Prins benard

Actueel

Prins benard

Door -

Deel dit artikel

Er viel niet aan het nieuws te ontkomen de afgelopen dagen. Pandjesprins Bernhard Junior, die z’n broek toch niet kapot heeft, had het gore lef de Haarlemse band Chef’Special te vragen om een gratis optreden te verzorgen tijdens de Formule 1 in Zandvoort op 5 september. Vanuit het verre Thailand wil onze chef Azië daar nog wel even iets over zeggen.

Voordat je het weet, stuurt Bernhard Jr je een tikkie voor die cappuccino

Zanger Joshua Nolet had daar terecht weinig trek in en lanceerde meteen een filmpje op social media waarin hij voornamelijk in het Nederlands doorspekt met Engelse terminologie klaagt dat de zaken door corona al zo slecht gaan en dat het gewoon niet eerlijk is (ik citeer: ‘ow, ow, come on, what the fuck’). Ik weet niet in hoeverre Bernhard Jr thuis is in de Engelse taal, maar zelf had ik voor Duits gekozen. Hij zal toch wellicht wat van opa hebben meegekregen en omdat Duits veel harder en agressiever klinkt, zeker als je het een beetje authentiek uitblaft, zou het de boodschap meer kracht hebben bijgezet.

Een tikkie

Nu heb ik niets met Bernhard Jr en ook al omdat je in Nederland wel ongestraft kritiek op het koningshuis mag hebben, leek dit me een prachtige gelegenheid er nu eens met gestrekt been in te gaan. Totdat ik me plötzlich realiseerde dat er eigenlijk helemaal nichts los ist. Dat het artiestencircus en festivalcircuit zwaar getroffen zijn door corona staat buiten kijf. Maar ze zijn niet de enigen natuurlijk. ‘Join the club’ zou ik tegen Joshua willen zeggen. Bernhard Jr doet gewoon een zakelijk voorstel, hoe onhandig, onredelijk en tot op het bot beledigend dan ook, en je kunt daar dan ook gewoon (terecht!) ‘nee’ op zeggen, lijkt me. Ik hoor trouwens dat Bernhard Jr later wel zijn excuses heeft aangeboden en Joshua op de koffie heeft uitgenodigd maar die heeft daarvoor bedankt. Lijkt me niet onverstandig; voordat je het weet, stuurt Bernhard Jr je een tikkie voor die cappuccino en dat speculaasje en dan hebben we nog meer drama. 

Join the club

Joshua probeert zijn klaagzang video over het verzoek om gratis op te treden nog even naar een hoger nivo te tillen met ‘zo wordt er dus tegen muzikanten aangekeken’ maar die vlieger gaat niet op. Iedere grafisch ontwerper, schrijver, kapper, automonteur, kroegbaas, restaurateur, hotel manager, website ontwerper etc. etc. kan Joshua oneindig veel verhalen vertellen over mensen die geprobeerd hebben gratis van hun diensten en produkten gebruik te maken. Je beslist uiteindelijk zelf of je dat dan doet of niet, waarbij de beweegredenen voor iedereen verschillend zullen zijn. Wederom is ‘join the club’ het devies.

Vruchtbare gesprekken

Zelf liep ik er als uitgever van een reismagazine en website dagelijks tegenaan. Er waren altijd wel hotels die wél graag gratis publiciteit wilden maar nooit adverteerden. Zo was er eens een hotel marketing mevrouw die voorstelde dat we eerst een artikel van tenminste 3 pagina’s met foto’s van haar hotel publiceerden, met een gratis advertentie er bij, en dan zou ze wel eens kijken of daar reacties op kwamen en wellicht zou ze dan daarna betaald adverteren overwegen. Na drie keer vriendelijk en geduldig uitgelegd te hebben dat we zo niet te werk gingen had ik er genoeg van. Ik stelde dus voor het weekend met wat vrienden langs te komen in haar hotel. Ik wilde slechts 2 kamers, gratis en voor niets. Restaurant en bar consumpties inbegrepen. Na dat weekend zou ik dan met die vrienden evalueren of het wat was en als we eensgezind positief waren dan zouden we een volgende keer gewoon betalen. Dit bleek uitermate effectief. Het kwartje viel nu wel verbazingwekkend snel bij de hotel marketing mevrouw en nog geen minuut later stond ik weer buiten. Op weg naar meer vruchtbare gesprekken. ‘You win some, you lose some’, Joshua!

Deel dit artikel