Papa-perikelen rond huwelijk Harry en Meghan

Actueel

Papa-perikelen rond huwelijk Harry en Meghan

Door -

Deel dit artikel

De soap rond de vader van Meghan Markle is, aldus nu ook de serieuze Britse media, inmiddels niet meer te volgen.

Het is natuurlijk in- en intriest voor het bruidspaar dat, volgens de andere Britse media, Londen morgen tot het liefdes-epicentrum van de wereld maakt. Maar misschien is het ook wel weer goed nieuws dat het kán gebeuren. (Wij van Mannenzaken houden van de sunny side up, zeg maar.)

Boekje open over vroegere Britse royalty huwelijken

Want vroeger ging het er vóór en tijdens koninklijke huwelijken wel even anders aan toe. We mochten alvast even rondneuzen in het boek Koningin Victoria als huwelijksmakelaar, dat is geschreven door de eminente Britse historica Deborah Cadbury. Een dame die universitair gelauwerd is, maar die gelukkig ook heel erg fijn kan schrijven. Ze neemt ons mee naar het Victoriaanse tijdperk waarin koningin Victoria (who else?) meer dan dertig kinderen en kleinkinderen aan de man of vrouw moest zien brengen. En daar waar Harry en Meghan zich konden laten leiden door hun liefde voor elkaar, kwam dat woord niet voor in het trouwboekje van Queen Victoria. Het draaide bij de 'koppelende grootmoeder' uitsluitend om internationale macht en invloed.

Het leest bijna als een thriller

Cadbury trakteert ons op een bizarre reis door Europa en Rusland... langs decadente hofhoudingen, met ontelbare schandalen, politieke machinaties en uiteraard de juiste dosis familiair gekonkel. En bij dat alles had Victoria maar één doel voor ogen: de rol van de machtige Engelse monarchie wereldwijd versterken. En daar hadden de tegenstribbelende kleinkinderen zich maar naar te voegen. En in dat licht bezien is een vader die wat bijklust als fotomodel a piece of cake.

Koningin Victoria als huwelijksmakelaar leest bijna als een thriller en verschijnt op 31 mei bij Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam.

Deel dit artikel