Schoenmaker, houd het bij wat je leest

Actueel

Schoenmaker, houd het bij wat je leest

Door -

Deel dit artikel

We zijn inmiddels een eind op weg in deze COVID-19 periode. En mensen zouden geen mensen zijn, als niet iedereen er het zijne van denkt en het op zijn eigen manier invult. Dat is uiteraard prima, zolang anderen hier maar geen last van hebben. En dáár zit het pijnpunt.

Stel nou, dat we een ‘géén vrijheid van meningsuiting hadden’. Dat het strafbaar zou zijn je mening te geven. Als er dan iemand opstaat die iets durft te zeggen, wil ik daar maar al te graag naar luisteren!

In Nederland hebben we vrijheid van meningsuiting, gelukkig maar, anders mocht ik deze column niet schrijven. Die vrijheid is een groot goed. Het kan verhelderend zijn een andere mening te horen, waardoor je van mening verandert of nog meer overtuigd raakt van je eigen mening. Voor mijn werk  bouw ik websites en doe ik iets met muziek, daar heeft ook iedereen een mening over. Kan allemaal, en dat is fijn.

Arjen Robben

Houd me ten goede: ik heb geen 100% zekerheid of ik het met mijn familie goed doe. We doen het zo goed mogelijk en ik volg hierin als een schaap de kudde van ‘deskundigen’. Na elke persconferentie van het coronatrio klimt Jan, alleman en zijn moeder in de pen om de mening onder stoelen en banken vandaan te trekken. Dat levert zo’n 17 miljoen meningen op en gelukkig is niemand het met elkaar eens. Daardoor laaien op alle social media kanalen discussies op, inclusief massale ontvriend- en ontvolgacties. Voelt een beetje alsof Mark Rutte elke twee weken Arjen Robben wisselt op het moment dat Oranje met 2-1 vóór staat, en Tsjechië dan alsnog wint met 2-3.

Theo Maassen

Nogmaals: het is ons goed recht en we moeten blij zijn dat het kan, al die verschillende meningen. Inclusief veel onzin, maar daar prik je als weldenkend mens wel doorheen. Roeptoeter vooral wat je wilt, het zal me allemaal een worst zijn, vooral die onzin. Met plezier denk ik aan een passage uit een show van Theo Maassen. Stel nou, dat we een ‘géén vrijheid van meningsuiting hadden’. Dat het strafbaar zou zijn je mening te geven. Als er dan iemand opstaat die iets durft te zeggen, wil ik daar maar al te graag naar luisteren!

Bleekwater injecteren

Ik pleit er dan ook voor, om in een bijzondere periode als deze, bepaalde mensen een zwijgplicht op te leggen! Met name de mensen die meningen verkondigen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid, van zichzelf en anderen. Bleekwater injecteren ofzo, ik noem maar een zijstraat. 

Ook ik denk het mijne over bepaalde zaken, maar zolang ik vind dat ik het goed doe én ik niemand in gevaar breng, vind ik mezelf een goede burger. Samenvattend zou ik willen zeggen: schoenmaker, houd het bij wat je leest.

Deel dit artikel