Lamgeslagen

Actueel

Lamgeslagen

Door -

Deel dit artikel

Wat er met Peter R. de Vries in de vroege avond van dinsdag 6 juli 2021 is gebeurd, tart elke beschrijving. Ik voel me lamgeslagen en ik krijg een flashback. 

De koppen in het nieuws brengen me vanavond terug naar 19 september 2019, de dag nadat Derk Wiersum, tot dan de advocaat van kroongetuige Nabil B., werd doodgeschoten. Ook toen werd er een persconferentie van Rutte en Grapperhaus gegeven en ook toen reageerde politiek Den Haag met de uitspraak: 'Dit is een aanslag op onze rechtstaat.' 

Ik schreef een brief vanuit mijn persoonlijke beleving van het gebeuren, die het Parool publiceerde en waarin ik me tot de recreatieve drugsgebruiker wendde. Die brief ging viral en ik werd van alle kanten zowel toegejuicht als bespuugd. Mijn mobieltje stond roodgloeiend van de appjes van televisie- en radioprogramma's die mij als gast wilden hebben. Maar ik wimpelde die uitnodigingen vriendelijk af. Ik had mijn zegje gedaan. En ik vond het genoeg zo.

Maar vanavond is een man neergeschoten die - wat je ook van hem mag vinden en denken - een nationale held is. Of zoals rechtbankverslaggever Saskia Belleman op de site van de Telegraaf schrijft: 'Als Peter zich met je zaak gaat bemoeien, dan weet je zeker dat die niet in de vergetelheid zal verdwijnen. De ouders van Nicky Verstappen weten ervan mee te praten. Evenals de nabestaanden van Zaanse Milica van Doorn of de ten onrechte veroordeelde verdachten in de Puttense moordzaak.'

Ik besloot die brief voor Het Parool nogmaals te plaatsen, maar dan aangepast naar vandaag, 6 juli 2021.

Vanavond werd in Amsterdam Peter R. de Vries neergeschoten. Hij is zoveel meer dan dat, maar hij is ook de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan ­Taghi. 

Mijn hart huilt als ik de foto zie van het bewegingloze lichaam van Peter. Maar ik voel me tegelijkertijd ook opgelucht dat ik in herstel ben gegaan van mijn verslavingen en al ruim 8 jaar niet meer gebruik en dat ik geen mobiele nummers van cokedealers meer in mijn mobieltje heb staan. Want dat is een extra zegen als je besloten hebt om abstinent door het leven te gaan.

Dat je niet meer een industrie spekt, die geleid wordt door moordenaars van onschuldige mensen. Ook daar kun je als verslaafde in herstel dankbaar voor zijn.

En eigenlijk is dat ook de boodschap die ik aan iedereen geef die niet verslaafd is, maar wel gebruikt. In principe heb je alleen drugs nodig, daadwerkelijk nodig, als je actief ­verslaafd bent.

Want dan kun je niet zonder. Maar mensen die af en toe coke snuiven zouden ook zonder kunnen. In Amsterdam wordt elk jaar voor 75 miljoen euro weggesnoven. En niet alleen door ­verslaafden, maar door recreatieve drugsgebruikers die dat lekker vinden.

En hen wil ik meegeven: als je van plan bent om een gram coke te scoren voor het weekend, denk dan aan Peter R. de Vries en aan zijn vrouw en kinderen, denk aan de weduwe en de kinderen van Derk Wiersum, en aan al die onschuldige mensen die nog slachtoffers zullen worden in deze voortdurende en nooit eindigende oorlog om drugs. Een oorlog die pas beëindigd​ kan worden als de overheden in deze wereld besluiten om drugs te legaliseren en te controleren. 

Deel dit artikel