Mick en Willem fileren de 'moderne' Man Cave

Actueel

Mick en Willem fileren de 'moderne' Man Cave

Door -

Deel dit artikel

Onze lieve vriendinnen van Wifty stuurden ons een bericht over een zojuist geopende Man Cave in een Belgisch winkelcentrum. Met de vraag wat wij er als Mannenzaken van vonden. Hier ons antwoord...

Vroeger bracht ik mijn kids in de Ikea naar de speelzone, moet ik dat nu met mijn man ook gaan doen?

Willem Schouten: Mannen en shoppen... tsja. Naar het schijnt is de spanningsboog voor een man tijdens een shoppingsessie van partnerlief nooit langer dan 15 min. Dan gaan zijn hersens in 't rood en kijken ze graag naar escape-routes. In ieder geval moest ik keihard lachen om het artikel over die Man Cave in het Belgische Wijnegem. Geen idee wat zo'n 'val' doet bij mannen: opluchting, manipulatie, gijzeling...Mongo is very puzzled...Want ik herken mezelf er totaal niet in. Ik vind shoppen met Grote Liefde namelijk heel fijn om te doen. Trouwens: boodschappen doen vind ik ook leuk, daar neem ik ook altijd de tijd voor. Rustig rondkijken, praatje maken links en rechts. Ik werk dan wel met een lijstje. Dit dit in tegenstelling tot Grote Liefde. Die raast door de ekowinkel als een klein wervelwindje. Als zij 10 punten op de lijst heeft afgewerkt, heb ik er 2 gedaan. Heb jij dat ook?

Mick Boskamp: Wat heb ik ook?

WS: Dat je jezelf niet herkent in de marketingwoorden van de uitbaters van de Man Cave in die shopping mall...Mannen die 'trouw op hun vrouw staan te wachten", dat soort geneuzel, dus....

MB: Wat ik vooral goed vond, was een reactie van een Belgische madam, die schreef: Kunnen ze net zo goed thuisblijven, toch? Als mijn man en ik gaan shoppen, gaan we samen shoppen, en geven we elkaar feedback over wat we kopen. Vroeger bracht ik mijn kids in de Ikea naar de speelzone, moet ik dat nu met mijn man ook gaan doen?

Als je zó in je leven staat, dan verdien je het ook dat je naar de Man Cave wordt gestuurd door je partner. En dat die partner je ook nooit meer komt ophalen.

WS: Ware woorden. Want dat is zo'n Man Cave in wezen: een ballenbak voor overjarige kleuters. Want zeg nou zelf: het is toch juist hartstikke leuk om, ik noem even wat, samen kleding uit te zoeken? En dan zij niet alleen uitzoeken voor hem, maar juist omgekeerd: hij uitzoeken voor haar. Ik ben er, al zeg ik het zelf, heel goed in om de juweeltjes uit de rekken te vissen. Dat heb ik geleerd tijdens veelvuldige bezoekjes aan de rommelmarktjes op Ibiza. Daar ligt zoveel Koningsdag-shit, dan moet je wel razendsnel kunnen scannen om de pareltjes te vinden. En ik vind het uitermate bevredigend om met een mooie vondst naar het pashokje te lopen en 'm met een koninklijk gebaar te overhandigen... En dan even wachten tot ze ermee naar buiten stapt... Is altijd een fijn moment. Ken je dat gevoel?

MB: Ik begrijp het gevoel, maar ik heb een nogal - hoe zal ik het voorzichtig zeggen - eenkennige vriendin qua kleding. Fashion zoekt ze het liefst zelf uit. Als we samen gaan shoppen, wat ik dus echt leuk vind, en we zijn in een warenhuis, dan gaat zij naar de dames- en ik naar de herenafdeling. Zij koopt dan een kledingstuk (dat ze me thuis laat zien) en ik ga naar de herenafdeling, waar ik niets koop voordat ik haar zegen heb. Dan WhatsApp ik haar naar boven (vind je het ook niet apart dat herenkleding bijna altijd boven is?), laat ik zien wat ik mooi vind en meestal is ze het dan niet met me eens. Nu lijkt het alsof ik een kenau van een vriendin heb, maar ze is de liefste die ik ken. Wel goudeerlijk. Je had het net over boodschappen doen. Je vertelde dat Grote Liefde al 10 producten had gevonden, terwijl jij er nog maar 2 in het karretje of mandje had liggen.Vind ik een strakke score van je. Als ik nog steeds het eerste item moet vinden, staat zij al bij de kassa. Mijn lief boodschapt sneller dan haar schaduw. Buitenaards. Maar even terug naar die Man Cave. Wist je dat ze er in Londen hard over na denken om de laatste bastions van machismo, zijnde de herenclubs, te sluiten?

WS: Terecht dat ze er over nadenken. Het is stuitend dat er nog clubs zijn waar vrouwen niet welkom zijn (lees: ze komen er niet in). Mannen die dat soort etablissementen bezoeken, verdienen ons medelijden. Die hebben de behoefte aan een plek voor 'zichzelf'. Een 'eigen plek' waar ze zich even zichzelf kunnen voelen. (Lees even goed wat er staat.) Als je zó in je leven staat, dan verdien je het ook dat je naar de Man Cave wordt gestuurd door je partner. En dat die partner je ook nooit meer komt ophalen.

Het is ook een tikje beledigend dat ze mannen nog steeds zien als dartende, biljartende bierdrinkers. Dat zijn met uitsterven bedreigde mastodonten

MB: Ha Ha Ha, ik zie die gasten al door Knightsbridge lopen in hun maatkostuums, huilend en met een polsbandje om waar hun adres op staat. Maar je hebt volkomen gelijk. Heb je ook goed naar die Belgische Man Cave gekeken? Daar wil je niet dood gevonden worden, zeker niet omringd door mannen die je niet kent. Misschien komt het door mijn opvoeding, een taak die voornamelijk werd uitgevoerd door mijn moeder en grootmoeder, maar aan mijn bonding geen male-yonaise. Ik heb 1 vriendenclub, waar ik binnenkort weer mee ga afspreken. Fijne jongens, maar ik heb wel gezegd: als jullie Risk gaan spelen met z'n vieren, dan ga ik Netflix kijken.

WS: Mee eens. Ik heb sowieso een broertje dood aan bordspellen. Maar die Man Cave in België speelt - zoals al dat soort locaties - in op een type man dat zijn langste tijd heeft gehad. Het is ook een tikje beledigend dat ze mannen nog steeds zien als dartende, biljartende bierdrinkers (kort samengevat). Dat zijn met uitsterven bedreigde mastodonten. Het verbaast me dat ze dat in het smaakvolle België niet al door hebben. Zouden ze daar nog nooit van hun landgenote Esther Perel hebben gehoord? Dan verwijs ik België toch even met alle liefde door naar dit prachtartikel op Mannenzaken. 

MB: Weet je wat ik wel fijn zou vinden? In bijvoorbeeld de Bijenkorf, maar ook in de Zara en H&M? Een lounge-afdeling voor hem en voor haar. Waar je in lekkere fauteuils kunt zitten, een kopje koffie of een drankje kunt drinken, desnoods uit een machine, met lekkere sappen en smoothies. En waar je ook je mobieltje kunt opladen. En dan bedoel ik niet een restaurant, zoals in de Bijenkorf. Daar kun je als man of vrouw ook gaan zitten als je partner nog even alleen wil shoppen, maar dan zit je in je eentje in een restaurant. Een situatie waarin de ondraaglijke leegheid van het bestaan als een zware deken over je heen valt.

Mag ik tot slot vragen of je alsjeblieft Grote Liefde eens met Hoge Heerlijkheid wil laten praten?

WS: Ja, een lounge-afdeling - waar wellicht ook mooie loungespulletjes te koop zijn - is geen gek plan. Mag ik dan een verzoek indienen? Graag dan zonder muziek. Nee, ook geen loungemuziek. Want ik heb besloten dat mijn oren beter verdienen dan een karakterloze, zonder liefde uitgezochte playlist die uit de allerslechtste luidsprekertjes denkbaar over je wordt uitgestort. Of vraag ik nu te veel?

MB: Ik snap je helemaal, maar zelf heb ik daar geen last van. Moet je wel weten dat ik binnenkort een afspraak bij Beter Horen heb. Mag ik tot slot vragen of je alsjeblieft Grote Liefde eens met Hoge Heerlijkheid wil laten praten? Over kleding kopen? En dat ik niet alleen slecht hoor, maar ook slecht zie en daarom graag het pashokje met mijn lief in ga om alles beter te bekijken wat ze aan en uitrekt? Want diep van binnen ben ik nog steeds een Neanderthaler.

Oei. Niet alleen Belgie loopt een beetje achter met hun Man Cave, blijkt. Check dit fimpje van een Man Cave opening in Rotterdam. Gepresenteerd door een echte macho. 

Deel dit artikel