldige nieuwe stuk van vandaag). En nee, ik zie in de huidige president van de VS geen reddende engel zoals veel complotdenkers hem zien. Dat is het enige lichtpuntje dat ik heb vandaag. Dat dit monster overmorgen oplazert uit het Witte Huis. Marianne Zwagerman zal het niet met me eens zijn en toch is zij mijn favoriete columnist. 

Hoe dat kan? Omdat ik het haat om te framen en om geframed te worden. In dit land (en ook in andere landen) hoef je maar wat te zeggen of je krijgt een stempel opgedrukt. Mijn vrijheid in doen en laten is al van me afgenomen. Stop daarom alsjeblieft mijn gedachten niet in een hokje. 

Hier één van mijn favoriete Hollywood-acteurs Josh Brolin (No Country For Old Man, Deadpool 2, Avengers) die een geweldige monoloog houdt over bovenstaand onderwerp: 

 

Deel dit artikel