Koot wint de Giro?

Actueel

Koot wint de Giro?

Door -

Deel dit artikel

Wielrennend Nederland zit komende week op het puntje van het fietszadel: gaat Tom Dumoulin geschiedenis schrijven door de Giro d’Italia opnieuw te winnen?

Vandaag kan het wel eens de dag van de waarheid zijn. Als Tom deze geweldige tragikomische wielrenspeelfim ‘Ik roep nog hee!’ van Koot&Bie heeft bestudeerd, dan zit ’t wel goed.

Ik roep nog hee!

Profwielrennen anno nu is een sport tussen goed geoliede ploegen met tot in de puntjes geprepareerde topsporters. Anno Koot&Bie was er in het peloton nog ruimte voor wat we nu nostalgie zouden noemen. Of pure armoede. Hoe dat er uit zag, brengen Koot&Bie werkelijk briljant in beeld. De uitgerangeerde ex-profrenner Karel van Loenen – een Oscar-waardige rol van Koot – ritselt nog één keer een sponsorcontractje, onder het mom dat hij het werelduurrecord gaat proberen te verbeteren. Bie speelt de goedwillende maar buitengewoon naïeve man die de centjes op de sponsortafel legt, en tegelijkertijd ook de rol van ‘ploegleider’ moet vertolken. En hij heeft natuurlijk de ballen verstand van wielrennen en maakt op indringende wijze kennis met de mores in het peloton. Eigenlijk is deze kleine maar prachtige wielrenspeelfim verplichte kost voor elke wielrenner en sponsor in spé. En voor de liefhebbers van topamusement, natuurlijk.

Deel dit artikel