Ook de treinen en bussen zijn stil

Actueel

Ook de treinen en bussen zijn stil

Door -

Deel dit artikel

Vanavond ben ik rond 8 uur onderweg naar Zandvoort. Maar geen paniek: de treinen en bussen stoppen twee minuten.

Op het forum van de NS stelde een zekere Kernafval (vermoedelijk een pseudoniem) drie jaar geleden de volgende vraag:

Beste NS, 

ik kon zo snel het antwoord niet vinden op het internet en daarom stel ik mijn vraag hier. Hoe gaat de NS om met het nationale stilte-moment om 20:00 uur vanavond? Ikzelf respecteer de twee minuten stilte sinds jaar en dag, maar dit jaar ziet het ernaar uit dat ik mij in de trein bevind om 20:00 uur. Stopt de trein twee minuten? Wordt het omgeroepen?
MVG
Bas

De NS antwoordde als volgt:

Hoi Kernafval,

Het rijdend personeel heeft daar vandaag opdracht voor gekregen. Elke trein die om 20.00 uur onderweg is zal voor 20.00 uur stilgezet worden en er zal in de trein worden omgeroepen dat de trein stil is gezet voor het stiltemoment van de dodenherdenking. De hoofdconducteur is degene die dit zal omroepen. Om 20.02 gaan de treinen weer rijden. Staan de trein op het station, zal het ook daarin worden omgeroepen en de trein zal bij een normale vertrektijd van bv 20.01 niet vertrekken. Alle treinen zullen pas weer in beweging komen om 20.02 uur. Op het station wordt het ook omgeroepen. 

Ik hoop dat de andere reizigers het stiltemoment ook respecteren. Goede reis voor straks.

Ook 2 minuten voor bus 80

Navraag bij Connexxion leert dat ook de bus 80, die me vanaf het NS station Heemstede-Aerdenhout naar Zandvoort brengt, stopt met rijden. Natuurlijk niet abrupt, want daar zouden ongelukken van komen, maar – zo vertelde een medewerkster me – als het verkeer het toe laat en er een plek is waar de bus gevaarloos twee minuten stil kan staan.

En als je wilt weten waarom we ons allemaal die moeite getroosten, dan moet je maar even naar deze korte, ontroerende docu kijken:

Deel dit artikel