Lieve Mona

Actueel

Lieve Mona

Door -

Deel dit artikel

Wat ik jou toewens is dat je het rattennest dat het Binnenhof heet zo snel mogelijk uit je systeem kan laten vloeien. Mick Boskamp schreef een briefje aan Mona Keijzer.

Lieve Mona,

als ik zo mijn aanhef aan je lees, moet ik ogenblik denken aan de moeder aller probleemrubrieken, met als titel Lieve Mona, die jarenlang in de Story stond en waarin de inmiddels overleden schrijfster en journaliste Loek Kessels in 25 jaar tijd honderdduizenden brieven kreeg.

Na het explosieve weekend waarvan de kruitdampen nog niet zijn opgetrokken, krijg je een briefje van mij. Ik heb geen probleem. Ik wil je gewoon een hart onder de riem steken. Dat verdien je namelijk.

Vlak nadat ik afgelopen zaterdag jouw interview in de Telegraaf had gelezen, begon ik mijn briefje al te schrijven aan je. Alles wat je zei in dat interview was raak. Gewoon even twee willekeurige citaten:

Laatst las Mona Keijzer in de krant hoe blij een vrouw was dat de coronapas wordt ingevoerd. „Ze zei: dan kan ik tenminste veilig naar het café. Toen dacht ik bij mezelf: wat is er toch gebeurd dat we inmiddels bang zijn geworden voor elkaar? Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?

Of deze:

We ’zitten op een keerpunt’, vindt Keijzer. „We hebben anderhalf jaar corona gehad. Daarbij is de focus steeds gelegd op de zorg. Dat zie je aan elk OMT-advies, dat begint met de doelstellingen: kwetsbaren beschermen, zicht houden op het virus, de zorg toegankelijk houden.” Er is echter een nieuwe fase aangebroken, stelt de bewindsvrouw. „De meeste mensen hebben geen of lichte klachten van corona. Inmiddels is iedereen in de gelegenheid geweest zich te vaccineren. We zitten op een vaccinatiegraad van ongeveer 85 procent. Daar komt op vrijwillige basis niet veel meer bij. Bovendien is het een feit dat de volledige opening van de scholen en universiteiten eind augustus niet hebben geleid tot grote instroom in de ziekenhuizen en op de ic’s. Terwijl de vaccinatiegraad onder studenten laag is. Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?”

Ik vond je sowieso al een leuke vrouw om te zien. Op Tinder had ik je op zeker naar rechts geswipet. Een kans die ik overigens klein acht omdat je gelukkig getrouwd bent, vijf kinderen hebt en ik niet op Tinder zit. Maar na het lezen van het revolutionaire interview vond ik je op alle fronten nog sexyer.

Halverwege het briefje ging ik boodschappen doen. Bij terugkomst zocht ik eerst een mooie foto van je op de site van de Rijksoverheid (gratis foto’s!), alvorens verder te gaan met mijn briefje. Maar jouw fotopagina was verdwenen op die site. Raar. Toen ik even later mijn lieve Coronakritische neef Michael Boskamp sprak en hem vertelde hoe blij ik met jou was en een briefje aan je ging wijden, vertelde hij me met een diepe zucht dat je was ontslagen door Rutte. Dat verklaarde ook waarom jouw fotopagina niet meer op de site van de Rijksoverheid stond. Alsof je nooit had bestaan. 

Ik stond perplex. Ik was verbijsterd. Ik kon het niet geloven.

Als er 1 woord is dat in 2021 tot woord van het jaar moet worden gekozen, na het suffe en lelijke anderhalvemetersamenleving in 2020, dan is het wel kaltstellen. De letterlijke vertaling uit het Duits is uitschakelen, maar zeg je het in het Nederlands, dan bedoel je uitschakelen in de overtreffende trap na.

Jij bent kaltgestellt. Luid en duidelijk. En als eindredacteur van Maurice de Hond, die overigens een geweldig stuk over jouw Bloody Saturday heeft geschreven, heb ik het kaltstellen in de praktijk mogen meemaken. Ook Maurice is vanuit alle kanten kaltgestellt. Althans: er zijn verwoede pogingen gedaan. Want gelukkig hebben mensen als jij en De Hond een bewonderenswaardige veerkracht en blijven jullie onder alle omstandigheden volkomen jezelf en kaarsrecht achter je principes staan. Dat blijkt wel uit jouw toelichting op het feit dat je je vandaag in het verlengde van je ontslag hebt teruggetrokken uit de landelijke politiek. Die toelichting is ontroerend en schitterend tegelijk.

Wat ik jou toewens is dat je het rattennest dat het Binnenhof heet zo snel mogelijk uit je systeem kan laten vloeien en dat je de rest van je leven met gelijkgestemden te maken krijgt. Of in ieder geval met mensen die andersdenkenden respecteren en niet verketteren.

Het ga je goed, beter, best.

Mick

Deel dit artikel