Moordkop

Actueel

Moordkop

Door -

Deel dit artikel

Wat heeft een moorkop, die geen moorkop meer mag heten, met Azië te maken? Dat gaat onze man in Bangkok je haarfijn uitleggen. 

Het is hoog tijd voor een nieuwe beeldenstorm, waarbij men alle Oriëntaalse gapers van de gevels rukt.

Mocht je straks als ultramoderne transgender in de trein op weg zijn naar de HEMA om aldaar je gender neutrale kinderkleding in te slaan, dan hoef je je gelukkig geen zorgen meer te maken dat je het uitermate beledigende ‘heer’ of ‘dame’ naar je hoofd gesmeten krijgt.

De NS gebruikt al tijden ‘beste reizigers’ als aanhef. Maar wees niet verbaasd als je dan na het shoppen een moorkop bestelt en het personeel geen idee heeft waar je het over hebt. De moorkop is niet meer en moet chocoladebol genoemd worden tegenwoordig.

Naar ras en huidskleur

Laat ik voorop stellen dat het mij, en zoveel anderen, geen bol uitmaakt hoe ze die slagroomsoes noemen. Ik ben opgegroeid in Brabant en daar noemden we het altijd al chocoladebol of ‘Bossche bol’, hoewel dat laatste eigenlijk een wezenlijk ander product is. Daar in het zuiden zijn ze hun tijd ver vooruit, ja. Ik ga je ook niet vervelen met weer een betoog over negerzoenen, jodenkoeken, blanke vla en zigeunersaus.

Maar moorkop verhield zich tot een mierzoet gebakje zoals Zwarte Piet zich tot een kinderfeest verhield en daar heeft politiek correct Nederland voorgoed verandering in aangebracht door het allemaal naar ras en huidskleur terug te brengen. Het wachten is nu nog op een Jinek-gast die zich danig gekwetst voelt door het begrip moorkoppen.

Die moorkop schijnt op een zogenaamde ‘gaper’ gebaseerd te zijn, een mannenkop aan de gevel die diende als uithangbord voor drogisten in de 17e eeuw. Die drogisten schenen veel spul inclusief opium bij Muzelmannen of Moren uit Perzië en Noord Afrika te halen, dus die kop reflecteerde dat dan. In feite is de moorkop dus ook een eerbetoon aan allochtone drug dealers. Het is dan ook hoog tijd voor een nieuwe beeldenstorm, waarbij men alle Oriëntaalse gapers van de gevels rukt.

Die gasten van Conimex

De witte gapers moeten ze dan wel laten zitten, want daar is niks mis mee en ik stel tevens voor dat de banketbakkersvereniging Nederland zo snel mogelijk een slagroomsoes met witte chocola introduceert die de naam ‘Witkop’ draagt. Hopelijk volstaat dat als genoegdoening.

Ik wil politiek correct Nederland bij deze ook vragen een lijst op te stellen van dingen die volgens jullie niet meer door de beugel kunnen, met de toezegging dat jullie het daar dan ook bij laten. Dan kunnen we daar voor eens en voor altijd mee afrekenen en zijn we van het gezeik af. Want echt waar, het lijkt wel alsof jullie iedere maand met weer iets nieuws komen. Zorg in ieder geval dat die gasten van Conimex op de lijst staan. Een pikzwart (!) vrouwtje met vijzel en stamper als logo, daarbij schaamteloos ons koloniale verleden projecterend voor financieel gewin. Ik heb een Conimex pot sambal in de koelkast staan hier. Ik vertelde aan mijn Thaise vriendin dat als ze dat wilde, ik het logo uit het etiket kon krassen zodat ze zich als Aziatische vrouw niet onnodig gekwetst zou voelen. Ze haalde haar schouders op en zei ‘you Dutch people are crazy’. Zit wat in.

Deel dit artikel