Subtiel gif

Actueel

Subtiel gif

Door -

Deel dit artikel

'Mijn ex-vrouw heeft Creools-Surinaamse roots. Uit ons huwelijk zijn twee bloedmooie kinderen voortgekomen, met ‘een tintje’, zoals dat wel wordt genoemd. ‘Mokkamensjes’ noemde ik mijn kinderen liefkozend, toen ze nog kleiner waren.' Uit ervaring weet Edward Kalisvaart waarom Black Lives Matter er toe doet.

Edward Kalisvaart  (1965), de schrijver van dit stuk, werkt sinds 1994 als coach van (management-) teams en organisaties. In zeer diverse organisaties werkt hij met teams en professionals, die in hun context een prestatie moeten/willen neerzetten. Het ‘wat’ is meestal redelijk duidelijk; het ‘hoe’ kan soms lastig zijn. Naast zijn praktijk als organisatiecoach is Edward martial artist, personal trainer,  Vitaalcoach en columnist.

Wanneer mijn zoon naar school fietst en met twee vrienden baldadig slingerend op de weg lol maakt (‘leeftijdsadequaat gedrag’), wordt hij als enige aangesproken door de postende politie verderop.

Van de week werkte ik op mijn kantoor in Rotterdam met een intervisiegroepje en tijdens de pauze halverwege belandden we op de actuele thema’s van Black Lives Matter, racisme, discriminatie en uitsluiting. Daar stonden we, aan de rand van het Vroesenpark: vijf ‘witte’ hoogopgeleide sociaal-geengageerde kenniswerkers, die het huidige zoeken, de onmacht, het verdriet en de complexiteit van deze grote thema's erkennen, maar zelf niet direct impacted lijken te zijn…Buiten schot, so to say.

Totdat een van de intervisiegenoten mij vroeg: “En voor jou, Edward, hoe is dat dan voor jou, met jouw kinderen…?” Met mijn kinderen?

Het reservaat

Mijn ex-vrouw heeft Creools-Surinaamse roots. Uit ons huwelijk zijn twee bloedmooie kinderen voortgekomen, met ‘een tintje’, zoals dat wel wordt genoemd. ‘Mokkamensjes’ noemde ik mijn kinderen liefkozend, toen ze nog kleiner waren . Er gaat geen week voorbij of ik word er aan herinnerd dat mijn kinderen ‘net even anders zijn’ dan de moyenne hier in het stadsdeel waar we wonen. Dat was al zo in hun jonge jaren: op Koninginnedag zag je bij een typisch straatfeest 30 blonde koppies en de donkere krullen van mijn kinderen. Mijn prachtige zoon van 15, inmiddels 190 lang, heeft een ‘Noord-Afrikaans Mediterraans’ uiterlijk, zoals dat wel gelabeld wordt.

Hij heeft nu 2x gesolliciteerd bij een lokale supermarkt, maar daar krijgt hij geen respons op. Ik zie er wel telkens weer nieuwe blonde koppies werken, een afspiegeling van het reservaat waar we wonen. Wanneer hij in een supermarkt boodschappen voor me haalt, wordt hij soms op afstand op de voet gevolgd door de dienstdoende manager. Op de lokale hockeyclub hier zeggen ze soms tegen zijn moeder: "Goh, jij bent best gezellig.!" Lees: "…voor iemand met jouw achtergrond". 'Goede mensen' kunnen soms onbedoeld onhandige uitspraken doen. Gelukkig heeft ze een rechte en sterke rug, kan ik me herinneren…

Inner circle

Toen mijn ex-vrouw en ik vroeger op vakantie gingen, naar Noorwegen bijvoorbeeld, heb ik de voorloper van etnisch profileren vele malen meegemaakt: wij reden in een dikke BMW 7-serie (als academisch geschoolde professionals bij elkaar verdiend door hard te werken) en bij elke grensovergang of controlepost werden we eruit gehaald: of we even de kofferbak wilden openen?

Wanneer mijn zoon naar school fietst en met twee vrienden baldadig slingerend op de weg lol maakt (‘leeftijdsadequaat gedrag’), wordt hij als enige aangesproken door de postende politie verderop. Zijn 'higher middle-class'-uitziende klasgenootjes worden met rust gelaten. Echt waar! Het lijken allemaal maar ‘kleine voorbeelden’, maar ze komen wel in een niet-aflatende stroom. Subtiel gif.

Ik ken dit nu al bijna 30 jaar zo. Ik ben zogenaamd niet kwetsbaar of impacted, als iemand die qua ‘lijdensdruk’ in de tweede ring zit, maar zo voelt het niet. Wanneer je inner circle geraakt wordt, deel je vanuit je liefdesband onversneden mee. Inmiddels geeft mijn zoon af en toe signalen zich niet meer thuis te voelen in zijn geboortewijk (!) en trekt de stad. Ik snap hem maar al te goed.

 

Deel dit artikel