Ontstemd

Actueel

Ontstemd

Door -

Deel dit artikel

'Misschien had ik wat over Ivo en de Britneys moeten schrijven, of over de Muppet Show die tegenwoordig met een politiek correcte waarschuwing de ether ingeslingerd wordt. Maar er zijn serieuzere zaken te bespreken.' Aldus R. Fernhout te A(zië). En dan weet je hoe laat het is.

Wat me nog het meeste tegenstaat in Nederland is dat volstrekt intransparante gekonkel in het achterkamertje bij de kabinetsformatie. Als ware het een dark room waarbij de argeloze stemmer nooit weet wiens arm er in wiens hol zit.

Op 17 maart zijn er weer Tweede Kamer verkiezingen. Er zijn 37 partijen die meedoen dit jaar. In mijn hele leven heb ik welgeteld één keer gestemd, geloof ik; ik had niks beters te doen en wilde eens weten hoe het werkte. Een lijst met allemaal namen die ik niet kende. Als ik dan op een feestje of zo vertelde niet te stemmen, werden sommige mensen wel eens boos. Het zou een voorrecht zijn, er is hard gevochten voor onze democratie en ik zou onze vrijheid en democratie wel eens mogen waarderen. Etcetera. Uiterst vermakelijk vond ik dat altijd; de ironie van mensen die persoonlijke vrijheid zo hoog in het vaandel hebben, dat ze jou wel even gaan vertellen wat je moet doen.

Zelfgenoegzame hufters

Ik stem dus niet omdat ik niet echt voel dat mijn levensgeluk afhangt van de zelfgenoegzame hufters die zo talrijk aanwezig zijn in de politiek. Ik volg de nationale én internationale politiek wel trouwens – vandaar dat ik weet dat er veel hufters rondlopen. Laatst was er weer ééntje van DENK die DACHT snel rijk te worden door privé uitgaven te declareren. Ook heb ik wel ideeën over hoe de maatschappij ingericht zou moeten worden. Dat is trouwens wel met een zo klein mogelijke overheid, dus wat dat betreft is het wel weer consequent dat ik niemand mijn fiat geef om op kosten van de belastingbetaler tegen een riante vergoeding in de Tweede Kamer te gaan zitten. Maar wat me nog het meeste tegenstaat in Nederland is dat volstrekt intransparante gekonkel in het achterkamertje bij de kabinetsformatie. Als ware het een dark room waarbij de argeloze stemmer nooit weet wiens arm er in wiens hol zit. Maar dat je als stemmer uiteindelijk genaaid wordt, staat als een paal boven water.

Democratie volgens het poldermodel is sowieso niet meer van deze tijd. Tegenwoordig willen we precies kunnen kiezen wat we krijgen - ‘gepersonaliseerd’ - en we willen het nú! Geen maandenlang oeverloos geouwehoer met als resultaat een slap poldercompromis waar uiteindelijk eigenlijk niemand voor gekozen heeft - de coalitie. Sommigen brengen daar tegenin dat die democratie weliswaar niet perfect is, maar wel het beste wat we hebben. Dat is maar hoe je het bekijkt natuurlijk. Nu we wereldwijd een keer een échte crisis hebben zie je toch dat de landen met wat minder volksinspraak en zonder discussiecultuur het een stuk beter beter doen qua virusbestrijding dan die democratieën. Dus daar valt dan ook nog wel wat voor te zeggen.

Circus clown als president

Daarnaast wordt de invloed van de overheid, in welke vorm dan ook, enorm overschat. Er zijn genoeg landen die gewoon blijven functioneren terwijl er - tijdelijk - geen actieve vorm van overheid is. Europese voorbeelden zijn Duitsland (2017), België (2010-2011), Spanje (2016) en Noord Ierland (2017). De VS hadden de afgelopen 4 jaar zelfs een circus clown als president zonder noemenswaardig negatief effect. In Thailand hadden we weer eens een coup in 2014 en zit de generaal die toen de macht greep nog steeds in het zadel. Ik kan eigenlijk niet zeggen of we zonder die coup nu beter of slechter af waren geweest. Ik denk dat het meest waarschijnlijke antwoord ‘same same, but different’ is. Een overheid is een entiteit waar je als individu in de realiteit verrekte weinig invloed op hebt, als ware het de economie; je kijkt hoe de wind waait en probeert er vervolgens het beste van te maken.

Ik doe dus niet mee aan spelletjes Baudetten of Klaverjassen, en geheel in de geest van Burger King –‘you have it your way’ - stel ik dan ook voor dat Nederland zo snel mogelijk het ultiem democratische ‘overheid op verzoek’ lanceert waarbij iedereen door middel van een keuzemenu zijn of haar eigen individuele overheidspakket bepaalt. Met de huidige digitale technologie valt dat allemaal simpel te regelen. Vind je het milieu en dieren belangrijk? Dan betaal je meer voor een vliegticket, maar je mountainbike vignet is gratis. Houd je wel van een drankje? Geen accijns op drank voor jou, maar de eventuele kosten van de verslavingskliniek mag je dan wel zelf ophoesten. Belasting omlaag? Prima, op voorwaarde dat je dan wel een rekening krijgt voor de diensten van politie, brandweer etc. mocht je die nodig hebben. Mocht je meer belasting willen betalen, dan krijg je uiteraard voorrang van diezelfde diensten. Sociale premies omlaag? Dat kan, maar dan ook minder WW/AOW/WAO etc. Wil je ‘minder, minder’ Marokkanen bij jou in de buurt? Perfect, het kan nooit moeilijk zijn een woningruil te faciliteren met een politiek correcte bekende Nederlander uit de grachtengordel.

Op deze manier breng je de mensen meteen weer wat verantwoordelijkheidsbesef bij, maak je ze minder afhankelijk van de overheid en worden ze onmiddellijk geconfronteerd met de gevolgen van de persoonlijke keuzes die ze (zeggen te) maken. Want uiteindelijk zijn de keuzes die je voor jezelf maakt, veel belangrijker en hebben ze veel meer invloed op je persoonlijk geluk, dan je keuze voor welke politieke partij dan ook.

 

Deel dit artikel