Open brief aan Sunny Bergman

Actueel

Open brief aan Sunny Bergman

Door -

Deel dit artikel

Beste Sunny Bergman,

Na jouw documentaire Man Made van gisterenavond verwachten onze lezers bij het zien van de aanhef een bijtende open brief van Mannenzaken. Maar ik moet onze lezers teleurstellen. Ik vond het een bijzonder leerzame docu. Er waren natuurlijk wel wat zaken waar ik me aan stoorde. Zal ik dan maar met het slechte nieuws beginnen en eindigen met het goede nieuws?

Ik denk dat je beter je tijd had kunnen besteden aan het onderzoeken van wat biologisch wel de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen.

Je kunt knap irritant zijn. Dat wist ik al van je vorige docu's. Maar ja, dan gaat er een tijdje overheen en vergeet je dat weer. Het ergerde me om je gekunsteld met een camera te zien filmen, terwijl je tegelijkertijd acteur en ex-American Footballer Terry Crews aan het interviewen was over zijn stokpaardje, toxic masculinity. Je had een camera-ploeg bij je. Dan denk ik: ga zitten met die man en begin een intiem gesprek. Krijg je meer waar voor je geld.

Jouw vriend David lijkt me een lieve man. En soms had ik echt met hem te doen. Zoals die scène dat hij de was opvouwde. Op vpro.nl las ik dat hij niet van geregisseerde momenten hield en dat was zo'n moment. Vooral bij dat stuk wezen mijn tenen ongeveer naar mijn wreven. En nu we het hier toch over hebben: wat ik ook niet netjes van je vind, Sunny, is hoe je David zover hebt gekregen om poedelnaakt te poseren voor de cover van de VPRO-gids. David op vpro.nl: 'Sunny had me er ook al ingeluisd voor de cover van de VPRO Gids. Het leek haar wel grappig als we de PSP-poster zouden parodiëren. Toen had ze opeens al de fotoshoot geregeld en stond ik naakt in een weiland.' Foei, Sunny! Maar aan de andere kant: ik heb een foto van mijn lief in bikini aan vrouw.nl van de Telegraaf gestuurd voor bij een artikel van me en dat ik heb ik haar pas verteld toen ze beeldscherm vullend op de site stond. Niets menselijks is ons vreemd. Al denk ik wel jij ermee weg komt en ik niet. Maar misschien is dat een vooroordeel.

We gaan nog even door met het 'slechte nieuws'. Om je punt te maken dat de hersenen van een man niet verschillen van de hersenen van een vrouw deden jij en David een hersenscan. Leuk en aardig, maar de uitslag was al bekend. Namelijk dat er dus geen verschillen zijn. Ik denk dat je beter je tijd had kunnen besteden aan het onderzoeken van wat biologisch wel de verschillen zijn, want dan creëer je begrip voor hoe we als mannen zijn zoals we zijn en doen zoals we doen. Ik raad je in deze de site aan van een zekere Jed Diamond, Phd en dan met name het stuk 12 Surprising Facts About Males That Explain Why Men Are the Way They Are. Dat is pas echt interessante stof!

Je hebt ook mannen die zichzelf kunnen pijpen. Het bestaat, maar het is nogal uitzonderlijk.

Wat ik ook merk is dat je geen humor hebt. Misschien ben je juist wel heel erg grappig, maar die kant van jezelf heb je in de docu van gisterenavond, en ook in de vorige docu's niet, nauwelijks laten zien. Ook in het dubbel-interview met Theo Maassen voor de Volkskrant bespeur ik louter ernst bij je. Je rekent Theo af op wat hij zegt in zijn laatste theaterstuk. Maar je moet niet alles serieus nemen. Hij is cabaretier en bovenal wil hij mensen laten lachen en daar gaat hij ver in. Maar dat mag, sterker nog: dat moet in zijn vak. Als jij in het interview zegt: 'Er zijn samenlevingen in de bossen van Congo waar de mannen borstvoeding geven' (hetgeen overigens echt waar schijnt te zijn) en Theo antwoordt: 'Je hebt ook mannen die zichzelf kunnen pijpen. Het bestaat, maar het is nogal uitzonderlijk,' dan moet ik daar enorm om lachen. Maar jij dus niet. 

En dan slot, en dan ga ik over op wat ik goed aan je docu vind, is dat je wel een bijzondere stoet van mannen voorbij laat komen in Man Made. Ik weet niet waar je ze vandaan hebt gehaald. Misschien stonden ze met z'n allen wel te wachten bij de laatste halte voor het eindpunt Vergetelheid. Maar in ieder geval heb ik in verbijstering naar een rariteitenkabinet gekeken van dodelijk vermoeide, zacht pratende en ernstige mannen. Als je in hun ogen keek, brandde er weliswaar licht, maar niemand was thuis.

Dat was het. De kritiek. Dan nu het goede nieuws. Uit je zoektocht destilleerde je dat het de hoogste tijd is voor mannenemancipatie, voor de bevrijding van de man. Goed zo, Sunny! Want zo is het en niet anders. Begin van het jaar hadden we op Mannenzaken een exclusief artikel van onderzoeker Dr. Aart Bontekoning (ik zeg het maar even bij dat het exclusief was, want dit is tenslotte internet). In het intro van dat stuk stond dat 2019 het jaar van de vrouwendominantie en mannenemancipatie werd. Uit het artikel: 'Steeds meer Nederlandse mannen beseffen instinctief dat we de invloed van vrouwen nodig hebben om te overleven in een wereld die op verschillende fronten begint vast te lopen. Om een paar voorbeelden te noemen. De collectieve schuldenlast in de wereld was nog nooit zo hoog, totaal 247 biljoen op 7,53 miljard inwoners. Met het milieu gaat het al jaren de verkeerde kant op, de natuur begint verwoestend te reageren.'

In dat artikel liet ik een soort Theo Maassen To The Max opdraven, een vriend uit Rotterdam.

Ja, Sunny, dat zal je wel verbazen. Dat we zo op dezelfde golflengte zitten. Hoe voelt dat? Eerlijk zeggen. Waarom ik zo blij ben dat jij zegt dat het tijd is voor mannenemancipatie - want geloof me: er wordt naar je geluisterd - is omdat ik al jaren verkondig dat mannen de weg kwijt zijn. In 1999, een jaar voor de Millennium-wisseling schreef ik een artikel voor Playboy, waarin ik verkondigde dat mannen anno toen perfect moesten zijn. In dat artikel liet ik een soort Theo Maassen To The Max opdraven, een vriend uit Rotterdam. Hij zei tegen me, en ik citeer uit mijn stuk: 'Stel je vriendin, die je nu niet hebt, maar goed, stel dat ze zeven goeie eigenschappen en drie slechte eigenschappen bezit, slechte eigenschappen die niet dodelijk zijn voor een relatie. Vreemdgaan is dodelijk. Maar jij rookt bijvoorbeeld niet en zij rookt als een ketter. Dan denk jij: ik heb een winst behaald van zeven tegen drie. Die vrouw mag blijven van jou. Klopt toch? Een winst van tien-nul hoeft voor jou niet per se. En nu komt het: weet je wat de meeste wijven willen nu? Die willen tien-nul. En met minder nemen ze geen genoegen. Begrijp jij het? Het enige wat ik begrijp is, waarom vrouwen tieten hebben. Zodat mannen tegen ze beginnen te praten.'

Dat artikel werd 20 jaar geleden geplaatst. Me dunkt dat het de hoogste tijd voor mannenemancipatie is.

Maar wat ik persoonlijk ronduit briljant aan je docu vind, en ook grensverleggend, is jouw testosteron-test, waaruit blijkt dat de groep travestieten gemiddeld de hoogste score haalde en meer testosteron blijkt te hebben dan bijvoorbeeld de groep American Footballers. Weet je wat een opluchting dat voor mij is? Ik ben 62 en het kan niet anders of mijn testosteron-gehalte neemt af. Maar het gekke is dat ik altijd zin heb om te vrijen met mijn lief. Maar misschien komt dat ook wel omdat ze me neemt zoals ik ben. En me nooit aanspreekt op – laat ik het beestje maar bij de naam noemen – mannelijk gedrag. Als ze zich dominant opstelt omdat ze veel pittiger is dan ik, zegt ze: 'Sorry, ik weet dat het niet sexy is als ik zo tegen je doe.' Zullen we die zin van mijn meisje erin houden, Sunny? Ik vind 'm goed.

Vriendelijke groet, Mick

Mocht je Man Made niet gezien hebben, kun je 'm bekijken via UItzending Gemist.

 

 

Deel dit artikel