Oorlog bij 50Plus? ‘Poten’ is de oplossing!

Actueel

Oorlog bij 50Plus? ‘Poten’ is de oplossing!

Door -

Deel dit artikel

Wij als 50méér mannen van Mannenzaken vinden op elkaar inmeppende senioren een treurige zaak. Sterker, het is kleutergedrag dat 50Plus-mensen onwaardig is. Maar uiteraard komen we met een feilloos werkende oplossing. 'Poten'.

Waar politieke partijen doorgaans met ‘geschillen’ te kampen hebben, doen ze het bij 50Plus met niets minder dan ruzie. Nog geen jaar geleden, begin juni 2017, was er een ruzie. En in 2011, 2012 en 2013. Hoewel, in 2013 leefde de politieke top van 50Plus op voet van oorlog met het partijbestuur.

Lieve Henk: Make Love Not War

Vandaag lazen we in De Telegraaf en op Lindanieuws.nl dat het opnieuw oorlog is bij 50Plus. Zeven van de acht leden van het hoofdbestuur hebben gisterenavond de handdoek in de ring gegooid. En daar is vorige week tijdens een vergadering in Deventer volgens insiders een stevige knokpartij aan vooraf gegaan, met rake klappen over en weer. En dat vinden we onwaardig gedrag bij een partij waarvan veel leden zijn opgeroeid in het zogenaamde ‘hippietijdperk’. Je weet wel, het geesteskind van de Make Love Not War-generatie. Partijleider Henk Krol (van 1 april 1950) heeft dat tijdperk zeker heel bewust meegemaakt. Hij weet dus als geen ander dat de 50Plus-zaak niet gediend is met ruzieënde leden. En als Henk het aandurft om zijn partij met Liefde te leiden, krijgt ‘ie van ons een origineel Flower Power-boeket voor op zijn werkbank in de Tweede Kamer.

Wij, Mick en Willem, waren in de hippiejaren nog nét even te klein voor het tafellaken. Dus in plaats van het bedrijven der liefde, speelden we gewoon op straat. En daar hadden we een feilloos systeem voor het oplossen van probleempjes, onenigheden, ruzietjes, stekeligheden, etc… Die oplossing heette bij ons in de straat ‘poten’ en het werkte altijd.

‘De symboliek van het ‘poten’: de strijdende partijen kwamen langzaam maar zeker dichter bij elkaar.’

Dat poten ging als volgt in zijn werk: twee kemphanen gingen op ruime afstand (zeg een meter of 5) van elkaar af staan. Van tevoren was door de niet-poters bepaald welk systeem er zou worden gehanteerd: ‘brug sluit’ of ‘laatste hele’. In politieke woorden anno nu zou je kunnen zeggen dat het een bindend advies van de meerderheid was. Vervolgens werd er daadwerkelijk gepoot: om de beurt plaatste een poter zijn ene schoen strak tegen de neus van de andere. Langzaam maar zeker kwamen de poters dichter bij elkaar. (Voel je de symboliek?) De winnaar was degene die als laatste een hele voet kon plaatsen (laatste hele) of die als eerste een bruggetje kon vormen (brug sluit).

Mannenzaken adviseert 50Plus om vanaf nu alle geschillen op deze manier beslechten. Waarbij de afstand tussen de twee potende leden 50Plus meter moet zijn. Dat geeft lekker veel tijd tot afkoelen en nadenken. En zeg nou zelf, het is de ideale oplossing voor een partij waar iets te veel mensen last schijnen te hebben van lange tenen.

Foto van Candice Seplow op Unsplash

Deel dit artikel