Nooit meer zonder Annemarie en Marianne. Blogkamp (8)

Actueel

Nooit meer zonder Annemarie en Marianne. Blogkamp (8)

Door -

Deel dit artikel

Als je uit principe de Nederlandse mainstream media niet meer volgt, dan mis je een hoop. Neem alleen al het dagblad dat door veel tegenstanders van het Corona-beleid wordt verguisd.

'Wij zijn het land van de willekeur geworden. Zo jammer. Er is namelijk geen peil meer te trekken op de koers van de mensen die ons leven bepalen.'

De Telegraaf heeft in Marianne Zwagerman en Annemarie van Gaal twee columnisten die niet buigen voor de waanzin, die in dit land over de dijken landuitwaarts stroomt. Integendeel zelfs. Hier een citaat uit de laatste column van Marianne:

Als de ziekte zonder overdrijven al erg genoeg is, laten we dan gewoon bij de feiten blijven. Het feit bijvoorbeeld dat mannen die met corona doodgaan gemiddeld 80 en vrouwen 84 jaar oud zijn. Viroloog Bert Niesters was hierover in de krant ’ietwat verbaasd’. ’Deze gemiddeldes liggen haast op de normale leeftijdsverwachting van mensen’, zei hij.

No shit Sherlock, dat kon iedere weldenkende columnist ook in maart al uit de openbare cijfers halen.

Qua cynisme, nuchter nadenken en rake conclusies trekken doet Annemarie van Gaal niet onder voor haar Telegraaf-collega. Haar nieuwe column in en op de Telegraaf liegt er niet om. Alleen de kop spreekt al boekdelen: Na zeven maanden coronacrisis sluipt er steeds meer onredelijkheid en willekeur in de beslissingen van de overheid. 

Ze schrijft:

Wij zijn het land van de willekeur geworden. Zo jammer. Er is namelijk geen peil meer te trekken op de koers van de mensen die ons leven bepalen. De overheid laat haar oren hangen naar de leden van het OMT, die avond aan avond, minzaam lachend en met een dreigend vingertje in de lucht, ons waarschuwen voor nóg meer ellende.

En:

Ondertussen onderzoekt het Sociaal Cultureel Planbureau de gevolgen van het beleid. Volgens een van de laatste onderzoeken van het SCP hebben het coronavirus en de maatregelen om het virus in te dammen grote gevolgen voor ons. Gut-o-gut. Echt? In eerdere onderzoeken concludeerden zij al dat de coronacrisis niet alleen gevolgen heeft voor de fysieke gezondheid, maar waarschijnlijk ook een grote impact op de psychische gezondheid heeft en dat het vooral de mensen met een flexibel dienstverband zijn die hun baan verliezen door de coronacrisis. Is het werkelijk? Nou, lieve mensen van het SCP, dank voor alle open deuren. Jammer dat ze €12 miljoen per jaar kosten.

Nog een passage dan (omdat ik er geen genoeg van krijgen):

De gemeente Amsterdam maakt het helemaal bont, zij heeft een uitzondering gemaakt voor een tiental zalen in haar gemeente. Deze zalen hoeven zich niet aan de regel te houden en mogen meer dan 30 personen verwelkomen.

Tot deze tien uitzonderingen horen zalen als Paradiso, Carré en De Kleine Komedie. Toevallig állemaal zalen die zonder een forse subsidie van de gemeente Amsterdam niet kunnen overleven.

Maar volgens de burgemeester zijn deze tien zalen ’van groot belang’ en spelen zij ’een vitale rol in de culturele infrastructuur’. Tuurlijk, heel vitaal. Zó vitaal dat hun aanbod kennelijk niet aantrekkelijk genoeg is om van de opbrengst van de tickets te kunnen bestaan.

Waarom die willekeur? Waarom alleen uitzondering voor tien gesubsidieerde zalen? Ik had het geaccepteerd als er bijvoorbeeld een ventilatierapport aan ten grondslag lag, wat aantoonde dat deze zalen goed geventileerd zijn en anderen niet, maar de reden dat zij ’van groot belang’ zijn, is pure willekeur.

Ik ben zelf commissaris bij de Pathé-bioscopen en vraag me af waarom zij het onderspit delven? Alle maatregelen om besmetting te voorkomen zijn er genomen, iedereen wordt met afstand naar buiten begeleid en de ventilatie is van het allerhoogste niveau. Bovendien blijkt uit de contactonderzoeken van de GGD dat er tot op heden nog geen énkele coronabesmetting plaats heeft gevonden in de Pathé-bioscopen. Een avondje bioscoop is voor veel mensen pure ontspanning, is dat niet belangrijk? Of is een avondje een goede film bekijken in een bioscoop niet ’van groot belang’ en is een voorstelling van een onbekende amateurtoneelgroep dat wel?

Met die o zo rake woorden in het achterhoofd denk ik aan het filmpje op de site van het RIVM, dat ik vanmorgen heb bekeken na er op gewezen te zijn door iemand van viruswaarheid (waar ze allesbehalve waanzinnig zijn!). Op dat filmpje met de url www.rivm.nl/video-helpen-mondkapjes stond een uitleg dat mondkapjes geen enkele zin hadden. Inmiddels leidt bovenstaande URL naar een pagina met Niet Gevonden – 404, maar tot een paar uur geleden had het er wel opgestaan sinds de eerste dag van publicatie, te weten 2 februari 2000 (op zich een merkwaardige datum, want pas 26 dagen later zou de eerste corona-patiënt in Nederland bekend worden gemaakt). Als je weet dat de middelbare school van onze dochter sinds vorige een mondkapjesplicht heeft ingesteld, met alle gevolgen van dien, dan is het toch volstrekt krankjorum dat het RIVM tot vanmiddag 8 maanden lang zo'n filmpje laat staan? HIER kun je dat filmpje alsnog zien (met dank aan Alex van Holland).

Tel daar bij op dat de Minister van Klassenjustitie Grapperhaus heeft bepaald dat de kerken teruggaan naar 30 personen per dienst, maar wel op vrijwillige basis, want: 'Ik mag niet in de kerk de politie gaan laten handhaven. Dat is echt flagrant in strijd met de grondwet' (dat wel en al het andere niet?) en je moet - of je nu voor of tegen de Corona maatregelen bent - concluderen dat volstrekte willekeur eerder regel dan uitzondering is bij de overheid.

In haar Telegraaf-column schrijft Annemarie ook: 'We wachten gedwee af hoe de wind deze week weer gaat waaien.' 

Het is pas maandag en nu al weten we dat de wind vrij spel heeft. Eén ding is zeker. Dat ik Marianne en Annemarie nooit meer wil missen. 

Deel dit artikel