Oma is debiel (volgens reclamemakers)

Actueel

Oma is debiel (volgens reclamemakers)

Door -

Deel dit artikel

Ik zie de reclameblokken op tv vrijwel nooit. Maar vorige week was ik nogal lamlendig vanwege de griep en zag ik door ongeconcentreerd zappen kort na elkaar twee reclameblokken. Waarbij in een tijdsbestek van 10 minuten de ‘boodschappen’ van Schoonenberg HoorSupport en van autoverhuurder Sixt.

Die twee als grappig bedoelde commercials maakten me figuurlijk gesproken kotsmisselijk. Want in het ene filmpje werd ‘oma’ weggezet als een soort van debiel die in een dakkoffer naar de wintersport kan worden vervoerd. En in de andere als een notoire ouwehoer.

En dan schrijft het script de volgende ontluisterende zin voor: ‘Als oma teveel kletst, dan gaat ‘ie op de min!’

Wat is hier leuk aan? Opa legt, gezeten op de bank, zijn kleinzoontje uit hoe hij met de app van Schoonenberg HoorSupport zijn ‘oortjes’ zó kan afstellen dat ‘ie elk gesprek haarscherp kan horen. En dan schrijft het script de volgende ontluisterende zin voor: ‘Als oma teveel kletst, dan gaat ‘ie op de min!’ Waarbij er besmuikt wordt gegrinnikt.

Autoverhuurder Sixt stuurt een familie – vader, moeder, twee kindjes - op weg naar de wintersport. Tijdens een pitstop ergens in Duitsland gaat de familie even koffie tanken. ‘Wil oma niks’, zegt het jongetje plotseling. De camera zwenkt naar buiten, waar we een barrel van een auto met dakkoffer in beeld krijgen. En de grap is... daar ligt oma in! Maar gelukkig maakt vader dit onthutsende beeld in één keer goed door oma een koffietje – ‘er zit een zoetje in’ – te overhandigen. Klep dicht, reis wordt vervolgd.

Wat een treurige voorbeelden van achterhaalde beeldvorming, van over hoe mannen denigrerend over vrouwen behoren te praten.

Mag ik even een teiltje, want er moet een Chinees naar buiten, zou F. Jacobse in keurig Haags zeggen. Wat is dit voor idioterie? Doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is om aan je kleinzoon zijn oma als kletskous af te schilderen? Of om oma’s in dakkoffers te vervoeren. Verbijsterend! Wat een treurige voorbeelden van achterhaalde beeldvorming, van over hoe mannen denigrerend over vrouwen behoren te praten. En kom niet aanzetten dat het eigenlijk ironisch bedoeld is. Dat ‘iedereen’ wel begrijpt dat het ‘niet echt’ is. Sodemieter toch op, hoor ik Youp van ’t Hek zeggen.

De reclamewereld heeft blijkbaar nog steeds niet helemaal door dat de ‘silver agers’ inmiddels goud waard zijn als grootste en welvarendste doelgroep van Nederland.

Ik dacht meteen een paar dingen: hoe verkoop je het als reclamemaker aan een bedrijf om onverbloemd de helft van de doelgroep – want volgens mij gebruiken ook oudere dames hoortoestellen – niet serieus te nemen? En ik dacht welke randdebiel denkt anno 2019 nog zó denigrerend over oudere vrouwen dat je ze probleemloos in een dakkoffer kunt vervoeren. Was het een zichzelf onsterfelijk wanende millennial art director van een bureau met heel veel letters in de naam? En wie o wie bij Schoonenberg HoorSupport en Sixt heeft zijn (want een vrouw kan het niet zijn geweest) handtekening gezet om deze commercials te laten maken? Vuilnisman, mogen deze zakken ook mee?

Mannenzaken is 100% vrouwvriendelijk. Daar zijn we trots op.

De reclamewereld en het bedrijfsleven hebben blijkbaar nog steeds niet helemaal door dat de ‘silver agers’ inmiddels goud waard zijn als grootste en welvarendste doelgroep van Nederland en de rest van Europa. Met heel veel mannen en vrouwen die nog volop in het leven staan.

Mannenzaken heeft dat besef wel. En we zijn er trots op dat we 100% vrouwvriendelijk zijn. Waarbij we vrouwen van alle leeftijden bij voorkeur op een voetstuk zetten. Dat vinden we wel zo galant (en fijn om te doen). En voor al die snelle jongens die het licht nog niet hebben gezien is onze wens:

Moge de bedenkers van grappig bedoelde vrouwonvriendelijke onzin later, als ze groot zijn, als 50plussers de beledigende en aanmatigende benadering à la Schoonenberg en Sixt bespaard blijven.

Deel dit artikel