Lubach irriteerde me. Blogkamp (11)

Actueel

Lubach irriteerde me. Blogkamp (11)

Door -

Deel dit artikel

Laten we wel wezen: ik heb grote bewondering voor Arjan Lubach. Van de Nederlandse Jon Stewart is er in dit land geen tweede, zelfs niet iemand die hem ook maar enigszins benadert. Maar afgelopen zondag was het de eerste keer dat ik geïrriteerd raakte door Lubach op Zondag.

Daarbij kun je de met verschillende journalistieke prijzen bekroonde onderzoekers Sanne Terlingen en Huub Jaspers nou niet bepaald rangschikken onder complotdenkers.

In de eerste plaats vond ik het gemakkelijk scoren om de complotdenkers aan te pakken. Houd me ten goede: ook ik word af en toe moe van de zoveelste niet te staven theorie die me ongevraagd wordt aangeboden via Messenger of Whatsapp. Maar tegelijkertijd bedenk ik me ook dat die complotten ontspruiten uit de breinen van mensen, die nou niet bepaald gevoed worden een transparante overheid. Laat ik het zo zeggen: er wordt door overheden wel heel veel aan de verbeelding van de huidige wereldbevolking overgelaten.

Neem ritueel (kinder)misbruik hier in Nederland. Minister van Justitie Grapperhaus heeft bepaald dat er verder geen onderzoek naar gedaan wordt, waardoor in feite ritueel misbruik als quatsch wordt weggezet. Wat me afgelopen zondag irriteerde, was dat Lubach zich in wezen achter Grapperhaus en co schaarde. Hij gebruikte rapper Lange Frans als voorbeeld, die gelooft dat de elite, waaronder de politiek leiders, een satanisch pedofielennetwerk onderhoudt. ,,De meesten van jullie denken nu, hoop ik: what the fuck is dit?'

Als Lubach, die met zijn programma bij de VPRO zit, bij zijn eigen omroep even goed op de pagina van de onderzoeksjournalisten van Argos had rondgekeken, dan had hij antwoord op de vraag 'what the fuck is dit?' gekregen. Misschien geen pasklaar antwoord, maar hij was er dan wel achter gekomen dat de verhalen van zo'n 140 vermeende slachtoffers van ritueel misbruik een schokkende overlap hadden. Wellicht had hij dan ook naar het verhaal van Lisa geluisterd, die zegt o.a. te zijn misbruikt door Joris Demmink, die tot 2012 secretaris-generaal (de hoogste ambtenaar) van het Ministerie van (Veiligheid en) Justitie was. Daarbij kun je de met verschillende journalistieke prijzen bekroonde onderzoekers Sanne Terlingen en Huub Jaspers nou niet bepaald rangschikken onder complotdenkers.

Als je dan zo'n goed bekeken programma als Lubach hebt, die met zijn politieke satire ook nog eens mede de Nederlandse mores van het moment bepaalt, dan help je eigenlijk mee om de deksel van de doofpot nog vaster te schroeven.

En ja, dat irriteerde me afgelopen zondag. Mateloos mag ik wel zeggen.

Deel dit artikel