Spookrijders

Actueel

Spookrijders

Door -

Deel dit artikel

Christelijke Minister Slob maakte nederige excuses voor zijn opmerking over homoseksualiteit op Reformatorische scholen. Dat gaf een weldenkend burger als onze columnist moed. Tot hij een spotje op televisie zag.

Door: Tino Stuij

 'Ik krijg nu voorzichtig het gevoel alsof we deze week in een Trumpiaanse Midwesterse staat van Amerika op een golf van gelovig onvermogen aan het surfen zijn.' 

Toen ik met mijn vaak verketterde broeder Arie Boomsma het programma ‘Uit de Kast’ maakte, kwamen wij met regelmaat in diep christelijke gezinnen terecht. Daar was homoseksualiteit meestal een iets groter probleem dan bij een artsengezin uit Wassenaar of een stukadoorsfamilie uit Zoetermeer.
Voor alle helderheid, ik heb niets tegen geloof. Ik heb het allermooiste van geloof gezien bij mijn oudtante en missiezuster Truus Lemmens, die tientallen jaren voor leprozen, gehandicapten en bejaarden zorgde in een chaotisch land als Pakistan. Naastenliefde vanuit geloof, snap ik. En voor velen is het houvast.
Kudos voor hen.

Maar geloof maakt vaak meer kapot dan liefde goed kan maken helaas.

Minister Arie Slob maakte dit maar weer eens pijnlijk duidelijk met zijn opmerking over het beleid rond Reformatorische scholen. Dat het wel gebruikelijk is dat je als ouder een document ondertekent dat je homoseksualiteit afwijst. Omdat anders je kind niet naar die school mag.
Tijdens de opnamen voor Uit de Kast in de bijbelbelt hoorden we vaak dezelfde christelijke mantra.
Je mag homoseksuele gevoelens hebben als diepgelovig christen, maar je mag het vooral niet praktiseren. Dat klinkt toch een beetje als in je mooiste zwembroek in een badhokje staan maar nooit gaan zwemmen.
Hoe moet ik me dat voorstellen ?
Je mag wel fantaseren maar je gaat daarna met een kopje kamferthee en handboeien om naar de bedstee?

Niet zo gek dat wij als programmamakers een toegewijde psycholoog maandenlang onze kandidaten van Uit de Kast liet begeleiden.
Een soort van sektarische deprogrammering. Bizar natuurlijk.
Nog even los van de opmerkingen ‘het is een keuze’ of ‘het is een ziekte’ die nog steeds in mijn hoofd nadreunen na mijn vele bezoekjes aan deze gezinnen, is deze onwetendheid natuurlijk echt des duivels oorkussen.
Ik dacht de afgelopen dagen alleen maar dat zo veel overtuiging vanuit domheid wel door de politiek opgelost zou worden. En inderdaad. Minister Slob kreeg een bijna publieke oorwassing van de collega’s uit de tweede kamer. En nam z’n woorden terug. Dat geeft een weldenkend burger moed.Nadat de SGP destijds al vrouwen in het bestuur wilde toelaten dacht ik dat er misschien wat mensen wakker zouden worden in het halleluja kamp.
Tijd voor een nieuwe frisse wind.

Tot ik vanmorgen een spotje op televisie zag. Lief spotje, leek het. Er wandelde een vrouw door een zee van kaarsjes. En toen kwam de boodschap. Een beetje verbloemd nog. Het is deze week de Week van het Leven.
Klinkt ook mooi natuurlijk. Tot even later duidelijk werd dat het een anti-abortus spotje was.
Gelukkig heeft mijn dochter van negentien het niet gezien. Die generatie snapt überhaupt niet waarom iemand zich met je leven mag bemoeien. Ik krijg nu voorzichtig het gevoel alsof we deze week in een Trumpiaanse Midwesterse staat van Amerika op een golf van gelovig onvermogen aan het surfen zijn. Want Arie Slob’s vrienden knallen er na het anti-homo geluid nog even een abortus is niet okay filmpje uit.
Wat me nog het meest heeft verbaasd is de enorm grootte van deze engbekkerij.

Een blik op de website levert de volgende zwarte steunkousen op: NPV, Schreeuw om Leven, Christenunie, SGP, Samen-leven, RMU, CGMV, CIP, Daniel, de Waarheidsvriend, Eilanden-nieuws, EO, EO Visie, EVA, Family 7, Gezinsgids, het Zoeklicht, Morren Media, OmSionsWil, Puntuit, Puur, Reformatorisch Dagblad, Refoweb, Reformatorische omroep, Terdege, Weet Magazine, CLC, CMF, Er is Hulp, Helpende Handen, Hersteld Hervormde Kerk, Hervormde Vrouwenbond, One of Us, Prolife Europe, Prolife Zorgverzekeringen, Prof. GA Lindeboom Instituut, Revoke, SGP Jongeren, Sirjon, Stirezo, Verloop Drukkerij, Verbonden voor het Leven, Businessclub Reformatorische Omroep, Vereniging Reformatorische Ondernemingen, VRCL Reformatorische Zakenvereniging, ReclamastLed.
Dat is best een lijstje om schrik rond het hart van te krijgen.
We leven in een democratie,godzijdank.
En we komen best vreemde kostgangers tegen op de snelweg van het leven.

Maar dit zijn spookrijders.

Haal dus niet in en probeer ze met lichtsignalen, ze zijn tenslotte dol op het licht, te waarschuwen en neem het hen niet kwalijk, want ze weten niet beter.

Deel dit artikel