Monument van een wolkenkrabber

Actueel

Monument van een wolkenkrabber

Door -

Deel dit artikel

Onze schrijver van de MZ-serie Hersenknetter is weer terug van een tijdje weggeweest. Met een fraaie herinnering aan 9/11.

tekst en foto: Peter Bracht

Als ik naar New York vlieg, dan vlieg ik het liefst op Newwark New Jersey. In de aankomsthal heb je dan een spectaculair uitzicht op de beroemdste skyline ter wereld. Ik houd van die skyline en ik houd van die stad waar ik vaak geweest ben en waar ik mooie herinneringen heb verzameld. Deze foto van de Twin Towers die ik gemaakt heb tijdens een van die trips heb ik op 10 september 2001 aan het prikbord gehangen in de keuken van de maisonnette aan de Waterhoenhof in Utrecht. Daar woonde ik tijdens de laatste maanden dat ik student diergeneeskunde was( heeft toch bijna 10 jaar geduurd die studie). 

Hard binnen

De afgelopen weken heb ik veel tv-programma's gezien, die over die vresleijke dag gingen. Programma’s over slachtoffers en heldhaftige brandweermannen die veel collega’s verloren. Elke keer komen de beelden hard binnen. En elke keer houd ik het ook niet droog, maar dat komt door de hersenknetter..Terug naar de dag zelf, waar ik was?…. Ik bracht veel tijd toen door toen in de bibliotheek van het hoofdgebouw. Om de laatste hand te leggen aan mijn afstudeerscriptie over ecg’s bij katten met hypertrofische cardiomyopathie (ziekte van de hartspier), waarbij ik regelmatig naar de faxmachine bij de balie liep om ecg’s op te pikken, die ik beoordeelde voor de dierenartsen waar ik stages had gelopen. En waar ik naar verwachting zou komen te werken na mijn afstuderen. 

Eeuwige verkering

Bij één van de gangen naar de fax kwam ik een studiegenoot tegen met wie ik in het bestuur zat van het veterinair sigaren genootschap VSG. Hij was duidelijk ergens van geschrokken en zag lijkbleek. Hij had zojuist op de televisie bij de portiers beneden de beelden gezien en vertelde mij wat er gebeurd was. De uren daarna bracht ik door in het hok van de portiers. Later liep ik met Christine, mijn laatste en eeuwige verkering, over de Uithof in het laagstaande najaarszonnetje. Zij was ook vaak in New York geweest en de gebeurtenissen hadden haar ook diep geraakt. Ik sprak mijn zorgen uit over de gevolgen en deed een voorspelling die helaas nog uit zou komen ook: 'Nu gaan die leipe George Bush en zijn haviken Afghanistan binnenvallen. Chris ging mee naar de Waterhoenhof waar ze bleef eten, vrijen en slapen. 

Adembenemend uitzicht

In 2015 stonden wij met onze twee oudste kinderen op de bovenste verdieping van One World Trade Center The Freedomtower. Een monument van een wolkenkrabber. Dat moet je die Amerikanen meegeven, ze zijn erg goed in herdenken en eren. Van boven af heb je een adembenemend uitzicht over de twee gigantische vierkante vijfers waar ooit de tweelingtorens stonden. Ze zijn er misschien niet meer, maar hun roots vaag je niet weg.

Deel dit artikel