Ook applaus voor de vrouw van Pieter Omtzigt

Actueel

Ook applaus voor de vrouw van Pieter Omtzigt

Door -

Deel dit artikel

Pieter noemt zijn vrouw een rots in de branding. Wie is toch deze Ayfer Koç die zo lekker los ging in een tweet vorige week en daarmee pal voor haar man ging staan?

Toen ik vorige week bovenstaande tweet van Ayfer Koç las, kwamen er twee emoties in me los, die kopjes begonnen te geven om de meeste aandacht. In de eerste plaats was er ontroering. Ondanks het feit dat hij er volgens de berichten doorheen zit, moet het toch een heerlijk gevoel voor Pieter Omtzigt zijn dat zijn vrouw pal achter hem staat? En die in rake bewoordingen aan politiek Den Haag en met name aan de twee verkenners Ollongren en Jorritsma schrijft hoe de vork werkelijk in de steel zit? Het andere gevoel dat ik kreeg, was niet minder aanwezig. Namelijk dat het een mooi moment was voor Ayfer om even te laten weten dat Pieter bepaald niet met een domoor was getrouwd, die in juli vorig jaar bij de lijsttrekkersverkiezing van het CDA op Hugo de Jonge had gestemd en niet op haar man.

Tekortkomingen

Dat laatste moeten we maar aannemen, want na het onafhankelijke onderzoek van slechts een dag dat het CDA had laten uitvoeren, stond het volgens de partij als een paal boven water. Er was niet gesjoemeld met de stemmen, waardoor het een feit was dat zes mensen inclusief Ayfer een foute stem hadden uitgebracht. Saillant detail daarbij is dat in oktober het nieuws naar buiten kwam dat twee registeraccountants een brief hadden gestuurd naar het CDA, waarin stond dat het partijbestuur allesbehalve een winnaar had kunnen aanwijzen. Dit omdat de verkiezing van Hugo de Jonge als lijsttrekker van het CDA barstensvol met tekortkoningen zat. Daarvan was het feit dat de sporen van de verkiezing plotseling waren verdwenen misschien wel de meest bizarre. Dat zat zo: de uitkomsten van de verkiezing hadden gecontroleerd kunnen worden omdat digitale stemmen altijd 'sporen' achterlaten. Die sporen staan in logs. Maar volgens het CGI-rapport bestaan deze logs niet meer. Ze zijn meteen na de verkiezing vernietigd.

Toen het onafhankelijke onderzoek van het CDA was verricht, schreef Omtzigt een serie tweets, waarin hij de uitslag respecteerde, maar eindigde met onderstaande pay off.

De rots in de branding uit Pieters tweet is niet van gisteren. Ayfer Koç, die binnenkort op 15 april aanstaande 50 jaar wordt, is moeder van vier kinderen, ondernemer, CDA-raadslid in Enschede en natuurlijk de vrouw van het populairste kamerlid van Nederland. Twaalf jaar geleden 'ontdekte' ze Pieter, vertelt ze in een interview met het Reformatorisch Dagblad. “Ik was ergens op een receptie, en dacht: hé, wat een leuke man is dat. Ik kende hem helemaal niet.”

Navraag leerde dat het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt was, toen nog woonachtig in het nabijgelegen Borne. Toen hij wat later in Enschede kwam spreken over pensioenen, was Koç, niet bepaald toevallig, van de partij. „Mijn dochters moeten nog steeds om dat verhaal lachen. Ik viel, haha, nogal op, als enige jonge vrouw tussen allemaal grijze mannen. Zo is het begonnen.”

In hetzelfde interview zegt ze over haar man: '„Hij is veel te druk, hè? Hij haalt alles naar zich toe!” Maar ook: „Pieter is een heel lieve vader voor onze vier dochters.”

Alle ballen tegelijk

Ayfar had het niet gemakkelijk in haar geboorteland Turkije. "Tot mijn negende jaar woonde ik met mijn familie in Mardin, een stad in Zuidoost-Turkije, met nu zo’n 65.000 inwoners. We hadden het financieel goed. Mijn vader had twee goedlopende bedrijven, in stoffen. Maar het leven was er voor christenen moeilijk. Toen zijn we naar Nederland gevlucht. Mijn moeder, twee zussen en een broer eerst. Een jaar later kwamen mijn vader, zus en ik.”

Op dit moment zit Ayfar in haar derde periode als CDA-raadslid in Enschede en ook in haar derde periode als fractievoorzitter.En of dat naast haar moederschap niet genoeg is, doet ze ook nog een tweejarige postacademische studie voor controller bij de overheid. Had ze gewoon weer eens zin in. Om er in het interview aan toe te voegen: ''Maar je kunt niet alle ballen tegelijk in de lucht houden.”

Ergens in het gesprek met het RD komt haar drang om aan te pakken ter sprake: 'Als ze naar Turkije gaat, verbazen de mannen en vrouwen met wie ze discussieert zich over haar. Zo van: “Huh, wat ben jij intelligent en wat heb je je ontwikkeld.” “Ja”, zegt ze dan, „je moet gewoon nieuwsgierig zijn en leren. Dat moeten jullie ook doen.” Grappig, toch?”

Dat ze gevat is en van een vette knipoog houdt, bewijst onderstaande tweet die ze op de dag van de verkiezingen plaatste.

Touché! 

Deel dit artikel