Ontboezemingen over het decolleté

Actueel

Ontboezemingen over het decolleté

Door -

Deel dit artikel

De feestdagen komen eraan. En ja, vrouwen vieren dat vaak mét decolleté! Maar het schijnt momenteel de tijd van de verpreutsing te zijn. Dat heerst voornamelijk onder millennials en jonger. Maar ook 50plus mannen blijken vatbaar voor het verpreutsingsvirus.

Het werd op vrijdag 16 november 2018 bij Pauw pijnlijk zichtbaar gemaakt door de 55-jarige Maxim Hartman. Hartman betoogde dat hij het nieuws in het journaal niet goed kon volgen, omdat hij werd afgeleid door het truitje met inhoud van Dionne Stax. Het gesprek tussen Jeroen Pauw en Maxim Hartman verliep als volgt:

"Het leidt wel af als je zulke strakke truitjes draagt."

Hartman: ‘Het gaat me hier niet zo zeer eigenlijk over wat ze vertelt, maar over hoe ze er uitziet. En de belichting. Ik heb als man moeite om me te concentreren. [Gelach. Dat moet een Amerikaanse lachband zijn.] Omdat gewoon... omdat ik haar borsten... [maakt met zijn handen een borsten uitbeeldend gebaar] die lijken wel steeds groter elke week. Ik bedoel... ik wil niet antifeministisch overkomen, een vrouw mag zich kleden zoals ze, maar... Het leidt wel af als je zulke [maakt weer borstgebaar met handen] strakke truitjes draagt en je hebt zulke volle bolluh.’

Pauw: ‘Zeg jij dan, ik vind dat een journaallezer minder grote borsten moet hebben als ze het journaal leest?’

Hartman: ‘Nee, daar kan ze niks aan doen. Overigens denk ik wel, en ik heb het ook hierboven met de redactie... uhhuhh... besproken.’

Pauw: ‘Oh?’

Hartman: ‘D’r schijnen vrouwenappjes te zijn die de borsten van Dionne Stax bespreken, elke dag. En die worden wel groter. Dus de vraag is... Maar goed, dan wordt het een beetje ranzig om te kijken of ze geopereerd zijn of niet. Maar het leidt wel af!’

Pauw: ‘Wat zegt het eigenlijk over jou? Dat jij...’

Hartman: ‘Elke gast die tieten ziet, die krijgt een prikkel daarvan. Als je dat niet begrijpt, begrijp je gewoon niks van de natuur.’

Pauw: ‘Maar zeg je daarmee dat een vrouw die er, laten we zeggen sexy uitziet, dat je daar niet goed naar kunt luisteren, eigenlijk?’

Hartman: ‘Dat is lastiger, iets lastiger. Terwijl... ik wil ook wel luisteren naar het nieuws. Maar ik word heel erg afgeleid door dat truitje. Ik word eigenlijk gediscrimineerd als man, omdat ik ook recht heb op nieuwsvoorziening. [Lachband.]

Pauw: ‘Maar zou je dan vinden, eigenlijk, dat het nieuws in een boerka moet worden voorgelezen?’

Hartman: ‘Nou, dat gaat weer te ver, dat gaat weer te ver. Maar... enigszins rekening houden vind ik wel goed.’

In de ban van het decolleté

Net als Emile Ratelband het met het fenomeen gevoelsleeftijd deed, grijpt Hartman het truitje van Dionne Stax aan om de aandacht weer even op zichzelf te vestigen. Maar het goede nieuws is dat hij ook de aandacht vestigt op een fenomeen dat mannen en vrouwen al vele eeuwen in haar ban heeft: het décolleté. Onze gastredacteur René Sence – (her)lees vooral ook zijn letterlijk adembenemende stuk over zeezwemmen – stuurde ons een kort essay over ‘Het hemelse spleetje tussen de borsten’. We gaan dat natuurlijk ooit in volle glorie met je delen, maar de volgende passages willen we je niet onthouden. Maxim, lees je even mee?

“Het is Niets! Een tussenruimte bestaat niet op zichzelf, zodra de borsten uit elkaar wijken is het verdwenen! Foetsie!”

De Sulcus intermammarius is een machtig wapen in handen van vrouwen om menig manmens mee te betoveren, mee te manipuleren of simpelweg kneitergeil mee te maken. Ook al is dat niet altijd de bedoeling of gewenst. Vaak willen ze er gewoonweg leuk en vrouwelijk uitzien, want dat mag en dat kan hier in het vrije Westen.

Het google-latijn vertaalt het vrijelijk als ‘de groef tussen de borstklieren’. Dat bekt niet lekker en klinkt allerminst opwindend. Sulcus is ook niet ideaal. Maar beter in ieder geval. Hoe is het toch mogelijk wat vrouwen allemaal kunnen bewerkstelligen met een spleetje? Het is Niets! Een tussenruimte bestaat niet op zichzelf, zodra de borsten uit elkaar wijken is het verdwenen! Foetsie! En daar worden wij door ontroerd… of we raken opgewonden! Die fascinatie is pure zotheid, mannen zijn knetter!

Sommige vrouwen hebben zulke prominent naar voren uitstekende borsten dat Moeder Natuur lijkt te zeggen: leg je warrige hoofd maar op deze heerlijke zachte kussens, dan komt alles goed. Veel van mijn tantes waren ferme boerinnen met enorme boezems, dus wellicht dat daardoor die aberratie is ontstaan. Als ontluikende puber fantaseerde ik tijdens de logeerpartijen op de boerderijen, dat ze alleen hun schort droegen en de sideboobs zich zouden openbaren en je begrijpt dat ik toen geen hooivork vasthield.

Laat haar gerust weten dat het niet onopgemerkt is gebleven

Hoe gaan we ermee om? Mag je kijken? Moet je kijken? ‘Loesje’ zegt: Een decolleté is als de zon, je mag er wel naar kijken, maar je moet er niet naar staren.

Het is in wezen heel simpel. Als je één op één in gesprek bent, dan kijk je een dame met decolleté in de ogen en niet in de ‘cleavage’. Een subtiel compliment maken mag natuurlijk altijd. Laat haar gerust weten dat het niet onopgemerkt is gebleven. Complimenteer vrouwen sowieso wat vaker. Je wordt er écht een blijer mens van.

Deel dit artikel