Pieten waar je als kind nachtmerries van krijgt

Actueel

Pieten waar je als kind nachtmerries van krijgt

Door -

Deel dit artikel

Als ex-goedheiligman laat Mick Boskamp op de dag na Sinterklaas alvast zijn licht schijnen over wat we volgend jaar aan geruzie over Zwarte Piet kunnen verwachten. Meer van hetzelfde, maar dan nog heftiger.

Als ik de berichten van de afgelopen weken lees, dan heb ik het idee dat ik in een surrealistische film ben beland.

In 2014 verbleef ik in het Haagse safe house Pret In Herstel, waar ik, na een langdurige opname in de Schotse verslavingskliniek Castle Craig, mocht bijkomen en aansterken voor een terugkeer zonder drugs in de grote mensenwereld. Rond november van dat jaar begon het na een lange periode van somberheid aanmerkelijk beter met me te gaan, zo goed zelfs dat ik op 5 december Sinterklaas mocht zijn bij Pret In Herstel. In die rol kon ik al die stoute drugskinderen, te weten mijn fellows in het safe house, heerlijk te kakken zetten. Bad Sinta. Het grote boek waar ik uit voor las, was het Big Book van Alcoholics Anonymous.

Zichzelf opblazen

Eerder in mijn leven, eind jaren 70, was ik de Kerstman geweest, die de Hitkrant rondbracht in de Hilversumse TopPop studios en met o.a. Ian Dury en Herman Brood op de foto ging. Maar nog nooit speelde ik de rol van Sinterklaas. Tot die bewuste decemberdag in 2014. Mijn Zwarte Piet, geweldig gespeeld door fellow Esther, was de zwartste Zwarte Piet die Sinterklaas ooit in dienst heeft gehad. Ze was zo zwart dat je nauwelijks Esther's gezicht nog zag. Die dag was misschien wel de laatste Sinterklaasviering waar ik met een glimlach aan terug denk.

Als ik de berichten van de afgelopen weken lees, dan heb ik het idee dat ik in een surrealistische film ben beland. Een Hagenaar had gedreigd zichzelf op te blazen. Met die actie wilde hij opkomen voor het in stand houden van de Sinterklaas traditie. In hetzelfde Den Haag waar ik in 2014 Sinterklaas was voor een groep verslaafden in herstel, werd op 8 november een vergadering van Kick Out Zwarte Piet aangevallen door hooligans met vuurwerkbommen en honkbalknuppels. Een jaar geleden hadden we de Friese opstand en nu werden er voertuigen vernield en bereikte de dreiging een kookpunt. Mitchell Esajas, voorman van Kick Out Zwarte Piet, zei erover: 'Gelukkig zijn ze niet binnengekomen, want ze wilden ons letterlijk kapotslaan. Het is een reële vrees dat er doden vallen om Zwarte Piet. Je moet met alle scenario’s rekening houden.’

Hoekse en Kabeljauwse twisten

Hoe diep kan een land zinken? Dat een kinderfeest wordt aangegrepen om een hedendaagse versie van de Hoekse en Kabeljauwse twisten uit te vechten? Over de ruggen van diezelfde kinderen voor wie tot zekere leeftijd Sinterklaas onderdeel van hun vroege leven is? Laat ik heel duidelijk zijn: de gasten die de groep tegenstanders van Zwarte Piet te grazen namen, moeten in mijn ogen een flinke knauw krijgen. Voslagen misdadig. Niet dat ik verzachtende omstandigheden wil aanvoeren, maar als je wilt weten waarom die Hagenezen, met name de groep Scheveningse Schollekoppen zoveel ellende veroorzaken (nu ook weer over de afgelaste vreugdevuren), zou je de wikipedia pagina van Duindorp eens moeten lezen. Dan weet je waarom bij die gasten frustratie in hun DNA zit.

Aan de andere kant: hoe racistisch is Zwarte Piet? Als we naar de oorsprong van de figuur kijken, dan zegt journalist Arnold Jan Scheer, die een jarenlange studie van Sinterklaas heeft gemaakt: 'Piet is geen Afro, geen creool, geen negerpage, geen etnisch equatoriale Afrikaan, geen Moor en geen slaaf of zelfs geen knecht van Sinterklaas.'

Die demente Klaas

Maar misschien moet ik die vraag ook aan mezelf voorleggen. Want 52 jaar voordat ik achter de baard van Sinterklaas zou kruipen, geloofde ik nog in zijn bestaan. Ik vond hem best eng, want hij sprak met een hele diepe stem en stoute kinderen gaf hij de roe. Nee, dan Zwarte Piet. Die was veel slimmer dan die demente Klaas. Hij kon eigenlijk alles. Hij was lief voor kinderen. Hij kon kunstjes. Hij was acrobaat. Je kon met hem lachen.

Zwarte Piet was mijn held.

Afgelopen zaterdag was ik met mijn dochter in Artis. Daar was ook Sinterklaas. Hij had twee Pieten bij zich, waar ik als klein kind nachtmerries van zou krijgen. Als dit wenpieten waren, dan was Freddie uit Nightmare On Elm Street een kindervriend.

Sinterklaas is geweest, maar nog lang niet voorbij. De pietendiscussie en het bijbehorende protest is een nieuwe traditie die hoort bij Sinterklaas. De kinderen hebben wat om naar uit te kijken, en de volwassenen ook. Kunnen zij zich tenminste ook ergens op verheugen. Namelijk op elkaar de hersens in slaan.

Gallery

  • Een stelletje relpieten wordt onder dwang gehouden door de politie.
  • De zwartste Piet ever met dank aan fellow Esther.
  • Boskamp als Sinterklaas met het Grote Boek voor stoute verslaafden.

Deel dit artikel