Open brief aan Mark Rutte

Actueel

Open brief aan Mark Rutte

Door -

Deel dit artikel

Een aantal maanden geleden was Mick Boskamp van plan om een positieve open brief aan Mark Rutte te schrijven. Het is even anders gelopen. Hier is een brief aan onze Minister President, maar of hij er blij mee is, valt te betwijfelen.

Met grote dank aan Anne Steenkamp

Waarom leven we in een wereld waarin krankzinnige boetes worden uitgedeeld omdat men doet wat mensen tot mensen maakt?

Beste Mark Rutte,

In Mannenzaken is het een traditie geworden om open brieven te schrijven aan bekende Nederlanders, die in onze ogen lof verdienen. Je stond al lang op mijn verlanglijstje. Vorige week was je tien jaar Minister President van Nederland. En in die tien jaar heb je bewezen een krachtige, menselijke leider te zijn, iemand die ook vriendelijk, warm en benaderbaar is, zoals ik zelf een keer aan den lijve heb mogen ondervinden.

Ik woonde nog in Den Haag toen ik je vlakbij mijn woning koffie zag drinken op een terras. Ik ben toen naar huis gegaan om daar een exemplaar van mijn Nachtboek te pakken, een verzameling krankzinnige verhalen, gepubliceerd in 1998, over nachtenlang doorhalen op feesten en in clubs. Daarna ben ik naar het terras gelopen om het boek, gesigneerd en wel, te overhandigen aan je. Je was aangenaam verrast: 'Oh, dat ga ik zeker lezen! Dank je wel!' Later bedacht ik me nog dat het misschien helemaal geen goed idee was als je het zou lezen. Dan zou ik meteen als staatsgevaarlijk in de boeken staan.

Toen je op 16 maart op televisie verscheen vanuit het Torentje van het Binnenhof en je zonder te dralen krachtig begon met: 'Goedenavond, het coronavirus houdt ons land in de greep. Ons, én de rest van de wereld. Samen staan we voor een opgave van enorme omvang,' schoot die brief weer door me heen. Dit was wel het allerbeste moment om die te gaan schrijven.

Het is er niet van gekomen, Mark. Waarom? Ik weet het niet. Misschien had ik in die periode wel de uitstellers over de vloer (die komen soms onaangekondigd langs), misschien was de achtbaan waar je het in je toespraak over had, nog sneller gaan rijden, misschien had ik een onderbuikgevoel dat ik nu niet meer kan reproduceren. Maar het doet er niet toe om me dat af te vragen. Wat telt is, dat ik heel blij ben dat ik die lofzang over jou toen niet geschreven en gepubliceerd heb.

Want ik had het mezelf de rest van mijn mijn leven kwalijk genomen als ik dat wel had gedaan.

Ik werd bedolven onder de reacties, waarvan het gros vond dat het de hoogste tijd werd dat ik mijn ogen open deed.

Vanaf het moment dat de maatregelen, die je in je toespraak van 16 maart had aangekondigd, openbaar werden gemaakt en van kracht werden, ben ik een goed burger geweest. Inmiddels weet ik dat goed burger zijn een rekbaar begrip is, maar de dolle weken na de nieuwe wereldtelling AC (After Corona) deed ik wat er van me gevraagd werd. Buiten en in de supermarkten hield ik anderhalve meter afstand van mensen, bekenden op straat groette ik door naar ze te zwaaien en ik waste mijn handen tot ze er bijna afvielen.

Ook ging ik op social media de confrontatie aan met iedereen die het niet eens was met de maatregelen. Ik schrijf dat nu met het schaamrood op de kaken, Mark. Op de Facebook-pagina Nee tegen 1,5 meter (inmiddels met 141.381 leden!), die o.a. gestart is door de initiatiefrijke Papendrechtse horecaondernemer Michel Schreuders, plaatste ik stukjes en links naar artikelen. Waaronder van het AD, waarin het Zweedse experiment (nauwelijks tot geen corona-maatregelen) een mislukking werd genoemd.* Met daarbij de tekst: 'Zie je wel? We kunnen die 1,5 meter simpelweg niet afschaffen!' Ik werd bedolven onder de reacties, waarvan het gros vond dat het de hoogste tijd werd dat ik mijn ogen open deed en moest inzien dat het AD tot de MSM behoorde. En dat die zogenaamde Main Stream Media niets anders deed dan angst zaaien, manipuleren, liegen, bedriegen en stemming maken. Daar gaan we weer, dacht ik. Met Trumps paradepaardje Fake News. Ik besloot om de complotgekkies op afstand te houden, veel ruimer dan 1,5 meter in ieder geval. Mij maakten ze niet gek.

Als ik terugkijk op de afgelopen drie maanden, Mark, weet ik wanneer de kiem werd gelegd voor mijn ontwaken. Dat gebeurde toen ik las dat Jaap van Dissel van het RIVM vond dat mondkapjes voor de burger geen enkele zin hadden. En dat ze zelfs gevaarlijk waren om twee redenen: 1) we zouden vaker aan ons gezicht zitten met daarmee een grotere kans op besmetting 2) we waanden ons veilig met een mondkapje op en daardoor zouden we de 1,5 meter voor lief nemen. Ik kon het op dat moment (nog) niet staven, maar mij klonk dat als onlogisch in de oren. Omdat de vriend van mijn nicht in tandartsartikelen handelt, kreeg ik van hem een aantal mondkapjes. En ik besloot voor een tijdje de proef op de som te nemen. Er gebeurden twee dingen: 1) ik heb weleens de smerige gewoonte om aan mijn neus te pulken en met een mondkapje op kon dat simpelweg niet meer. Sterker nog: ik kwam helemaal niet meer aan mijn gezicht. 2) In de supermarkt merkte ik juist dat mensen meer afstand bewaarden. Misschien werden ze door mijn mondkapje geattendeerd op het feit dat dit alles geen boze droom was.

Toen ik ook nog van een goede vriend, die voor lange tijd met zijn lief in Tsjechië verblijft, hoorde dat iedereen daar (zelfgemaakte) mondkapjes droeg tot aan de ministers en de Tsjechische Eva Jinek aan toe, ook op televisie, en dat het aantal corona-doden opmerkelijk laag was in dat land, besloot ik op 30 maart een stuk te schrijven voor Mannenzaken met als kop Gaan mondkapjes het verschil maken?  Ook nu kreeg ik reacties toen ik het artikel deelde op social media, maar dit keer van mensen die mondkapjes bespottelijk vonden. Eén van de reacties luidde: 'We volgen gewoon wat ons wordt voorgeschreven. Om daar van af te wijken, is waanzin. Ben jij viroloog? Nou dan.' Het is waar, Mark, Nederland telde opeens 17 miljoen mensen met een corona-mening, waarvan het gros echter precies deed wat op de wekelijkse persconferentie door jou, Hugo de Jonge en het RIVM werd gedicteerd. Ook ik. Buiten het feit dat er bij mij niet inging dat die mondkapjes zo stoïcijns werden verketterd door Van Dissel, de RIVM en de WHO (zie bijlage) bleef ik de maatregelen in acht nemen en verdedigen, zij het wel minder gedreven dan een aantal weken daarvoor.

Hoe kon De Jonge dan als verantwoordelijke minister stellen dat er geen festivals plaats konden vinden zonder vaccin? Wist hij iets wat de rest van de wereld nog niet wist?

Achteraf ben ik die mondkapjes heel erg dankbaar, Mark. Niet in de laatste plaats omdat hierdoor mijn aandacht werd gevestigd op een fantastisch stuk van Maurice de Hond, die ik daarna zou blijven volgen. Op zijn website schreef hij een blogpost met als titel Waarom mondbescherming buiten de verstandige beslissing is (zie bijlage).

Steeds meer landen komen tot de conclusie dat de inwoners van Oostelijk Azië toch niet zo raar zijn met het dragen van die mondbeschermers. Nogmaals: niet omdat ze daarmee zelf beschermd worden, maar omdat ze zo anderen beschermen. Ik zeg het maar ronduit: ik vind het onverantwoordelijk dat we in Nederland niet onmiddellijk ook de verplichte mondbescherming buitenshuis gaan invoeren.

En dat heeft ook nog bijkomende voordelen. Als iedereen die mondbescherming draagt, dan hoeven we niet meer thuis te blijven en kunnen we naar buiten. Het zou me zelfs niet verbazen (maar nu nog niet doen!) dat 1,5 meter afstand dan steeds minder relevant wordt. De eerste stap in de richting van normalisering van ons menselijk gedrag.

En toen werd het 7 mei, waarop ik het bericht las dat jouw corona-minister Hugo de Jonge stelde dat er pas weer festivals en evenementen plaats konden vinden als er een vaccin was. Let wel, Mark, we schrijven begin mei en er is op dat moment weliswaar meer bekend over het virus, maar tot op de dag van vandaag zijn nog lang niet zijn alle eindjes aan elkaar geknoopt, laat staan een volle maand geleden. Hoe kon De Jonge dan als verantwoordelijke minister stellen dat er geen festivals plaats konden vinden zonder vaccin? Wist hij iets wat de rest van de wereld nog niet wist? En ik bedacht met mijn lekenhoofd nog iets. Misschien sloeg het helemaal nergens op, maar wanneer kreeg ik als 60plusser een oproep voor de griepprik? Een paar maanden voordat het griepseizoen begint. Want het heeft geen zin om die griepprik te gaan halen als iedereen al lang en breed ziek is. Als de WHO beweert dat de pandemie nog steeds voortwoekert, wat heeft een vaccin dan voor zin? En iets anders: waarom werd er zo gehamerd op een vaccin, terwijl er over een zoektocht naar een medicijn niets werd gecommuniceerd? Waarom sprak iedereen elkaar toch zo tegen? (zie bijlage).

Ze bespraken de intelligente lockdown die in hun ogen niet bestond. We leefden gewoon in een staat van beleg en waren onze burgerrechten kwijt.

Omdat er zoveel vragen waren en ik nauwelijks een antwoord kon vinden in de reguliere kranten en tijdschriften, die nagenoeg alleen maar met angstverhalen en met een dagelijkse mantra aan sterftecijfers kwamen, ging ik zelf maar op zoek. En ik kan je verzekeren, Mark, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open, waarin niets is wat het lijkt.

Begin mei had ik op aanraden van iemand gekeken naar een gesprek op Youtube tussen Karel van Wolferen, journalist, voorheen hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Kees van der Pijl, politicoloog en hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Sussex (zie bijlage). Bepaald geen complotgekkies. Ze bespraken de intelligente lockdown die in hun ogen niet bestond. We leefden gewoon in een staat van beleg en waren onze burgerrechten kwijt. Ik kon er met mijn pet niet bij, Mark, wat er werd besproken. Maar nu met terugwerkende kracht zag ik het. Letterlijk en figuurlijk. De grote filosoof Johan Cruijff heeft ooit gezegd: 'Je gaat het pas zien als je het door hebt.' En ik begon het door te krijgen. Nog niet alles natuurlijk, maar in ieder geval wel hoe bepaalde machinaties werken en hoe je verbindingen kunt maken.

Die video was een uitzending van Café Weltschmerz, een burgerjournalistiek platform waarin deskundigen over actuele maatschappelijke aandachtsgebieden worden geïnterviewd. Heb je weleens zo'n interview gezien, Mark? Ik kan je met name de interviews met Willem Engel en Michaéla Schippers aanraden. Zo zag ik (weer op de site van De Hond) een verwijzing naar een interview met Willem Engel met de introductie: 'Ik geef de ruimte in dit blog, met een diepe buiging, aan dit gesprek met Willem Engel. By far het beste interview dat ik de laatste maanden over COVID-19 wereldwijd heb gezien.' Engel, in 2001 afgestudeerd als Biofarmaceutisch wetenschapper, liet de kijker ruim een uur lang in zijn belevingswereld toe, die haaks staat op wat we wekelijks mee krijgen op jullie persconferentie. Terwijl jij blijft hameren op 1,5 meter, vertelde Engel dat het virus niet meer woekert in Nederland. Wat me ook verraste was iets waar ik notabene als hoofdredacteur van Mannenaken zelf mee te maken had gehad toen ik in een vroeg stadium, namelijk op 5 maart, een stuk plaatste van de beroemde vitaalcoach Edward Kalisvaart. Dat verhaal ging over hoe je met oefeningen en goed eten een gezond immuunsysteem kan opbouwen. In het interview vertelde Willem Engel dat er in de maatregelen en het advies van de overheid tot nu toe niets over het belang van gezondheid was gecommuniceerd. Zo zou zink de reproductie van het virus stoppen en vitamine D ervoor zorgen dat zink de cellen binnen kan gaan.

Andere eye-openers uit het gesprek (zie bijlage) waren:

Nooit onderzoek gedaan naar effect social distancing 1,5m.

OMT weet eigenlijk niet wat ze aan het doen zijn.

Dit is niet het killervirus waar we bang voor waren.

Case mortality rate is 0,1 á 0,2, wat FEITELIJK 30 x lager dan werd aangenomen.

99,8% van de gezonde mensen heeft – wanneer besmet – weinig last van coronavirus. De lockdown is een veel te hoge prijs.

RIVM meet te conservatief, foutief en zijn steeds te traag met hun maatregelen.

1,5 meter afstand is super ongezond voor sociale wezens, want ook intermenselijk contact zorgt voor een goed immuunsysteem.

Groepsdenken houdt in dit geval in: we hebben een crisis en er moet snel een besluit worden genomen. En dan is er geen ruimte voor andere geluiden, voor dissenting information.

Het Weltschmerz-interview met Michaéla Schippers was ook al zo bijzonder, Mark. Je zou het moeten zien, vooral omdat ze in het gesprek liet weten dat ze aan jou een brief heeft gestuurd over haar bevindingen. Als professor gedrags- en prestatiemanagement aan de Erasmus Universiteit houdt ze zich o.a. bezig met het in kaart brengen van wat deze crisis buiten het virus om aan slachtoffers heeft gemaakt en gaat maken. In het gesprek vertelde ze dat door corona alleen al 100 miljoen mensen aan honger zullen sterven op de wereld. In Europa zouden we 60 miljoen werkelozen krijgen. Ze zei ook dat er in Engeland een onderzoek was geweest waaruit bleek dat 80 procent van de mensen met mentale problemen er aanzienlijk slechter bij zaten sinds de lockdown. Ze vertelde over ouderen in verzorgingstehuizen die hun kinderen niet meer konden zien en niet meer aten en dronken om op die manier aan zelf-euthanasie te doen. Ze had het over de ernstig zieken die niet behandeld werden en over de paradox dat de overheid maatregelen nam die voor grote stress zorgden bij mensen waardoor het immuunsysteem een klap kreeg met een grotere kans op infectie. Op de vraag waarom de overheid zo halsstarrig vast hield aan maatregelen die beduidend meer slachtoffers maakten dan het virus zelf, had ze een eenduidige verklaring. Het kwam door wat in de psychologie het groepsdenken heet. Heb je daar weleens van gehoord, Mark? Groepsdenken houdt in dit geval in: we hebben een crisis en er moet snel een besluit worden genomen. En dan is er geen ruimte voor andere geluiden, voor dissenting information.

Net als Willem Engel en Maurice de Hond was ze de mening toegedaan dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat die 1,5 meter en social distancing belangrijk zijn in de strijd tegen corona. De 1,5 meter is een proefondervindelijk vastgestelde vuistregel, gebaseerd op onderzoek in de jaren 30 van de vorige eeuw door William Firth Wells. Lijkt me niet echt een stevige basis om beleid op te voeren en toch gebeurt dat, nu al drie ontiegelijk lange maanden lang. En als het aan de noodwet ligt, die er straks met grote kracht doorheen wordt geperst, zitten we er nog minstens een jaar aan vast. Michaela vertelde in het gesprek ook nog dat ze met een buitenlandse collega had gesproken en had gezegd tegen hem: 'Het is onze morele taak als wetenschappers om open brieven aan regeringen te sturen.' Haar collega zei toen: 'Dat hebben we allang gedaan, maar vanuit de regering kwam geen enkele reactie. Daarbij moet je niet vergeten dat de politici die de strengste maatregelen voorstaan het hoogst in de peilingen staan.'

Feit blijft dat mensen als Willem Engel, Michaéla Schippers en Maurice de Hond worden genegeerd door de overheid waar jij de eindbaas van bent. Alsof ze niet bestaan.

Ik weet dat onlangs jouw moeder is overleden. En dat je haar niet hebt kunnen zien in het verzorgingstehuis. Hoe verschrikkelijk moet dat geweest zijn voor je, Mark. Ik geloof ook niet, of laat ik het anders zeggen: ik wil ook niet geloven dat je een vooropgezet plan hebt gehad om een heel land te knevelen en in het ongeluk te storten. Ik wil er niets van weten dat je hebt gedacht: 'Never waste a good crisis.' Maar feit blijft dat mensen als Willem Engel, Michaéla Schippers en Maurice de Hond worden genegeerd door de overheid waar jij de eindbaas van bent. Alsof ze niet bestaan. En kom niet aan met dat die dialoog ook niet nodig is, want dankzij de maatregelen is het land nu nagenoeg verschoond van corona. Dat is niet dankzij de maatregelen, Mark. Laten we daarvoor als voorbeeld de demonstratie voor Black Lives Matter op de Dam nemen. Duizenden mensen die nagenoeg op elkaar stonden urenlang en hoeveel demonstranten hebben corona gekregen? (zie bijlage).

Het was weer Maurice de Hond, die er als eerste mee kwam dat de kans om besmet te raken in de buitenlucht nagenoeg nihil is. En dat uitbraken van corona voornamelijk worden veroorzaakt door superspreaders; afgesloten ruimtes met veel mensen, een lage luchtvochtigheid en een slechte circulatie, zoals in kerken en vleesfabrieken, waar en besmet iemand alle aanwezigen kan besmetten. Want De Hond is misschien geen viroloog, hij weet wel met data om te gaan en te analyseren als geen ander. Ook springt hij veel sneller in op actuele gebeurtenissen dan het RIVM, zoals hij hier aan de hand van een parabel trefzeker schetst:

Het lijkt op de situatie dat je op een onbewaakte overweg afrijdt met een enkel spoor. Dankzij het spoorboekje van het RIVM weet je dat je alleen maar naar links hoeft te kijken om niet door een trein aangereden te worden. Dat doe je dan ook heel goed. Je stopt voor de overweg. Kijkt goed naar links, tot heel ver of er een trein aankomt. Die zie je niet aankomen, dus rijd je de overweg over. Maar je wordt gepakt door de trein die van rechts komt. Die stond niet in het spoorboekje van het RIVM, want die betrof de dienstregeling uit 2019.

Is het niet vreselijk en intriest dat in de grote 'bruisende' steden die ik de afgelopen weken heb bezocht, al het leven is verdwenen en er zelfs met mooi weer een grauwsluier over de centra ligt?

Wat is dat toch, Mark? Waarom zitten we willens en wetens met 17 miljoen Nederlanders in deze erbarmelijke situatie, economisch en menselijkerwijs? Waarom leven we in een wereld waarin krankzinnige boetes worden uitgedeeld omdat men doet wat mensen tot mensen maakt, namelijk samen zijn, contact maken met elkaar, een hand op elkaars schouder leggen, elkaar aanraken, een zoen geven, een hug of een high-five? Is het niet vreselijk en intriest dat in de grote 'bruisende' steden die ik de afgelopen weken heb bezocht, al het leven is verdwenen en er zelfs met mooi weer een grauwsluier over de centra ligt? Is het niet afgrijselijk dat we op straat en in de supermarkt bang zijn voor elkaar en bij elkaar uit de buurt moeten blijven alsof we de builenpest hebben? Wat doet dat met ons zelfvertrouwen? Black Lives Matter. Ik ben het daar helemaal, maar dan ook helemaal mee eens. Maar dat neemt niet weg dat ik op dit moment All Lives Matter toch belangrijker vind. Want of je nu zwart of wit bent, katholiek of Mohammedaans, transgender of macho, we zijn met z'n allen slaven geworden, gevangenen op een olietanker die nauwelijks meer te keren is, zoals Michaéla Schippers zei in het gesprek op Weltschmerz. Straks komt de noodwet en dan zijn we helemaal nergens meer. Het enige dat nog ontbreekt, is een soort Jodenster op onze kleding. En dat, Mark, in ons eigen veilige, gezellige Nederland.

Hoe is het in Godsnaam zover gekomen? Vaak is het antwoord daarop: follow the money. Houd me ten goede. Wat ik nu schrijf is een aanname, die ik niet kan staven. Maar dit is wat er gebeurt als een bevolking en masse met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Dan zijn er mensen die het papegaaien van Nederlands grootste 'staatscouranten' AD en Telegraaf niet meer trekken en ondergronds gaan op zoek naar antwoorden en verbintenissen. Ik zal een voorbeeld geven van wat er recent door mijn hoofd speelde. Op 10 juni las ik het bericht dat een 'Nederlands' coronavaccin al in juli op mensen getest wordt. Het bedrijf dat met het vaccin komt heet Jansen Vaccins en is onderdeel van de farmaceutische reus Johnson & Johnson. Over Johnson & Johnson hoef ik niet eens te zoeken om te weten dat dit bedrijf misschien wel de grootste misdaad van de laatste 20 jaar heeft gepleegd. Uit een stuk van de NOS van 28 mei 2019:

In de Verenigde Staten is een uitzonderlijke rechtszaak van start gegaan tegen farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson. De openbaar aanklager in de staat Oklahoma eist miljarden van het bedrijf vanwege het bijdragen aan de 'opiatencrisis' in het land. Johnson & Johnson fabriceert onder meer zware pijnstillers die erg verslavend zijn.

De afgelopen jaren stierven in de VS tienduizenden mensen aan een overdosis drugs. "Alleen al in 2018 waren het er 72.000, twee derde daarvan was gerelateerd aan opiaten", zegt correspondent Marieke de Vries in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

En:

De procureur-generaal in Oklahoma sprak al van de "ernstigste door de mens veroorzaakte gezondheidscrisis ooit in de VS". Volgens hem heeft Johnson & Johnson daarin een leidende rol gespeeld. "Hoe het zover kon komen?", vroeg hij zich hardop af. "Hebzucht."

Ik ga je niet lastig vallen met de stroom aan rechtszaken en claims die dit bedrijf sinds 2000 aan de broek heeft hangen. Misschien toch een paar.

Is het geen volstrekt perverse gedachte, Mark, als de redding komt van een bedrijf dat de afgelopen decennia bijna net zoveel dodelijke, onschuldige slachtoffers heeft gemaakt in de VS alleen als het corona-virus mondiaal? En toch wordt op 14 juni in een stuk op de site van de Volkskrant de volgende suggestie gedaan: 'En wat ligt er bij de vaccinmakelaar nog meer in de etalage? In het segment ‘aangeklede verkoudheidsvirussen’ zal De Jonge wellicht kiezen voor het coronavaccin van biotechbedrijf Janssen, dat in Leiden wordt ontwikkeld.' Datzelfde artikel met als kop Nederland heeft miljoenen doses van het ‘oxfordvaccin’ besteld, gaat over dat Nederland miljoenen doses van het ‘oxfordvaccin’ heeft besteld, dat mede ontwikkeld wordt door farmaceut AstraZeneca. Ik ga je niet lastig vallen met de stroom aan rechtszaken en claims die dit bedrijf sinds 2000 aan de broek heeft hangen. Misschien toch een paar:

Uit de New York Times van 21 juni 2003:

AstraZeneca, the large pharmaceutical company, pleaded guilty today to a felony charge of health care fraud and agreed to pay $355 million to settle criminal and civil accusations that it engaged in a nationwide scheme to illegally market a prostate cancer drug.

Van de site Washington State, Office of the Attorney General van 10 maart 2011:

Attorneys general announced today the largest multistate, consumer protection settlement with a pharmaceutical company in history. AstraZeneca Pharmaceuticals LP will pay a record $68.5 million to settle allegations of improper marketing of the antipsychotic drug Seroquel.

Met dit soort bedrijven doet onze vaccin-minister (geen schrijffout) De Jonge namens jou dus goede zaken, Mark. Voor complotdenkers (overigens een naam die door de CIA bedacht is om mensen die zelf op onderzoek gaan meteen te kunnen ridiculiseren) is het gefundeses Fressen dat 750.000.000 dollar is geschonken aan de ontwikkeling van het vaccin van Ofxord University en AstraZeneca door de Bill en Melinda Gates Foundation. Wat misschien meteen verklaart waarom je zo een enthousiast promotiefilmpje (zie bijlage) hebt gemaakt voor Gavi, The Vaccine Alliance, die opgericht is door Bill en Melissa Gates en vaccins maakt ter voorkoming van kinderziektes in derde wereldlanden. Per ongeluk (zo gaat het vaak, merk ik) vond ik als toetje nog een artikel in Le Monde (zie bijlage). Over dat kinderen in Malawi en Kenia een test-vaccin krijgen, bestaande uit een onderhuidse injectiekaart met nano-deeltjes.

Als je geen Antivaxxer bent, dan zou je er spontaan één worden van dat soort info!

Straks wordt het herfst, winter. Zoals elk jaar worden mensen dan verkouden of krijgen griep. De paniek breekt uit en het land gaat weer in lockdown.

Ik ga stoppen, Mark. Ik merk dat als ik door ga, dat ik het spoor bijster ga raken en dat wil ik niet. Het is net als met iemand die net uit zijn bed komt, die moet je ook niet teveel info geven, want dat kunnen de radertjes nog niet aan. En ik ben amper een week wakker! Zeker is in ieder geval dat er spannende dagen voor de boeg liggen. Op zondag 21 juni vindt er op het Malieveld in Den Haag de demonstratie Samen terug naar normaal plaats, een initiatief van viruswaanzin.nl van de al eerder genoemde Willem Engel en jurist Jeroen Pols. Als je tijd hebt, kom je dan ook? Op donderdag 25 juni vindt het kort geding plaats dat viruswaanzin.nl tegen de Nederlandse Staat heeft aangespannen met als eis het onmiddellijk staken van alle Corona maatregelen. Je zou voor de grap de Dagvaarding eens moeten lezen (zie bijlage). Wat daar in staat – en dan hebben we het over harde feiten – kan geen complotdenker bedenken. Die zou zeggen: 'Voel eens aan je voorhoofd?'

Tot slot nog even dit: gisterenavond, vlak voordat ik naar bed ging, voelde ik me niet zo lekker. Ik had een beetje pijn in mijn keel en een loopneus. Ik heb de halve nacht niet geslapen omdat ik me zorgen maakte over mijn gezondheid. Ik wist dat het onzin was, maar misschien had ik wel het Covid-19 virus. Toen ik de volgende morgen bij mijn eerste kopje koffie de nieuwskop op de site van de Telegraaf zag, wist ik het zeker. Daar stond Moet Nederland vrezen voor een tweede Corona golf? En het antwoord was 'ja'. Sterker nog: ik wist zeker dat die tweede golf eraan ging komen. Straks wordt het herfst, winter. Zoals elk jaar worden mensen dan verkouden of krijgen griep. De paniek breekt uit en het land gaat weer in lockdown.

Ik weet dat je geschiedenis hebt gestudeerd, Mark. Hoe wil je zelf in de geschiedenisboeken komen te staan? Ik ben daar heel nieuwsgierig naar. Wat ik zo hoop, Mark, is dat je in ieder geval in je hart kunt kijken, nu het nog kan. Laat dit alles alsjeblieft niet langer duren. Jij kunt in je eentje gemakkelijker het verschil maken dan wij met z'n allen. Maar ik vrees dat als het niet anders kan, wij het met z'n allen toch moeten doen. En dat is wel het laatste dat we zouden willen.

Vriendelijke groet en stay safe,

Mick Boskamp

 

Bijlagen (klik op de zin en je leest of ziet de link):

Waarom het Zweedse experiment GEEN mislukking was.

De WHO adviseert na drie maanden Pandemie toch het mondkapje.

Maurice de Hond: Waarom mondbescherming buiten de verstandige beslissing is.

Het toppunt van chaos en verwarring: jij en Hugo de Jonge, die elkaar ongenadig tegenspreken.

Karel van Wolferen en Kees van der Peijl over de staat van beleg.

Het gesprek met Willem Engel.

Het gesprek met Michaéla Schippers.

Nul mensen besmet op de Dam.

Jouw promo-praatje voor Gavi, The Vaccine Alliance, een initiatief van Melissa en Bill Gates.

Artikel in Le Monde over hi tech vaccin-experimenten op Afrikaanse kinderen.

Dagvaarding tegen de Nederlandse Staat

p.s Ik weet niet of je dit lied van Boudewoon de Groot uit de sixties kent, Mark, maar luister er eens goed naar...

Deel dit artikel