'Ouderen zielig? We zijn parels!'

Actueel

'Ouderen zielig? We zijn parels!'

Door -

Deel dit artikel

Voormalig PVDA-minister Hedy d'Ancona sprak dit weekend op een bijeenkomst van 50Plus. Daarbij onderstreepte ze alles waar Mannenzaken voor staat.

Op de foto senior producer & dj Giorgio Moroder

Senioren worden te gemakkelijk afgeserveerd, vindt Hedy. Ze is dat beu. Na in het verleden voor vrouwenemancipatie te hebben gestreden, staat ze nu op de barricaden voor ouderen. 'Ouderen zielig? We zijn parels!'

Veel zonniger

Op een bijeenkomst georganiseerd door het wetenschappelijk bureau van 50Plus sprak de voormalige PvdA-minister daarover tegen een 50-koppig publiek. Niet dat Hedy zoveel op heeft met de ouderenpartij. Sterker nog, ze heeft zo ’haar bedenkingen’ bij de club die ’de wereld louter door haar eigen brilletje beziet’. Maar ouderen-emancipatie is een onderwerp dat haar raakt.

'Ouderen hebben te kampen met vooroordelen', stelt ze. 'We zijn zielig, kunnen niets en zijn eenzaam.' In de werkelijkheid staat het er volgens haar veel zonniger voor. 'We doen veel vrijwilligerswerk, hebben veel kennis. En we spenderen', lacht ze. 'Comfortabele stoelen, auto’s, keukenapparatuur', somt ze op. We zijn eigenlijk juist parels voor de samenleving.'

Zachte uitsluiting

Toch worden ouderen te vaak uitgesloten. Meestal niet expres, maar het gebeurt wel. 'Zachte uitsluiting', noemt ze dat.

Wie dat niet wil accepteren, moet zichzelf uitdagen, denkt de voormalige politica. 'Leg de lat hoog', adviseert ze. 'Ga bij een studiekring, start met sporten.' Dol is ze op een initiatief van het Haagse Residentie Orkest, waar senioren die nog nooit een instrument hebben bespeeld dat alsnog kunnen leren. 'Je moet je geest prikkelen', zegt ze.

Zelf is d’Ancona inmiddels 80 jaar oud. Ze wil daar geen applaus voor. 'Niks is genanter dan dat. Ik ben gewoon in- en uit blijven ademen'.

De dag is gekomen dat we het als Mannenzaken helemaal eens zijn met Hedy d'Ancona. Mooie dag...

Bron: Telegraaf online 

Deel dit artikel