MNZKN keek VTBL

Actueel

MNZKN keek VTBL

Door -

Deel dit artikel

Tezamen met 264.999 andere kijkers zat Mannenzaken, benieuwd naar de rentree van Humberto Tan, op de tribune bij de eerste wedstrijd van VTBL.

Als dit echt een wedstrijdverslag zou zijn, dan zouden we dit zeggen: na een nerveuze en onrustige eerste helft waren na de thee de bordjes verhangen. Deze omschrijving stamt uit de tijd dat kranten nog beeldend beschreven hoe een doelpunt tot stand kwam. Omdat toen lang niet alle doelpunten op camera werden vastgelegd, kon de journalist zich een beetje artistieke vrijheid veroorloven.

Maak van zwak punt een ijzersterk item!

We mochten als jongetjes dergelijke wedstrijdverslagen graag lezen. Omdat ze de fantasie zo lekker prikkelden. En gewapend met die eigen beelden probeerden alle jongetjes van Nederland op straat de beschreven doelpunten te herscheppen tijdens een potje ‘putten’ of ‘afmatten’.

Ruim een halve eeuw later gebeurde bij Humberto Tan’s VTBL (staat voor voetbal) hetzelfde. Omdat het programma geen gebruik mag maken van actuele Eredivisie actiebeelden, moeten ze een beroep doen op onze fantasie. En om ‘m meteen maar in te koppen: dat moet met meer fantasie en vuur! Dat maak je van je zwakke punt een ijzersterk item. Ons verzoek: vraag Mart Smeets om – verdeeld over het programma – de drie cruciaalste doelpunten of spelmomenten van de dag in woorden te vangen.

Plotseling werd Humberto Tan de speler-coach die de lijnen uitzette en het spel de goede kant op stuurde.

De eerste helft van VTBL was, met alle respect, vrij kleurloos. Begrijpelijk. Het team was niet ingespeeld en er zat duidelijk nog geen lijn in het spel. Om met ‘de bondscoach’ te spreken: ‘Dat is het mooie van het spelletje. Er kan van alles gebeuren.’ Waarschijnlijk resoneerden die woorden nog wat na in de rust – de eerste commerciële onderbreking, die pas na ruim 40 minuten kwam. Want zoals gezegd, na de thee waren de bordjes verhangen. Er zat plotseling meer schwung in de conversaties. Er werd in een beschaafde stijl – zo doe je dat, Johan Derksen! -  wat meer op de man gespeeld. En er werd ook met elkaar gedold. Plotseling werd Humberto Tan de speler-coach die de lijnen uitzette en het spel de goede kant op stuurde.

VTBL kan wel eens de runner up van de tweede competitiehelft gaan worden.

Natuurlijk, het kan allemaal beter. Maar laten we eerlijk zijn. Als de top van de Eredivisie na de winterstop opstartproblemen kan hebben, dan mag Humberto Tan dat na zijn gedwongen reces natuurlijk ook. Onze inschatting is dat VTBL wel eens de runner up van de tweede competitiehelft kan gaan worden. Wat Tan en zijn team vleugels zal geven zijn de eerste kijkcijfers. Met 265.000 laten ze RTL Late Night Met Twan Huys (vorige week donderdag 259.000 kijkers) achter zich.

Deel dit artikel