Katja, I love you. Blogkamp (9)

Actueel

Katja, I love you. Blogkamp (9)

Door -

Deel dit artikel

Lieve Katja Schuurman, het wordt tijd dat ik je een kort briefje schrijf. Een kort liefdesbriefje zonder bijbedoelingen.

In prachtige bewoordingen, goed passend bij een theaterdier, reageerde je met: 'Dit is beleid voor de bühne.'

Sinds Mannenzaken bijna drie jaar geleden online is gegaan, heb ik regelmatig open, anekdotische brieven geschreven aan vrouwen en mannen die ik bewonder. Daarom had jij zeker 'post' van me moeten krijgen. Ik weet niet waarom dat tot op heden niet gebeurd is. Er was genoeg te vertellen. Over dat ik je interviewde voor het grote Playboy-interview in dat grote huis in Loosdrecht, over dat je bij me thuis kwam in de Amsterdamse Kalvertoren om te luisteren naar kwaliteits-garage house van de Japanner Satoshi Tomiie. Je had plannen om een dance-song te zingen en op te nemen, maar dan wel eentje die ertoe deed.

Al die tijd dacht ik: 'Katja Schuurman zit naast me in MIJN huis, op MIJN bank!' Die werd voorlopig niet gestofzuigd. En ik zou kunnen vertellen over een etentje dat ik met je goede vriendin Ellen ten Damme had in sterrenrestaurant de Bokkedoorns in Overveen. Tussen het eten door probeerde Ellen jou steeds te bellen of je zin had om later met ons af te spreken in Amsterdam om met z'n drieën te gaan stappen.

Wat jammer dat je toen niet bereikbaar was. Maar voldoende stof dus voor een gezellige brief.

Dat ik je uitgerekend vandaag schrijf, kan geen toeval zijn en hoort eigenlijk helemaal bij jou. Want je bent misschien wel de meest geëngageerde Nederlandse artiest die ik ken. Ik denk daarbij aan Return To Sender, jouw schitterende initiatief waarin werkgelegenheid wordt gecreëerd voor vrouwen in ontwikkelingslanden. En toen jouw boezemvriend Theo van Gogh werd vermoord, ging je een jaar daarna met de indringerige documentaire Sterkte, ondanks alles op zoek naar de waarheid achter de moord, waarbij volgens jou de AIVD op z'n minst een discutabele rol speelde (heb je vandaag het Telegraaf-stuk over Mohammed B gelezen? Mijn hemel!)

Gisteren luisterde ik naar The Daily Beely, de uitstekende vroege podcast van Giel Beelen. De dag daarvoor had je je boos gemaakt omdat de politie een paar minuten (!) na de door de overheid gedwongen sluitingstijd van 22.00 uur polshoogte kwam nemen in het restaurant van jouw hubby Freek van Noortwijk. In prachtige bewoordingen, goed passend bij een theaterdier, reageerde je met: 'Dit is beleid voor de bühne.' In de podcast liet je Giel een tekst voorlezen, die eindigde met:

Ik zie het verdriet van mijn vrienden die aan het repeteren zijn voor theaterstukken, sportverenigingen draaiende proberen te houden, restaurants overeind, winkeltjes levend. Gezondheid gaat niet alleen over leven en dood, het gaat over geluk. Levensvreugde, toekomstplannen. Wat is leven waard als je niet kan leven? Was getekend, Katja Schuurman.

En daarmee, lieve Katja, sloeg je wat mij betreft de spijker op z'n kop. Ik ga niet beweren dat je Telegraaf-columnist en schrijver Leon de Winter inspireerde toen hij vandaag in zijn fraaie bijdrage En toch moeten we Diederik Gommers stoppen schreef: '

Met de lockdownhamer in de hand slaan onze panische leiders het stadsleven, de cultuur, de horeca, de sportwereld, het toerisme, aan gruzelementen zonder dat daarvoor noodzaak bestaat. Laten we prof. Bouma’s advies* volgen voordat het te laat is. In tastbare of mentale ruïnes valt niet te leven.

Toen ik Giel jouw tekst hoorde voorlezen, kwamen al die herinneringen aan jou terug in de mooiste technicolor kleuren.

Katja, I love you.

Om misverstanden te voorkomen en om jouw Freek en mijn Dymphna niet op mijn nek te krijgen: het is een liefde zonder lichamelijke wensen.

Dikke zoen, Mick

*Bouma: 'Jonge, vitale mensen hebben in de regel niet of nauwelijks last van corona. Het blijft bij hen vrijwel altijd bij een beetje snotteren. In Nederland is het gevoel voor saamhorigheid groot, en de zorg om ouderen is prachtig. Een mooie daarbij passende leus zou kunnen zijn: ’Zorg goed voor je oma: zorg dat je corona hebt gehad.’ Hoe meer jonge, vitale mensen kennis hebben gemaakt met het coronavirus (...), oftewel: immuun zijn geworden voor corona, hoe gunstiger dat is voor onze medemensen met een zeer zwakke afweer.'

Deel dit artikel