Reactie op de column van Eus

Actueel

Reactie op de column van Eus

Door -

Deel dit artikel

Hi Özcan Akyol, ik heb goed nieuws en ik heb minder goed nieuws. Het goede nieuws is dat ik je hoog heb zitten. Je columns in het AD lees ik graag, je boek Eus vond ik schitterend en van je televisie-interviews geniet ik.

Op de foto: Özcan knipt en scheert Hugo de Jonge in het tv-programma De Geknipte Gast

Je straalt rust uit en je bent jezelf. Daarom val je in positieve zin op tussen al die pathologische people pleasers van de vaderlandse treurbuis. Het minder goede nieuws – in dit geval minder goed voor mij – is dat ik gisteren voor het eerst een column van je las in het AD, waar ik niets van begreep en waar ik heel verdrietig van werd. Aan de andere kant bevestigde je met wat je schreef datgene wat ik steeds meer begin te geloven, namelijk dat veel mensen niet zien, ergo: niet WILLEN zien wat er speelt in Nederland.

Om duidelijk te maken wat ik bedoel, heb ik even je column erbij gepakt en reageer ik onder de alinea's. De column heet 'Viruswaanzin geeft een gezicht aan een diepgeworteld sentiment'. Komt 'ie:

De afgelopen weken kreeg ik vaak mails met dezelfde strekking. Om het coronavirus goed te begrijpen, dus als ik niet ‘voorgelogen’ of ‘verkeerd ingelicht’ wilde worden door de overheid en het RIVM, moest ik me verdiepen in Willem Engel en hem uitnodigen voor mijn televisie- of radioprogramma. In netjes geformuleerde brieven vertelden meerdere mensen, van verschillende afkomsten, waardoor ze ‘het’ eindelijk waren gaan inzien. De overheid, dat was foute boel.

Willem Engel is het gezicht van de beweging Viruswaanzin, een organisatie die strijdt tegen de coronamaatregelen. Ik ging me inderdaad in hem verdiepen.

Ik betwijfel ten zeerste of je je ook echt hebt verdiept in Willem Engel, Özcan. Heb je het eerste gesprek met hem op het Café Weltschmerz kanaal gezien? Heb je de artikelen op de site van viruswaanzin gelezen? Ik kan me niet voorstellen dat je dat gedaan hebt, want anders had je – als ik jou aan de hand van je opgeschreven gedachtengoed voorzichtig kan inschatten – niet zo badinerend over hem geschreven. Je bent overigens niet de enige columnist die een blinde vlek had bij het schrijven van een stuk. Je collega Christiaan Weijts van het NRC had ook al zo'n merkwaardige, misplaatste column in de krant staan, waarbij hij Engel en mede-oprichter van viruswaanzin Jeroen Pols beschuldigde van graag in de schijnwerpers willen staan. Ik moet je zeggen dat ik dat snel heb bij mensen, dat ik vind dat ze hun ego hinderlijk hebben opgepompt. Maar waarom heb ik dat dan helemaal niet bij Willem Engel, die ik overigens nog nooit heb gesproken? Zou dat komen omdat ik wel nagenoeg alles gezien en gelezen heb van en over hem, waardoor ik het beeld heb gekregen van iemand die zichzelf juist wegcijfert om de waarheid boven tafel te krijgen?

Welcome to our new world

Hij lanceerde zichzelf op een YouTubekanaal. Binnen de kortste keren hadden hij en zijn stichting duizenden volgers. Dat succes kan eenvoudig worden verklaard: hij gaf een gezicht aan een diepgeworteld sentiment.

Diepgeworteld sentiment? Ik weet het niet, Özcan, maar uit de feiten blijkt dat het sentiment van nu is, namelijk van april 2020. Toen meldde het kabinet wat er allemaal moest gebeuren, maar niet waarom. En tot op de dag van vandaag moeten we t.a.v. van de maatregelen in het duister tasten. Waarom mogen studenten bij elkaar in een studentenhuis wonen, maar krijgen ze een boete als ze samen op hun balkon staan? Waarom moeten mensen zichzelf isoleren, terwijl zieke zorgverleners tot een bepaalde koortsdrempel moeten doorwerken? Waarom mag een bus in het openbaar vervoer dertig mensen meenemen, maar een touringcar slechts twaalf? Waarom mogen vliegtuigen wel vol vertrekken, waarbij de 1,5 meter opeens niet meer bestaat? Waarom mogen mensen, die niet uit 1 gezin afkomstig zijn, met z'n vieren in een auto zitten, terwijl ze in een restaurant 1,5 meter in acht moeten nemen? Gisteren hoorde ik het verhaal dat een restauranteigenaar in Rotterdam 36 personen in zijn zaak had inplaats van het maximale aantal van 30. Er kwamen 2 BOA's polshoogte nemen, waarop alle 36 gasten een bekeuring van +/- 400 euro en de restauranteigenaar een boete van 4000 euro kregen. Omdat de eigenaar vond dat hij nalatig was geweest en teveel mensen in zijn zaak had toegelaten, besloot hij de bekeuringen van de gasten te betalen. Uiteindelijk kwam de 'rekening' voor de eigenaar op +/- 18.400 euro. Broodje Aap verhaal? Welcome to our new world, Özcan! Geen wonder dat een deel van de bevolking opstandig wordt. Ik vind het persoonlijk een mirakel dat er zoveel mensen zijn die dit alles gelaten over zich heen laten gaan.

Niets menselijks is ons vreemd

Maar wie zijn deze mensen? Dat is een ingewikkelde zaak. Wie afgelopen zondag naar de rellen in Den Haag heeft gekeken, zou zomaar kunnen denken dat de achterban van Viruswaanzin louter uit hooligans bestaat. Dat is niet waar. Maar de denkbeelden hebben wel aantrekkingskracht op deze agressievelingen. Dat komt doordat zij zich eveneens niet prettig voelen bij het gezag en de machtspositie van de overheid, die daar stelselmatig misbruik van zou maken.

Dat maakt Viruswaanzin interessant. Omdat ze hun boodschap niet politiseren, krijgen ze meer voor elkaar dan de stoethaspels die zich ‘de Nederlandse gele hesjes’ noemden. Een antisentiment is er altijd wel in het land. De timing van Willem Engel was perfect; hij werd het eloquente boegbeeld van het chagrijn in ons land.

Maar handelt deze dansleraar en gesjeesde promovendus helemaal zuiver? Ik begin mijn twijfels te krijgen. Tegen de landsadvocaat zei hij: ,,De ziekenhuizen liepen over, zegt u. Weet u zéker dat ziekenhuizen zijn overgelopen?’’ En nu de rechter opnieuw een demonstratie heeft verboden, roept Engel zijn volgers op om alsnog naar het Malieveld te komen. Hij zegt: ,,Maak je geen zorgen, we openen de snelwegen als dat moet. Dit is ons land en het is afgelopen.’’

Het motto van Willem Engel is ‘liefde en geduld’. Hij spreekt deze woorden regelmatig uit. In het filmpje dat vrijdag op internet verscheen, moest iemand die slogan zelfs influisteren.

Maar als je steeds meer mensen mobiliseert die juist geen geduld hebben en vergiftigd door haat zijn, is het tijd voor eerlijke zelfreflectie.

Niets menselijks is ons vreemd, Özcan. Soms kunnen frustraties ook bij mensen die als motto 'liefde en geduld' hoog in het vaandel hebben staan even teveel worden. Juist misschien wel. Donderdag was het kort geding waarbij de oorspronkelijke rechter vanwege een kuchje op het laatste moment vervangen was door een rechter die de schijn van partijdigheid wekte en vrijdag werd de demonstratie van viruswaanzin op het Haagse Malieveld voor een tweede achtereenvolgende keer verboden, terwijl het recht op demonstratie toch echt een groot goed is in dit land. Dat zijn gebeurtenissen die invloed moeten hebben op het doen en laten van – ik citeer je even – 'het gezicht van de beweging Viruswaanzin.'

Ongenadig snel met je oordeel

Maar als je steeds meer mensen mobiliseert die juist geen geduld hebben en vergiftigd door haat zijn, is het tijd voor eerlijke zelfreflectie.

Die eerlijk zelfreflectie volgde niet lang daarna, toen viruswaanzin na een tweede afwijzing doormiddel van een kort geding tegen de Haagse gemeente, via een persbericht liet weten: 'We willen geen herhaling van de rellen van vorige week en roepen mensen daarom op om niet naar het Malieveld te komen. Nederland heeft al genoeg schade geleden door de maatregelen. Wij hebben blijkbaar geen recht op een betoging en gaan er daarom ook geen energie meer instoppen.' Het is misschien kinderachtig om daar nu mee te schermen. Want je had je column toen al geschreven, maar het geeft wel aan hoe ongenadig snel je was met je oordeel.

Zolang die achterblijft, hebben we te maken met de zoveelste onheilsprofeet.

Een onheilsprofeet is iemand die een grote ramp voorspelt. De term wordt vooral gebruikt door mensen die niet in die voorspelling geloven. Het eerste klopt niet. Want de ramp voltrekt zich nu al. Zeker als we kijken naar de niet geringe schade van de maatregelen. Ik kan een hele opsomming geven. Maar misschien moet je eens het hieronder geplaatste en recente gesprek met Professor en hoogleraar Michaéla Schippers zien. Kijk je daar dan ook echt naar, Özcan? Dat je verder met onheilsprofeet een term hanteert die vooral gebruikt wordt door mensen die niet in de voorspelling geloven, vind ik misschien nog wel het meest schokkende van je column. Zoals ik dit stuk begon, heb ik je hoog zitten. Maar wat ik wel hoop, echt hoop, is dat je om je heen kijkt en ziet wat er speelt in Nederland en daarbuiten. Ik geloofde het eerst ook niet. En ik weet niet of ik er gelukkiger van word dát ik het zie. Maar alles beter dan blind zijn.

Deel dit artikel