Matthijs. Even serieus.

Actueel

Matthijs. Even serieus.

Door -

Deel dit artikel

Misschien is ‘misdadig’ een groot woord. ‘Schofterig’ dekt misschien meer de lading. Matthijs, je kúnt het gewoon niet maken om te stoppen met De Wereld Draai Door.

Je bent zo welbespraakt, erudiet, losjes waar mogelijk en ietwat autistisch waar nodig.

Zojuist heb ik de laatste aflevering gezien en die paste helemaal bij DWDD van de laatste weken. Ik weet nog dat ik aanvankelijk zo’n medelijden had met dat ongezellig einde dat er aan je fenomenale programma zat te komen. Nou, ik zat fout. Want de laatste weken waren opgeteld misschien wel je finest hour.

DWDD breng troost en - dat is echt wel even belangrijk - plezier in het leven.

Tot het weer begon

Het is een algemeen gegeven; men neemt alles voor lief. Ik ook. In deze tijd realiseren we ons dat maar eens te meer. De vrijheid, de sportschool, wat zeg ik? Überhaupt iedere school. Het is allemaal zo vanzelfsprekend. De Wereld Draait Door hoorde daar zeker bij. De laatste seizoenen was je er weliswaar minder vaak, maar het voelde altijd als de voetbalcompetitie. Dat interbellum moest je doorkomen. Tot het weer begon en je leven weer even compleet voelde. Hoe vaak heb ik niet bij de eerste aflevering van het nieuwe seizoen gedacht: “God, wat heb ik dit gemist”. Met God bedoelde ik (toen nog) niet jou, Matthijs.

DWDD was jarenlang onderdeel van mijn leven. Ik bleef er niet per sé voor thuis maar ‘nam het altijd op’ (harddisc tijdperk) of ‘keek het terug’ (Ziggo Horizon tijdperk). Ook als je dacht dat de onderwerpen je niet aanspraken, bleek het tegendeel pas waar tijdens de uitzending. Het was altijd boeiend. Als je maar wilde. Hier en daar een tenenkrommende opera daargelaten.

Het linkse Vara bolwerk

En niet iedereen wilde dat zien. Hoe vaak las ik niet dat DWDD de ‘grachtengordel’ was, het linkse Vara bolwerk. “Matthijs van wie?”, allemaal domme mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is of gewoon niet veel verstand hebben van televisie. Want Matthijs van Nieuwkerk is niet alleen van hetzelfde kaliber als zijn grote voorbeelden Willem Duys en Adriaan van Dis, nee, hij is er vér voorbij. Matthijs is niveau Sonja, Mies en Jeroen Pauw. Of misschien wel op eenzame hoogte.

Ik ga voor dat laatste.

Vanavond de laatste DWDD gezien. In een totaal verlaten studio zat je lekker te kletsen met Marc Marie Huijbrechts, die een avond ervoor door de TV Kantine beter was nagedaan dan door Marc Marie-zelf. Ik houd daarvan. Je bent zo welbespraakt, erudiet, losjes waar mogelijk en ietwat autistisch waar nodig. Je had Ilse de Lange gevraagd voor een schitterende vertolking van ‘Turn Turn Turn’ van The Byrds.

Ontneemt je adem

Ook weer zoiets. Ilse de Lange. Ik heb haar ooit, in 2006, horen soundchecken tijdens de uitzending van Wessel van Diepens laatste Top 40 op 538. Een live uitzending vanuit de (toen nog) Heineken Music Hall. Ik deed daar een stukje productie (grapjes verzinnen, beter gezegd) en liep even de studio uit. Ik weet nog dat het gevoel overeenkwam met vanavond. Ik wilde niet dat het stopte. Ietwat geëmotioneerd liep ik weg uit de 538 studio en wandelde richting Grote Zaal van de Heineken Music Hall. Het was een uur of vier ’s middags en Ilse de Lange maakte zich klaar om te gaan soundchecken. Iedereen die het ooit van nabij heeft meegemaakt weet het: als Ilse begint te zingen ontneemt het - heel even - je adem. Ik heb dat meegemaakt tijdens de soundcheck van Ilse met Dinand van Kane in Ahoy, tijdens de TMF Awards in 2006 en vanavond had ik dat gevoel weer tijdens de laatste DWDD. Even weer ademloos.

Vraag het Paul

Wat een indrukwekkend einde. Maar Matthijs….. weet je wel wat je doet? Het antwoord is vrees ik: nee. Wil je een voorbeeld? In 2008 was de carrière van Paul de Leeuw op zijn absolute hoogtepunt. ‘Mooi weer de Leeuw’ scoorde gigantische cijfers en om zijn jubileum te vieren had Paul een 12 uur durende uitzending op - toen nog - Nederland 1. Het kon niet beter. Ik ben 12 uur opgebleven en dacht dat er nooit een grotere tv-persoonlijkheid dan Paul de Leeuw zou opstaan.

Het kon niet beter. En dat werd het dus ook niet. Vraag het Paul… alsjeblieft. Zo’n formule als DWDD komt er nooit meer. Hoezeer je ook denkt dat er mooie nieuwe dingen in het verschiet liggen…. Het gaat nooit zo mooi worden als DWDD. Dat programma past als een handschoen. Je gaat hier spijt van krijgen. Geloof me nou. En normaal zou ik zeggen: dat is dan jouw probleem, maar nee, dat is ONS probleem.

Ik ga je enorm missen Matthijs.

Maar het IS schofterig. Dat wel.

 

In de laatste uitzending van DWDD zingt Ilse de Lange Turn Turn Turn van The Byrds:

Deel dit artikel