Tijdbom

Actueel

Tijdbom

Door -

Deel dit artikel

Onze correspondent in Azië, Robert Fernhout, moest door familieomstandigheden in Nederland zijn. Nu maakt hij qua weerzien met zijn geboorteland de balans op. Mogen we je alvast waarschuwen?

'Wat kunnen die bejaarden tegenwoordig hard fietsen!'

‘Back to the future’ is een bekende film uit 1985 waarin Michael J. Fox als Marty McFly zo’n 30 jaar terug in de tijd reist, in een gepimpte DMC DeLorean auto. Natuurlijk is het een fantasieverhaal, al snel commercieel opgevolgd door een deel 2 en deel 3, maar toch had ik onlangs een ervaring die weinig voor Marty’s ‘time travel’ avontuur onderdeed. 

Door familie omstandigheden was ik onlangs helaas genoodzaakt het aangename klimaat van de Thaise kust te verruillen voor een koud, nat en grijs Nederland in januari. Alsof dat nog niet genoeg was klonk er op een stormachtige vrijdagavond een alarmerend dringend toontje op mijn mobiele telefoon. Een ‘emergency alert’. Onmiddelijk bleek dat een Thaise mindset zich niet zo snel naar een Nederlandse laat overzetten. Was er een staatsgreep gepleegd in Nederland? De staat van beleg uitgeroepen? De noodtoestand wellicht? Het bleek simpelweg een aankondiging van de storm van die avond te zijn en ik kon weer opgelucht ademhalen. 

Mooie tijden

Ik was neergestreken in het huis van mijn moeder in het Brabantse durpke waar ik sinds de jaren 80 van de vorige eeuw al niet meer gewoond heb. Dat waren trouwens mooie tijden; ‘Living in the eighties’ zong Killing Joke al, waarbij Nirvana later in de jaren 90 dankbaar gebruik maakte van hetzelfde gitaar riffje. Is nog een rechtszaak over geweest, geloof ik. Maar ook de riffjes van Garden of Delight met ’22 Faces’ en van The Damned met ‘Life goes on’ klinken verdacht veel als het later door Nirvana uitgebrachte ‘Come as you are’. De jaren 80 waren hun tijd dus ver vooruit, maar dat terzijde. 

Huisafval

Ze zeggen wel eens dat de tijd stil blijft staan als je ergens weggaat. Nu kwam ik er al snel achter dat Nederland erg veranderd is. Om de regels rond huisafval te begrijpen heb je bijna een universitaire opleiding nodig. Het postkantoor zit tegenwoordig in de drogist en het dichtstbijzijnde bankkantoor zit nu 20 km verderop. Waar maximum snelheden vroeger duidelijk waren (50 in de kom, 80 buiten de kom en 100+ op de snelweg) is er nu een myriade van verschillende snelheidszones. En rij je ergens waar je 50 mag, dan zitten er wel stickers op de lantarenpalen met ‘liever 30’. Breek me de bek niet open over fietsstraten en onoverzichtelijke rotondes. En wat kunnen die bejaarden tegenwoordig hard fietsen! Kwam ik er achter dat dat electrische fietsen waren. Levensgevaarlijk! Toch kreeg ik ondanks alle nieuwigheden het gevoel dat ik weer in de jaren 80 was beland. 

Klap op de vuurpijl

Bij moeders op zolder kwam ik namelijk liefdesbrieven en foto’s tegen van mijn eerste grote liefde; een mooi meisje die altijd volledig in het zwart gekleed was. Denk aan een kruising tussen een jonge Simone Walraven en Madonna. Ik bevond mij weer helemaal in de jaren 80 waarbij zaken die ik al lang vergeten was weer boven kwamen drijven. Ter afleiding zette ik de TV aan. Zit daar verdomme Ernst Jansz een verhaal te doen in een praatshow. Ernst! Van Doe Maar! Ook wat ouder geworden natuurlijk, maar toch. Nog geen dag later deed Frank Boeijen een liedje in een andere praatshow. Ik verstond nog steeds niet wat 'ie zong, dus ook daar was niet veel veranderd. Op Radio 2 hadden we de 80’s achtdaagse waarbij er 8 dagen lang alleen maar platen uit de jaren 80 werden gedraaid. En als klap op de vuurpijl begon een Russische dictator weer met een kernoorlog te dreigen! Hoe jaren 80 wil je het hebben?

Want als de bom valt, dan lig ik in mijn nette pak, diploma's en mijn cheques op zak, mijn polis en mijn woordenschat…aaoei…onder de flatgebouwen van de stad naast jou. Laat maar vallen dan, het komt er toch wel van, het geeft niet of je rent. 'k Heb jou nooit gekend, 'k wil weten wie je bent, 'k wil weten wie je bent…

Deel dit artikel