Schokkende cijfers!

Actueel

Schokkende cijfers!

Door -

Deel dit artikel

94% van de Nederlandse automobilisten vindt het gebruik van een smartphone achter het stuur onverantwoord. Drie keer raden hoeveel procent het tóch doet...

Alle campagnes van overheid en autoverzekeraars ten spijt, ‘we’ blijven het hardnekkig en massaal doen: smartphonegebruik achter het autostuur. En met ‘we’ bedoelen we ook daadwerkelijk ‘we’, moeten we tot onze schande erkennen.

Grootste ergernis in het verkeer

Want heel soms stinken we er ook zelf toch weer in. Dan moeten we even kijken van wie dat appje is. Terwijl we beter zouden moeten weten. En dat doen we ook eigenlijk wel. Want 87% van de deelnemers aan het Grote Auto&Verkeer Onderzoek van online verzekeraar Allsecur erkent dat het reactievermogen gevaarlijk afneemt als ze hun smartphone achter het stuur gebruiken. Maar maak je autogordels toch even vast: desondanks gebruikt 56% van de Nederlandse automobilisten de smartphone – weleens - in het verkeer. Waarmee de smartphonegebruiker zich de grootste ergernis in het verkeer mag noemen: want 94% van de weggebruikers vindt het onverantwoord om te doen. En dat laten we elkaar weten ook. Ruim de helft (53%) van de automobilisten stoort zich hartgrondig aan andere weggebruikers die met hun smartphone in de weer zijn.

En wat doen we dan allemaal achter het stuur?

Check de top 5 van mobiel (letterlijk in dit geval) gebruik van de smartphone:

  1. Bellen (59%)
  2. De navigatie instellen (43%)
  3. Appen of sms’en (22%)
  4. Files checken (21%)
  5. Muziek aan- of uitzetten (16%)

Het gekke is, toen we nog een autoradio met cassettespeler hadden, konden we blindelings het bandje omdraaien. En dat deden we dan ook. Wij van Mannenzaken vermoeden dat die routine-van-toen nog in ons systeem zit. Maar laten we eerlijk zijn, het bedienen van een smartphone is wel even andere koffie dan thee. Komt bij dat wij mannen niet bepaald bekend staan als geweldige multitaskers. Toch? En misschien komt het ook wel doordat we van nature ras-optimisten zijn, maar het is toch een tikje bizar dat veel meer mannen (66%) dan vrouwen (46%) de smartphone hanteren achter het stuur. Look who’s talking, horen we de lezeressen van Mannenzaken al zeggen.

Een ‘smart’ oplossing: ga vaker samen op pad

Maar we hebben een slimme oplossing in petto voor alle die-hard smartphonegebruikers. Neem vaker iemand mee in de auto. Dat is niet alleen een stuk gezelliger, het is ook veel veiliger. Reken maar even met ons mee... Het leeuwendeel (93% om precies te zijn) van het smartphonegebruik komt namelijk op het conto van eenzame chauffeurs. Zodra er iemand in de auto meerijdt, daalt die behoefte aanzienlijk. Zijn het volwassenen bijrijders, dan kan 25% de verleiding niet weerstaan; is er een kind aan boord, dan durft nog maar 9% het aan. De reden is simpel: bijrijders zijn niet zo gediend van 'smartphonende' chauffeurs. Vooral vrouwen (87%) hebben er een hekel aan. En geef ze eens ongelijk. Los van de gezelligheid van samen in de auto op pad gaan, is het ook reuze praktisch. Als notoire ZZP’ers doen we alles zelf. Maar we vinden het buitengewoon fijn om ons zo heel af en toe een grote jongen te voelen. Bijvoorbeeld als onze geliefde op de bijrijdersstoel de telefoon voor ons opneemt en je haar dan – begeleidt door een vette knipoog - met zwoele stem de volgende woorden hoort uitspreken: ‘U spreekt met de secretaresse van Mannenzaken... wat kan ik voor u doen?’

 

Deel dit artikel